Tudtad? Régi porszívód lehet még környezetbarát és hatékony. Ne cseréld le feleslegesen!

berendezések otthon

Javíttassuk meg, ha elromlott, mert szemetet gyártunk. Vegyünk újat, mert az takarékosabb. Melyik mikor érvényes?

Ne idő előtt!

A tartós fogyasztási cikknek már a nevük is súg: nem kellene azonnal lecserélni az első adandó alkalommal, hiszen ezzel nemcsak hulladékot termelünk, hanem kiszakítunk magunknak egy újabb darabot a bolygó erőforrásaiból. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja elsősorban a rendszeres karbantartás fontosságára mutat rá, ám ha bekövetkezik a baj, azaz a meghibásodás, akkor a javítást, a felújítást javasolja.

Hogy meddig éri meg ezen az úton haladni, nem olyan egyszerű megállapítani, hiszen a gyártók jórészt nem közölnek információt a várható hasznos élettartamról, arról tehát, hogy (a garancia letelte után) meddig fog még szolgálni bennünket a megvásárolt termékük, arról meg aztán végképp nem, hogy mikor érkezik el az optimális lecserélési időpont, az a pillanat tehát, amikortól már nem éri meg vesződni a régivel.

Az előállítás után már nem fogyasztó berendezések, például a bútorok vagy a nem elektromos szerszámok esetében a legegyszerűbb a képlet: addig kell használni, amíg csak lehet. A fogyasztók esetében, legyen szó akár elektromos energiáról, vízről vagy másról, már ezt is bele kell kalkulálni, ahogy azt is, mikori a gép – hiszen a technológia fejlődésével egyre hatékonyabb készülékeket állítanak elő, így például egy mostani gép tovább bírhatja annál, mint ami tíz éve volt kapható.

Segítség a javításban!

Úgy tűnik, hogy az Európai Unióban kezdik megelégelni a készülékek rövid élettartamát: a tavaly elfogadott új szabályok értelmében 2021-től a gyártók kénytelenek lesznek összeszedni magukat. Előírták számukra, hogy a készülékeket strapabíróbbra gyártsák, és kötelezik őket, hogy legkevesebb 10 évig biztosítsanak alkatrészeket hozzájuk.

A lépés kezdeményezői szerint azonban mindez közel sem elég: azt kellene elérni szerintük, hogy akár maguk a felhasználók is könnyen el tudják végezni a javításokat a berendezéseken, ne kelljen hozzá szakembert hívni – és ezzel még inkább megérje anyagilag is a hosszabb használat.

Optimális lecserélési időpont

Pontosan nem lehet megmondani, mikortól éri meg lecserélni egy adott készüléket, függ a minőségétől, a korától, a használtságától, energiabesorolásától. Az ENSZ iránymutatása szerint:

  • a hűtőgépek esetében mindenképp érdemes a csere mellett dönteni, ha a régi még 1994 előtt készült, a 2000-es évek elején gyártottak tíz évig, a 2010-es években előállítottak pedig kb. 20 évig működnek hatékonyan energiafelhasználás szempontjából;

  • a mosógépek esetében is hasonló időtartamot jelölnek meg, bár itt a terheltség különösen fontos szempont, és azzal a példával élnek, hogy egy nagyjából 10 éves, A++ jelölésű mosógép cseréjével 22 százaléknyi elektromos áramot spórolhatunk;

  • a porszívót, ha már akár B-s vagy annál jobb az energiabesorolás, nem igazán éri meg cserélni, ha nem muszáj;

  • a mobiltelefonok, számítógépek esetében a leginkább környezetterhelő a nyersanyag, tehát addig érdemes használni őket, ameddig csak lehet, s nem engedni a divathullámoknak;

  • a televíziókról pedig azt írják, hogy a régebbi, LED-kijelzős készülékek takarékosabbak, mint az újabbak (pl. az okostévék).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?