Pihenő

Hit és vallás a fiatalok szemével

A hit, a vallás nem tartozik a fiatalok leggyakoribb beszédtémái közé. A 21. században rengeteg impulzus éri őket, átalakult az életritmus és az általános életfelfogásuk. Négy olyat kérdeztünk közülük, akik korosztályukban különlegesnek számítanak hitbeli elszántságuk tekintetében. Teljes őszinteséggel beszéltek a sokszor tabunak számító kérdésekről is.
Szászi Fanni

2020. április 7. 16:10

kollazs

Hogy kik is ők?

Mindannyian huszonévesek. Bencz Gabi ötödéves orvostanhallgató Pozsonyban. Fährer Szilvi Brünnben tanul építőmérnöki szakon, szabadidejében cserkészkedik. Kelko Viktor villanyszerelőként dolgozik. Oros Bugár Anna pedig angol–magyar tanári szakos hallgató Pozsonyban, emellett fiatal feleség.

Milyen vallásúak?

Gabi és Szilvi római katolikusok. Viktor református. Anna pedig erre a kérdésre mindig azt válaszolja, hogy keresztény, esetleg protestáns keresztény. „Ezt azért hangsúlyozom, mert számomra a vallásnál és a felekezeti hovatartozásnál fontosabb a bibliai kereszténység fogalma. Minden téren a bibliai látásmódot, a Bibliában olvasható dolgokat tartom igaznak és megkérdőjelezhetetlennek. Egyébként gyerekkorom óta látogatok egy helyi gyülekezetet, amely irányultságát tekintve a pünkösdi-karizmatikus felekezethez tartozik” – mondja.

Hit és hétköznapok

Ők négyen úgy gondolják, hogy a hitnek nemcsak a vallás szó szoros értelmében vett gyakorlásában (pl. imádkozás, a Biblia olvasása stb.) kell megjelennie, hanem az ember cselekedeteiben, gondolkozásmódjában is. Szilvi azt vallja, hogy „tettek nélkül csak üres beszéd volna az egész”. Gabit hite arra biztatja, hogy merjen felhagyni a „gyűjtögető életmóddal”, s javait, adottságait merje mások javára fordítani. „A földi kincsek jó szolgák, de igen rossz urak” – mondja. Anna életének fontos döntései előtt mindig a hitét hívja segítségül. Viktor hétköznapjaiban pedig igencsak nagy mértékben jelen van a vallása, ugyanis tagja egy szervezetnek, amellyel folyamatosan táborokat, ifihétvégéket, találkozókat szerveznek.

Néha szentfazéknak hívtak…”

Az embert gyakran éri kritika azért, amilyen, vagy éppen azért, amilyen nem. A csúfolódás talán az alapiskolában a legintenzívebb és legfájóbb, s a legtöbb esetben senki sem ússza meg a csípős megjegyzéseket. Az interjúalanyokat is volt, hogy negatív megkülönböztetés érte hitük miatt. Szilvivel például előfordult, hogy szentfazéknak csúfolták az osztálytársai. Még ma is megesik vele, hogy furcsa pillantásokat kap, amikor az egyetem étkezdéjében evés előtt imádkozik. Viktor közege elfogadó, ő azt mondja, olyan nagy megkülönböztetés még szerencsére nem érte. Ismerősei arról is leszoktak már, hogy cigarettával kínálják, hiszen úgyis tudják, mi lesz a válasza. „A legtöbbször csak sajnálnak, hogy majd úgyis megbánom egyszer, hogy ezt meg azt nem csináltam, közben pedig én sajnálom őket, hogy nem tudják azt, amit én tudok” – mondja. Anna is megedződött már, nincsenek illúziói, és nem veszi túlságosan a szívére, ha esetleg beszólnak neki. Gabi szerencsésnek érzi magát, hiszen nem igazán érték még negatív megkülönböztetések a vallása miatt.

Vallási etika és interpretációja

A vallási tanítás, bibliaolvasás esetén nagyon fontos a helyes interpretáció. Több esetben is találkozhatunk ezzel kapcsolatos vitákkal, esetleges félreértelmezésekkel. Anna szerint egy hithű keresztény számára nincs más út, mint elfogadni a Biblia erkölcsi tanítását. „Ha az emberek kényükre-kedvükre alakítgatják saját igényeikhez, már nem beszélhetünk keresztény életmódról.” Viktor az mondja, hogy minden, amit elfogad a vallásában, az nem több, mint ami a Bibliában le van írva. „Valahogy ezzel a könyvvel kapcsolatban nincsenek kétségeim, egyszerűen tudom, érzem és tapasztalom a hitelességét.”

A „tisztaság” megőrzése

Ezt a témát a legtöbb esetben nem merjük felvetni hívő ismerőseinknek. A megszólaltatott négy fiatal azonban őszintén vallott a miértekről.

Viktor: „Körülbelül 17 éves lehettem, amikor fogadtam az egyik legjobb barátommal. Azt mondtam, kibírom házasságig, ő az ellenkezőjét állította. Eddig én állok nyerésre. Azóta már párszor előjött köztünk a téma, én se gondoltam volna, hogy ennyire erős leszek. Számomra a legfontosabb, hogy mind a két fél tisztán menjen bele egy kapcsolatba. Férfiként elég nehéz megélni a tisztaságot, hiszen sok a kísértés. Vegyük csak a reklámokat, a különböző posztokat a közösségi médiában: ezek mind rendkívül beszennyezték a gondolataimat, a nőkről, illetve a szexről alkotott képem.”

Szilvi: „Számomra fontos a tisztaság. Szeretném megtisztelni leendő férjemet azzal, hogy neki adom az elsőt. A tiszta házasságok kisebb arányban végződnek válással: stabilabbak, erősebb a kapcsolat a felek között.”

Anna: „Úgy gondolom, hogy a Biblia feketén-fehéren kimondja, mi ezzel kapcsolatban a helyzet. Aki ezt vitatja, az nem olvasta a Bibliát. A szexualitást alapvetően jó dolognak tartom, hiszen ha valami sátáni dolog volna, nem kaptuk volna Istentől. Viszont a házasság intézményét is Isten találta ki.”

Gabi: „A házasság annak a példája, amikor két ember egy életre elkötelezi magát a kölcsönös szolgálat mellett. Szerintem egy életre szóló kapcsolat nem csak a jól érzem magam vele érzésen alapul, hiszen a nehéz időkben is ki kell tartani egymás mellett. A házasság komoly csapatmunka, nem érdemes felkészületlenül belevágni. Hiszem, hogy a jó felkészülés alapját a kölcsönös tisztelet, jó kommunikáció, együtt gondolkodás, megbocsátani, újrakezdeni tudás elsajátítása képezi. Nem gondolom, hogy a házasság előtti nemi élet hozzátartozna ehhez a felkészüléshez. Mi a barátommal 5 éve élünk párkapcsolatban, nemi életet nem élünk. Gyakoroljuk az említett tulajdonságokat, és készülünk a házasságra.”

Az egyház pozitívumai

Szilvi szerint nagyon nagy kincs a Biblia, hiszen valójában útmutató az élethez. És meghittnek tartja a miséket.

Anna arról beszélt, hogy más vallásokkal összehasonlítva, a kereszténységbe egyáltalán nem szükséges, sőt a Biblia szerint nem is lehet beleszületni. Ez az ember saját, önálló döntésén múlik, szükséges a saját meggyőződése. Istennek az emberekhez való viszonya a kegyelemre épül, létezik bűnbocsánat, amely sok léleknek jelenthet üdvösséget.

Gabi szerint az egyház tanítása igazán értékes, bár nagyon nehéz életre hív. „Olyan, mint egy jó life coach: magasra teszi a lécet, de megadja hozzá a kellő segítséget, tanácsokat is, és emberi lényünk egészét kéri. Az egyház több tagja is kudarcot vallott már a történelem során, de maga a tanítás kiállta a tűzpróbát.”

Mi a helyzet a negatívumokkal?

Viktor úgy érzi, egyháza kezd egy kicsit lemaradni ebben a gyorsan haladó világban, és nehezen tudja felvenni az iramot a mai fiatalokkal, leginkább a folyton változó trendek miatt. „Úgy érzem, ebben kellene fejlődnünk, innovációkra, új megszólítási módszerekre lenne szükségünk.”

Szilvi szerint is a fiatalok megszólítása a legnagyobb nehézség, úgy gondolja, az egyház módszerei néha ódivatúak. „Rengeteg kifejezetten fiatal hívőknek szóló program, tábor, találkozó stb. létezik, de csak ritkán hirdetik ki őket a templomokban.”

Gabi szerint problémás lehet, hogy a katolikusok túl gyakran veszik észre a szálkát embertársaik szemében, miközben a sajátjukban a gerendát sem. „A javulást magunkkal kell kezdenünk, ám a felelősségünk kötelez arra, hogy másokat is hívjunk.”

A legkedvesebb egyházi ünnepek, szertartások

Sok egyházi ünnep munkaszüneti nap egyben. Így a nem hívők is szeretik őket. De mi a helyzet azokkal, akik egészen másképp élik meg ezeket a napokat?

Szilvi azt emelte ki, hogy van egy nagyon szép hangú kántoruk, aki énekével különlegessé teszi az ünnepi miséket. Az énekek közül egyik kedvence a passió húsvétkor, és a Dicsőség karácsonyi változatát is nagyon kedveli.

Anna mosolyogva mondja, hogy nagyon szereti a karácsonyt. „Már szeptembertől várom ezt az ünnepet, annak minden kliséjével együtt, hiszen olyankor mindenki kiszakad egy kicsit a hétköznapok rohanásából, összejön a család, találkozunk a barátainkkal, és csak úgy, minden különösebb ok nélkül élvezzük egymás társaságát, jelenlétét. Bár kérdéses, hogy Jézus mikor született valójában, köze van-e a karácsonyi időszakhoz, esetleg a fogantatása történt ekkor…”

Gabi számára a húsvét a legfontosabb ünnep. „Nem csak a sonka miatt” –mondja nevetve.

Viktor: „Az előző pár évben kezdtek fontosabbá válni az ünnepek, ahogy egyre inkább elmélyülök a hitemben. Húsvét előtt próbálom az ismerőseimmel együtt tartani a böjtöt, különböző módszerekkel, például telefonböjttel vagy egyéb elektronikus dolgok mellőzésével is. Egy táblázat segítségével követjük, kinek hogyan sikerül, bátorítjuk is egymást, ha arról van szó. Ez idén sem lesz másképp.”

 

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

koronavírus

Koronavírus: Elhunyt egy fertőzött személy, ezzel Szlovákiában már harminc a halottak száma

koronavírus

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot

Korpás

Szívtérkép hangokból

Súlyos baleset történt a Szenci járásban

koronavírus

63 új fertőzöttet regisztráltak szerdán, április óta nem volt ilyen sok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.