Egy rendkívüli húsvét

v

Körülményesen ugyan, de az olimpia elhalasztható a világjárvány miatt, a húsvét azonban, mint a liturgikus év szíve, semmiképp. Zárt templomajtók mögött (és az otthonokban) zajlik a készülődés, maga az ünnep is másmilyen lesz az idén.

A világjárvány nemcsak mindennapi szokásainkat változtatta meg: jeles napjainkra is kihatással van. A kereszténység legnagyobb ünnepét megelőző nagyböjt kezdetekor már mind többet lehetett hallani a vírusról, majd a szenteltvíztartók kerültek használaton kívülre, és ijesztő gyorsasággal érkezett el a pillanat, amikortól már sine populo, azaz hívek nélkül tartották meg az egyházi szertartásokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a templomokba egyáltalán ne lehetne bemenni, csak a tömeget kell kerülni, és a technológia a szentmiséken való részvételt is lehetővé teszi széles körben, még ha csak távolról, digitálisan is. Így érkezett el a virágvasárnap és a nagyhét, így érkezik el maga húsvét napja is.

Lakóhelyi imádság

A Vasárnap legutóbbi számában mélyrehatóan foglalkoztunk az egyházak és a vallások jelenével, a korszerű technológiák egyházi használatának jelentősége pedig azóta egyre csak nő: a nép nélküli misék közvetítése tévében, rádióban vagy az interneten mindennapos jelenséggé vált az utóbbi időszakban, jelentősége megnőtt. És mindez nemcsak helyi szintű: a Vatikán Ferenc pápa dolgozószobájából interneten közvetíti minden imáját, beszédét és a szerdai audienciákat. Az egyházfő arra szólít fel, hogy az elszigeteltségben a hívek fedezzék fel ismét a keresztény értékeket, és vele közös déli imákra hívta a különféle keresztény közösségek tagjait.

Rendkívüli Urbi et Orbi

A pápa különleges apostoli áldása, a városnak (Rómának) és az egész világnak szóló Urbi et Orbi a legnagyobb keresztény ünnepekhez kötődik, s hagyományosan a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről hangzik el. A fennálló helyzetre való tekintettel azonban a pápa idén március 27-én rendkívüli Urbi et Orbi áldást adott, méghozzá a (bűnökért járó büntetéstől való) teljes búcsú elnyerésének lehetőségével, a szertartás pedig, amelynek keretében ez történt, az üres Szent Péter téren folyt. Történt ez akkor, amikor a rendkívüli helyzet miatt csak keveseknek adatott meg a gyónás lehetősége, és szentáldozásra sincs lehetőség; a pápa üzenete, hogy a lezárt templomok idején bűnbánattal, irgalommal, reménnyel és alázattal kell készülni az ünnepre. Várhatóan a húsvétvasárnapi Urbi et Orbi is a rendkívüliség jegyében történik majd, ám követhető lesz a közvetítése – a húsvét szakralitása is az otthonokba költözik tehát.

Se lábmosás, se körmenet

A katolikus egyház külön dekrétumot adott ki a szent háromnap ünneplésére. A húsvét nem áthelyezhető ünnep, viszont a krizmaszentelési mise időpontjának áthelyezését engedélyezték. A többi szertartást hívek nélkül lesz, ám arra buzdítanak, hogy a püspökök és papok osszák meg hívekkel a kezdési időpontot, hogy „lakóhelyükön imádságban egyesülhessenek az ünnepléssel”, és az élő közvetítés jelentőségét hangsúlyozzák. Az utolsó vacsora nagycsütörtöki emlékmiséjéből a dekrétum értelmében kimarad „a lábmosás fakultatív szertartása”, majd a mise végén az oltáriszentség átvitele is. A húsvéti örömének idén a húsvétvasárnapi körmenet nélkül hangzik el, azok számára pedig, akik sem közvetítés útján, sem másképp nem tudnak csatlakozni a templomban ünnepelt húsvéti vigília szertartáshoz, a húsvétvasárnapra előírt olvasmányos imaóra imádkozását írják elő.

Locsolók nélkül?

Húsvéthétfőre vonatkozóan nincs külön szabályozás, de a járványügyi intézkedések nyilván nem teszik lehetővé (javasolttá meg aztán főleg nem), hogy a legszűkebb családi közösségeken kívülről locsolók érkezzenek. Nem kizárt persze, hogy lesznek olyan kreatívak, akik ezt a szokást is valamilyen formában felköltöztetik az internetre, vagy más alternatív módot választanak, de azt kell szem előtt tartani, hogy a jelen helyzetben éppen a locsolók sorozata hozhat hervadást – de legalábbis víruskockázatot.

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/15-16. számában jelent meg!

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?