Archívum

Egy donor több életet is megmenthet

A transzplantációs várólistákon jóval többen sorakoznak, mint ahány átültetés van egy évben. Nálunk is szervhiány van, ahogy a világon mindenhol. Pedig az átültetésre várakozók számára ez az egyetlen esély a túlélésre.
Vasárnap

2018. november 21. 09:00

vasarnaptema

Egy balesetben elhunyt lány négy életet mentett meg, hallottam nemrégiben a hírekben. Rögtön az jutott eszembe, hogy hányan nem kapnak esélyt. Az egyik legközelebbi barátom, aki szájsebészként Algériában dolgozott, egy műtét közben vírusos fertőzést kapott, ami később megtámadta a szívét. Egyetlen esélye a szívátültetés lett volna. Úgy döntött, hogy Franciaországban veteti fel magát a várólistára – akkor már ott dolgozott –, úgy hitte, ott jobbak az esélyei. De nem lett igaza. Laci csaknem kétméteres ember volt, egykor kitűnő kosárlabdázó, és nem kaphatta egy aprócska ember szívét. Ahogy múlt az idő, egyre rosszabbul lett, s az ezredforduló olimpiáját követően, októberben végleg leállt a beteg szíve. Máig az motoszkál a fejemben: itthon megmentették volna?

Feltételezett beleegyezés

Szlovákiában a szervadományozással kapcsolatban az ún. feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezik az illető beleegyezését. Kivételt képeznek a kiskorúak, akik esetében a törvényes képviselő írásos engedélye szükséges a szervkivételhez. Ez a jogi előírás. Amint azt Viliam Fischer professzor is elmondta, a gyakorlat, sajnos, más. A legnagyobb akadályt a hozzátartozók képezik, akik néha nem engedik a szervek eltávolítását és felhasználását, annak ellenére sem, hogy az elhunyt azt nem tiltotta meg.

Ki lehet donor?

Nemcsak halott személy lehet szerv- vagy szövetadományozó. A jogszabályok értelmében az lehet élő donor (pl. vesedonor), aki vérségi, genetikai rokonságban (szülő, testvér, közeli rokon) vagy bizonyítottan szoros érzelmi kapcsolatban (házastárs, jó barát) van a szervátültetésre váró beteggel, s a felajánlást önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi. Ilyen esetben csak olyan páros szerv egyike (vese, máj, tüdő), illetve szerv darabja (máj, bél, hasnyálmirigy) távolítható el, amelynek hiánya nem okoz súlyos és maradandó fogyatékosságot a donornak. Ide soroljuk a csontvelő- és a véradást is.

A legtöbb esetben azonban a donor halott, pontosabban agyhalott. Gépekkel és gyógyszerekkel ideig-óráig fenntartható a szív működése, ezáltal a keringés, s ez biztosítja a legtöbb szerv megfelelő vérellátását, működőképességük megőrzését. A csont, az ín és a szaruhártya eltávolítása a szívműködés és a keringés megszűnése után is lehetséges.

Urbán Klára

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az új rimaszombati kórház látványterve (BBSK-felvétel)

Teljesen megújulhat a rimaszombati kórház

Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

komárom

Komárom – Nem veszi meg a volt poliklinika épületét a szlovák állam

közgyűlés

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.