Ebeden kiválóan tájékoztatják a lakosokat

v

A párkányi régióbeli Ebeden minden fontos eseményről értesülnek a lakosok a helyi önkormányzati kiadványokból és szórólapokból. A község weboldalán is rendszeresen frissítik a faluban zajló eseményekről, történésekről szóló híreket.

Merész terveket sző a fiatal polgármester

„Négyen indultunk a helyhatósági választáson, de senki sem úgy építette fel a kampányát, hogy másokat támadjon vagy akár bíráljon. Párkányból származom, de a férjem ebedi születésű, már tizennégy éve itt élünk a faluban, van egy ötéves fiunk és egy tizenhárom éves lányunk. Úgy éreztem, többet is tehetnék Ebedért, a lakosaiért, ha vállalom a megmérettetést” – fogad Vajda Mónika polgármester a községi hivatalban. A Besztercebányai Közgazdaság-tudományi Egyetem pénzügyi, banki és beruházási szakát elvégezve dolgozott pénzügyi ellenőrként és pénzügyi osztályvezetőként is, ezért vállalkozott arra, hogy a község gazdasági irányításával járó kihívásokkal is megbirkózzon. „Kisgyermekes édesanyaként sokszor elgondolkodtam azon, miért nincs a falunkban olyan biztonságos játszótér, ahová kimehetnénk a gyerekekkel, vagy miért kell aggódnom amiatt, hogy a főúton iszonyatos iramban száguldó gépkocsik veszélyeztetik a gyerekeimet és más járókelőket. Úgy éreztem, dinamikusabbá és egyúttal kényelmesebbé, biztonságosabbá lehetne tenni az ebediek életét, ha kellő időt és energiát fordítok az önkormányzattal együtt a község fejlesztésére.”

Látogatóban a helyi óvodában

Az 1140 lakosú Ebed hét kilométerre fekszik Párkánytól, 1999-ben vált külön tőle. A helyiek azonban továbbra is szorosan kötődnek a városhoz, a gyerekek többsége oda jár iskolába, sokan ott dolgoznak, így az ottani bevásárlóközpontokat, orvosi szakrendelőket látogatják. Az ebedi óvodába huszonegy gyermek jár. Látogatásunkkor éppen a délelőtti kézműves-foglalkozás zajlik, a mézeskalácsok díszítését fejezik be az óvónő vezetésével. A faluban ebben az évben tizenegy újszülöttet és családjukat köszöntötte a község vezetősége, úgyhogy bőven van utánpótlás. Az óvoda régi épülete teljesen megújult a Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásból. Hőszigetelték, új tetőt kapott, felújították a fűtés- és a vízelvezető rendszert, s új mellékhelyiségeket építettek. Az ebedi játszótér kialakításakor néhány játékelem az óvoda udvarára is jutott. „Várjuk, hogy felszálljon a köd, kisüssön a nap, és megyünk az udvarra. A gyerekek nagyon szeretik a kinti játékos foglalkozásokat” – mondja Maricsek Ágota óvónő. Felhívja figyelmünket a bejárati ajtónál lévő kis kukákra: a gyerekek már kicsi korukban tanulják a szelektív hulladékgyűjtést. „Némi gondot okoz, hogy nincs külön hálótermünk, így ebéd után szét kell raknunk az ágyakat, majd a délutáni foglalkozások előtt ismét összerakodni. Ennek ellenére az óvodánkban otthonos, családias a légkör, a bejáratnál hagyományőrző sarkot szeretnénk létrehozni” – tájékoztat Škultéty Klára igazgatónő.

Késő őszi séta Ebed utcáin

A polgármester asszonnyal az óvodalátogatást követően hosszabb sétát teszünk a rendezett községben. Az ősz színeiben pompázó utcák egyikében elidőzünk a közelmúltban átadott játszótérnél. „A fából ácsolt játszótéri tartozékok elkorhadtak, a fém mászókák is veszélyesek voltak, így lebontattuk az egészet, csak a padok maradtak meg. Önkormányzati pénzből, mintegy 14 ezer euróból új játszóteret építettünk a gyerekek nagy örömére” – mondja Vajda Mónika. A polgármester asszony mutatja a szemközti utca végében álló régi családi házat, amelyet tájháznak szemeltek ki, csak fel kellene újítani. Ezt a község önerőből nem tudja vállalni, így megfelelő pályázati lehetőségre várnak. Ebeden az itt maradó fiatal családok főleg régi házakat építenek át, újítanak fel, de új utca megnyitása is tervben van. „Nagy terveket szövögetünk magyarországi testvértelepülésünknek, Tátnak az önkormányzatával. Közös, határon átnyúló projektet dolgoztunk ki. Ha sikeres lesz, egy üres területen, az egykori iskola helyén pihenőparkot hoznánk létre, benne kerékpáros-pihenővel. Itt kerékpár-szervizállványt helyeznénk el a községünkbe látogató kerékpárosoknak. A még befejezetlen kerékpárúton, a templomnál érkeznek a faluba, és sokszor a helyiektől kérnek pumpát vagy más segítséget. Táton hasonló parkot hoznának létre” – magyarázta a polgármester.

Galéria

Aktív társulások és szervezetek

A helyi művelődési ház előtt szemet gyönyörködtető őszi kompozíció fogad: a nemrég tartott szüreti ünnepségről maradt itt az ötletes díszítés. Ebeden rendkívül aktív a nyugdíjasok klubja Valach János elnökkel az élen, és kiválóan működik a könyvtáruk Páldi Tímea vezetésével. A közeljövőben a gyerekeknek szeretnének foglalkozásokat tartani egy klubteremben, amelyet a nyugdíjasklub egyik helyiségéből alakítanak ki. A könyvtár fejlesztésére nagy gondot fordítanak Ebeden. Nemrég köszöntötték a kilencvenéves Fodor Matild nénit, aki a legtöbb könyvet kölcsönzi, és a legtöbbet olvas. Az önkormányzatnak a különféle hagyományőrző rendezvények szervezésében nagy segítséget nyújt a Borászati Egyesület, a vadászegyesület Kotra Imre vezetésével, a kulturális műsorokat minőségi programjaival a Potfay Bernadett vezette helyi citerazenekar és a Vajda Anna vezette vegyes kórus gazdagítja.

Környezettudatos életmód

Vajda Mónika rendkívül fontosnak tartja, hogy a lakosokat mindenről idejében tájékoztassák. Ezért az önkormányzat negyedévente tájékoztató kiadványt jelentet meg. A helyiek olvashatnak benne a jól sikerült rendezvényekről, kirándulásokról és arról is, hogy a község vezetősége milyen gyűjtéseket szervez. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy a lakosokat tájékoztassák a környezettudatos életmód fontosságáról. Tartottak már lomtalanítást a községben, gyűjtöttek használt ruhákat, a Dunánál összeszedték a szemetet. Most a használt elektronikus eszközöket gyűjtik össze. „Nagyon nagy probléma a hulladék osztályozása, a közeljövőben falugyűlést tervezek ebben a témában. Amikor a község élére kerültem, a hulladéknak a 6-7 százalékát osztályozták Ebeden, ma már jóval többet. A biológiai hulladék elszállítására is nagy gondot fordítunk. Megoldás lenne, ha gyűjtőudvart tudnánk nyitni, és megfelelő technikai eszközeink lennének erre a célra.”

Jó évet zárhatnak a helyi borászok

A hetvenkét éves Benefi László immár tizenhét éve áll a borászati egyesület élén. A korábban kertészek szövetségeként működő nagyon aktív egyesületnek jelenleg tizenhat tagja van. Tíz alkalommal szerveztek nagy sikerű borfesztivált, s idén Ebeden tartották az immár tizenötödik Ister-Granum Eurorégiós Borversenyt a környező települések borászainak részvételével. „Az olaszrizling, a leányka és a zöldveltelini fajtáknak kedvez leginkább a talaj, de ma már újabbakat is telepítenek a gazdák. Korábban elsősorban fehérborokat készítettek ezen a vidéken, ma már ízletes vörösborokat is. Úgy gondolom, az idei termés ígéretes. Az átlagosnál kevesebb, de sokkal jobb minőségű szőlő termett. Jó évet zárhatnak a borászok” – mondta Benefi László. A tapasztalt szőlész elmondta, nyugdíjasként megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy a szervezet, amelynek működtetését évek óta szívügyének tekinti, továbbra is fennmaradjon. Szeretné, ha akadna alkalmas utódja, aki idővel átvenné tőle a szervezet irányítását.

A szerző Új Szó munkatársa.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 44. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?