Archívum

A zaklatás - Miben különbözik egy átlagos diákcsínytől?

Vasárnap

2019. március 12. 09:15

l

Az angol bullyingnak egyelőre nincs magyar megfelelője, iskolai, kortárs bántalmazást jelent, amelynek egy vagy legfeljebb két áldozata van egy adott közösségen belül. Jellemzője még, és ez az, ami megkülönbözteti egy átlagos iskolai diákcsínytől, hogy az elkövető tanuló rendszeresen és módszeresen bántalmaz, zaklat más tanulót. Lányoknál a kiközösítés, barátnő elcsábítása, kapcsolatfelszámolás jellemző, amíg a fiúknál a teljesítmény, erő vagy tudás kicsúfolása dominál. A bántalmazó minden esetben fölényben érzi magát. Ez lehet testi, de lehet az adott közösségen belül betöltött szerepéből adódó is. Cél: a másik rendszeres, napi verbális és/vagy tettleges bántalmazása. Lányoknál gyakoribb a verbális megalázás.

Személyes példával szeretném folytatni, mert az elmúlt két évben a most 11 éves lányom érintett volt a témában. Először egy osztálytársnője bántalmazta, majd következő évben hasonló módon egy fiú osztálytársa. A legjobb barátnőjétől (akivel már óvódáskoruk óta barátok) szerették volna elszakítani mindketten, úgy, hogy hazugságokat terjesztettek róla a háta mögött, és megpróbálták kirekeszteni a közös játékokból, amelyeket a barátnőjével együtt kezdtek el játszani. Leszólták a ruháját, haját, stílusát, és durván bírálták a viselkedését, leginkább akkor, amikor vidám, jókedvű volt. A lányom mindkét esetben elmondta nekem, hogy pontosan mit csinálnak vele, miket mondanak, és milyen rendszeresen teszik. Ez talán az egyik legfontosabb a probléma idejében való kezelésében, megoldásában, hogy a bántalmazott gyermek ne féljen megosztani érzéseit a szüleivel. A másik lényeges dolog, hogy se a szülő, se pedig a pedagógus nem bagatellizálja el a történéseket, és miután az előbbi tudomást szerez a bántalmazásról, beszéljen az utóbbival és a másik gyermek szüleivel is.

A mi esetünkben a probléma mindkétszer úgy oldódott meg, hogy a bántalmazó gyermekeket szüleik elvitték más iskolába, azaz valójában nem oldódott meg. A kisfiú szülei mereven elutasították, hogy a gyermekünknek pszichológusra volna szüksége, pedig az iskolai szakember is az ő bevonását javasolta. A bántalmazó kislány édesanyja pedig megfordította a helyzetet, és azt állította lánya hazugságai alapján, hogy valójában a lánya az, akit bántalmaznak, kiközösítenek, és csak megvédte magát. Egészen addig ment ez az áltatás, amíg az osztályfőnök rajta nem kapta a kislányt egy hazugságon és azon, ahogyan verbálisan bántalmazta a lányomat.

A bántalmazó gyermekek, és mindegy, milyen okból bántják a másikat, mindig ügyelnek arra, hogy felnőtt (tanár, szülő) jelenlétében soha ne tegyék ezt, sőt néha megtévesztésből még kedvesebbek is vele, ha felnőtt látja őket együtt. A helyzet gyors felismerése és kezelése éberséget és tudatosságot követel mind a pedagógus, mind a szülő részéről, mivel szélsőséges esetekben öngyilkosságig is fajulhat a dolog, ha nem fedezik fel idejében, és nem tesznek ellene.

Miről lehet felismerni, ha egy gyermek rendszeresen, naponta bántalmazást szenved el?

 • megváltozik a viselkedése (például síróssá, érzékennyé, esetleg agresszívvá válik)
 • megváltoznak a szokásai, öltözködése
 • romlik a tanulmányi eredménye
 • állandósul a tartós szorongás okozta frusztráció fizikai levezetése (körömrágás, ceruzavég rágcsálása, monoton hajtekerés, a körömágy sebesedésig való kapargatása stb.)
 • megváltozhat a tekintete (például kerüli a szemkontaktust)
 • megváltozhat a kommunikációja (kevesebbet vagy többet, esetleg dadogva vagy hadarva beszél)

Következmények nélkül

A szóbeli abúzus másik, manapság igen jellemző formája az online bántalmazás. Amikor egy közösségi oldalon (pl. Facebook, Instagram) nyilvánosan vagy privát módon, egyéni vagy csoportos üzenetben becsmérlik, leszólják egymást a fiatalok. Esetleg hazugságokat terjesztenek a másikról. Kitapintva a másik gyenge pontjait, úgy bántalmazzák verbálisan, hogy attól egy el sem követett bűnért, hibáért érezzen szégyent vagy lelkiismeret-furdalást. Ha ez rendszeresen és módszeresen naponta vagy heti több alkalommal megtörténik, bántalmazásnak minősül. Különösen veszélyes, mint minden kiskorúakat érintő támadás. Hiszen 18 év alatt a gyermekek/fiatalok személyisége, énképe, nemi identitása még kialakulóban van. Keresik önmagukat, ismerkednek erejükkel, képességeikkel, vágyaikkal, jó és kevésbé jó tulajdonságaikkal. Utóbbiakat még ösztönösen próbálják eltitkolni, mert szégyellik őket. És épp ezt a területet érintik azok, akik talán maguk is bántalmazottak saját családjuk, szűkebb környezetük körében.

Az online bántalmazás egyik jellemzője, hogy a bántalmazó védve érzi magát. Tette következmények nélkülivé válik, akár láthatatlanná is (lásd Snapchat-képküldés, ahol a kép azonnal törlődik, miután megtekintették), azaz nem hagy maga után bizonyítékot. A következménynélküliség bátrabbá teheti a tettest, és az egyéni felelősségvállalást is nullára redukálja; ez igen veszélyes lehet.

Ilyenkor és később is nagyon fontos, hogy mindig legyen a gyermek mellett egy felnőtt, akiben feltétel nélkül megbízik, és akinek nem fél elmondani, mi történt vele. Az őszinte, szégyenérzet nélküli kommunikáció megmentheti a gyermeket egy hosszan tartó, személyiséget, énképet romboló visszaéléstől, amely akár hosszú hónapokig is eltarthat, és önbántalmazáshoz vezethet.

Néhány általános jó tanács arra vonatkozóan, hogyan előzhetjük meg a bántalmazást, és ha már megtörtént, hogyan védhetjük meg gyermekünket.

Hangsúlyoznám, hogy ezek csak általános javaslatok, hiszen minden esetet egyénileg kell kezelni. Számtalan oka lehet annak, hogy miért történik egy bántalmazás, meddig tart, és milyen következményekkel járhat. Nem mindegy, hogy a bántalmazó mentálisan sérült gyermek-e, vagy pedig családi vagy egyéb problémák miatt válik átmenetileg azzá.

MEGELŐZÉS

 • Legyen a napi rutin része a beszélgetés, de soha ne szorítkozzon kizárólag információszerzésre, azaz ne kikérdezésszerű legyen, mert ez akadályozhatja a bizalmi légkör kialakulását
 • Legyünk mindig éberek, és kísérjük tudatos figyelemmel gyermekünk szokásait, vágyait, kommunikációját
 • Az észszerűség határain belül korlátozzuk a telefon és a tablet használatát. 10-12 évesnél fiatalabbnak semmiképpen ne adjuk a kezébe egyiket se. A közös társasjáték vagy bármilyen közös program mindig jó ötlet. A játék folyamata nemcsak csökkenti a feszültséget, hanem a személyiséget, énképet is fejleszti, erősíti az önbizalmat, ezenkívül kialakítja a szülő és a gyermek közötti bizalmat
 • Mindig szeretettel és kíváncsisággal ismerkedjünk a gyermek környezetével, iskolatársaival, barátaival, kortársai közt a kedvenc játékaival, szokásaival. Kerüljük az azonnal bíráló, ítélkező magatartást.

BÁNTALMAZÁS KEZELÉSE

 • Itt is a megfelelő, leginkább asszertív kommunikációt emelném ki, mert nagyon fontos, hogy ebben a kényes helyzetben hogyan kommunikálunk gyermekünkkel, a pedagógussal és a bántalmazó gyermek szüleivel
 • A csönd, a hallgatás, a félelem, a probléma bagatellizálása hátráltatja a megoldást, és súlyosbíthatja a már kialakult helyzetet
 • A megoldást nehezítheti, ha nem minden érintett hajlandó az együttműködésre; ilyen esetben jól jöhet egy szakember segítsége
 • Fontos annak megértése, hogy nem jó irány és nem ad megoldást, ha a bántalmazott gyermek szülei azonnali elégtételt vagy súlyos büntetést követelnek, mert ez tovább mélyítheti a konfliktust
 • Törekedjünk a konszenzuson alapuló kommunikációra, mert a kölcsönösség sokat segíthet a feszültség oldásában és a megértésben
 • A probléma felgöngyölítésekor ne a retorzió legyen a fókuszban, hanem a megoldási lehetőségek keresése, nézőpontok egyeztetése, de mindenekelőtt az őszinteség

Montorffy Letti író, coach, tréner

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.