Archívum

A magyar népi tánckultúra újjáélesztői

Ahhoz, hogy manapság sikeres néptánccsoport, csoportok működjenek, sőt fejlődjenek, mondhatni, sehol sincsenek ideális feltételek. A Rozsnyói járásban sem, de ennek ellenére mégis van itt egy olyan mag, amely tömegeket képes mozgósítani, szó szerint táncba vinni, értelmes szabadidős tevékenységet kínálva az itt élőknek 3-tól 99 éves korig.
Szászi Zoltán

2015. október 30. 02:03

„Megmaradni, megőrizni, továbbadni”

Ahhoz, hogy manapság sikeres néptánccsoport, csoportok működjenek, sőt fejlődjenek, mondhatni, sehol sincsenek ideális feltételek. A Rozsnyói járásban sem, de ennek ellenére mégis van itt egy olyan mag, amely tömegeket képes mozgósítani, szó szerint táncba vinni, értelmes szabadidős tevékenységet kínálva az itt élőknek 3-tól 99 éves korig. A fennállásának idén 10. évfordulóját ünneplő, Dernőn alapított, ott is és már Rozsnyón is működő Borostyán Néptáncegyüttes megyei szinten, de talán országos viszonylatban is egyedülálló.

 

Egy csoport, mely több csoport

2005-ben Icso Valéria pedagógus gondolt egy merészet, és gyermek tánccsoportot kezdett szervezni, a Kincskeresőket, amivel párhuzamosan megalakult egy leánycsoport, Szivárvány névvel. Dolgozni kezdtek, tanultak, próbáltak, ruhát varrtak, viseletet, eszközöket szereztek be, és a sok dolgos együttlét, a hosszú, olykor fárasztó próbák után színpadra léptek. Már a kezdetektől folyamatosan, előbb iskolai, majd városi, később regionális, majd országos fesztiválokon, versenyeken, ünnepségeken. Fél évtized után a Szivárványban táncoló lányok mellé lassan legények is akadtak, ekkor vették fel a Borostyán Néptáncegyüttes nevet. „Jelenleg hat csoport dolgozik, és egymásra épülő, lényegében egymás utánpótlásai ezek a csoportok. A legkisebbek, a Napraforgó Gyermek Táncegyüttesben 3-tól 6 éves korig az alapokat, a gömöri néptánckultúrát tanulják, a Kincskereső Gyermektánccsoportban 6-tól 11 éves korig ezt a tudást erősítik meg, a belőlük utánpótlást merítő Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttesbe átlépve táncolnak tovább. Ez külön büszkeségünk, hiszen ott már 15 pár, azaz harminc 12 és 15 év közti fiatal van Kristóf Tibor vezetése alatt. Tudtommal elég ritka, hogy ennyi párt ki lehessen állítani, jó volna, ha így is maradna, hiszen ez a csapat az utánpótlása a Borostyán Néptáncegyüttesnek, amelyben 18 éves kortól 99 éves korig lehet táncolni. Remélem, megéljük a felső határt! Ezen kívül van még nekünk Boglárka nevű citera-, meg egy ígéretes népi zenekarunk is, akik Majd Eccer névre hallgatnak. Majd egyszer minden jó lesz, talán ezt sugallja a nevük! Reméljünk!” – mondja mosolyogva Icso Valéria csoportvezető, aki Dendis Ágnessel együtt intézi a csapatok ügyes-bajos dolgait, pályázó referens, koreográfus és szervező, de ha kell, pótanyu vagy barát, egyben „főnök” is, mert olyannak is kell lenni. A csoportok fenntartói jelenleg Dernő önkormányzata, a Borostyán Néptáncegyüttes Polgári Társulás és a Dernőért Polgári Társulás.

 

Jaj, a titkos szerelem…

Az idézett gyönyörű magyarbődi népdal is része lesz annak a koreográfiának, amellyel idén október 17-én a Rozsnyói Művelődési Központ az OKC színpadán fellépnek a csoportok. Ahogy a bodrogközi és vajdaszentiványi koreográfiák is. A Borostyán kezdetben saját vezetői koreográfiáit mutatta be, de már évek óta rendszeresen dolgoznak a Richtarčík Mihály és Zsóka párossal, idén pedig az ünnepi műsor utáni táncházban a Harangozó Gyula-díjas Vámos László és felesége, Vámosné Pieskó Csilla vezetik majd a táncosokat. A tízéves jubileumi műsorban a Borostyán mindegyik csoportja fellép, közel száz táncost mozgatva a színpadon. Egyébként a csoportok minden szlovákiai és magyarországi néptáncversenyre beneveznek, hisz ez egyrészt motiváció a munkához, másrészt minden ilyen fesztiválon rengeteget lehet tanulni a többi csoport fellépéseiből, és sok jó szakmai, baráti kapcsolat is születik. „Jártunk Liptószentmiklóson az idén, ahonnan ezüst sávos minősítést hoztunk, Salgótarjánban minősített együttesi rangot kaptunk, és a kassai Szlovák Antológia rendezvényen is megmérettetünk idén ismét. Belföldön, Kassa megyében sok helyen felléptünk már. Külföldön Svájcban, Szerbiában, Romániában, Lengyelországban és természetesen Magyarországon szerepeltünk. Nekünk van egy speciális feladatunk is. Tagjaink például olyan fiatalok, gyerekek, akik ugyan szlovák tannyelvű iskolába járnak, de érdeklődnek, vonzódnak a magyar népi kultúra iránt. Kiválóak a kapcsolataink a járásban dolgozó szlovák folklórcsoportokkal és a Járási Művelődési Központtal, amely éves programjában, pályázat benyújtásakor ugyanúgy gondol ránk, mint a szlovák csoportokra. Október 17-én, az ünnepi gálán a csantavéri tamburásokkal és a salgótarjáni Dobroda zenekarral együtt szórakoztatjuk majd a közönséget. Kérdezted, mi a krédónk? Hát így nagy hirtelen azt tudom mondani: megmaradni, megőrizni, továbbadni!” – teszi hozzá Icso Valéria, aki már hetek óta a gála szervezésén dolgozik minden szabad percében.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.