Mi lesz veled, idegenforgalom?

Bosák Gita

Tanácstalanság, kiábrándultság, végső elkeseredés jellemzi azokat a szakembereket, vállalkozókat, akiknek az idegenforgalom a kenyérkereső szakmájuk. Az elmúlt hónapok kiszámíthatatlansága valószínűleg az idei évre is jellemző lesz: tervezhetőség, célok és támogatások nélkül az idegenforgalom rohamos hanyatlása sajnos csak tovább folytatódik. Vajon van-e kellő politikai és társadalmi akarat, hogy megállítsa ezt a folyamatot?

Február utolsó előtti vasárnapján ünnepeltük volna az idegenvezetők világnapját: a feltételes mód adott, hiszen ünneplésre aligha van okunk. A turizmusban érdekeltek közül egyre többen állnak értetlenül a jelen helyzet előtt, s levegő után kapkodva próbálnak túlélni. A világjárvány lassan egy éve tombol, a turizmus pedig a prioritási lista végén kullog. Ez a tény azt is magában foglalja, hogy közvetve vagy közvetlenül egyre több, az idegenforgalom által érintett családot került kiszolgáltatott állapotba. 2021 januárjának utolsó napjaiban arról értesülhettünk, hogy 260 alkalmazottjától válik meg az ország legnagyobb idegenforgalmi vállalata, a Tatry Mountain Resorts, mely a koronaválság előtt 3500 főt alkalmazott. A szlovákiai légiforgalom pedig a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2020-ban 74%-kal csökkent 2019-hez képest, a korlátozások továbbá számos kisebb-nagyobb idegenforgalmi vállalatot kényszerítettek és kényszerítenek tovább megszorító intézkedésekre.

Kevés optimizmussal

A turizmusban több mint három évtizede tevékenykedő utazásiiroda-vezető Bosák Gita elárulta, hogy a tavalyi évre tervezett utazások 90%-a nem valósult meg. A kormány által hozott törvénymódosítás (136/2020), amely halasztást adott a befizetett kirándulások visszafizetésére, megmentette ugyan az azonnali csődtől az utazási irodák nagy részét, de a problémát nem oldotta meg. „Viszont biztos vagyok benne, hogy a szakemberek felelősségük teljes tudatában döntöttek így. Bírálni utólag ezt a döntést nincs értelme. Az egyetlen megoldás, ami mentőövként szolgált, szerintem a decembertől igényelhető állami támogatás lett. Ha ezt a lehetőséget a szakma hamarabb megkapta volna, valószínű, hogy azok a partnerirodák, melyek befejezni kényszerültek a tevékenységüket, még most is a piacon lennének. Hogy ezt a mentőövet végül is megkaptuk, nagyban köszönhető az érdekvédelmi szervezetünknek, az ún. SACKA-nak” (Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr) – mondja.

Aki ismeri a háttér- és többletmunkát az utazási irodákban, tudja, hogy az ágazat szakemberei nem a jelenben, hanem a jövőben élnek. A 2020-as évet legalább fél évvel korábban, tehát 2019 nyarán meg kellett tervezni, ez azt jelenti, hogy általában már az előző év novemberétől elkezdődik a következő nyár utazásainak értékesítése. A tervezésen túl meg kellett rendelni és előlegezni a szolgáltatásokat, ezenfelül az meghirdetni utakat, toborozni az utazóközönséget. A nagy utazási irodák ugyanezt csinálják, sokkal nagyobb energia- és pénzbefektetéssel. „Márciusban ennek az előkészítő munkának minden értelme odaveszett, az iroda saját szervezésű csoportos kirándulásaiból mindössze három valósult meg” – összegzi az elmúlt évet Bosák Gita. A 2020-ra tervezett közel 1200 helyett 130 főt tudtak utaztatni, ez a megszokott kirándulóknak mindössze 10%-a. Az utazási irodák számára üresjáratos volt az április–július, a két nyári hónap jelentette a reményt, viszont szeptembertől ismét teljesen leálltak az utazások. Az őszi kirándulásokat, színházlátogatásokat, wellness-hétvégéket mind-mind ki kellett húzni a naptárból, s persze a tervezett bevételből.

Van-e megoldás?

Az Európai Unió idegenforgalomra irányuló adatai alapján tudjuk, hogy Európa GDP-jének 10%-át a turizmus teszi ki, ez a szám a kontinensünkön működő 2,4 millió vállalkozásnak, beruházásnak köszönhető. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete szerint a nemzetközi turizmusban 60%-os csökkenés várható, ez azt jelenti, hogy közel 1000 milliárd eurós veszteséget fog hozni az ágazatnak a pandémia. Európai viszonylatban hatmillió munkahely megszűnésével, szállodák és éttermek esetében 85%-os bevétel- és forgalomkieséssel, a hajókirándulásoknál és repülőutaknál 90%-os csökkenéssel számolnak a gazdasági szakértők. A fennálló problémára talán az egyetlen megoldás a fenntartható turizmus kiépítése lehetne: ez az EU egyik alapelképzelése, melyből egyenesen következik, hogy olyan jellegű fejlesztésekre, beruházásokra lesz szükség, amelyek ellenállóbbá teszik a turisztikai ágazatot. A megfizethető és fenntartható összeköttetések, az élénk turisztikai kínálat, valamint az ágazat zöld és digitális átállása részmegoldásnak minősül.

Ugyan az idegenforgalomban érdekelteknek nem nyújt hosszú távú megoldást, viszont az utazónak kapaszkodóként szolgálhat az ún. Covid Garancia biztosítás. Ez azt jelenti, hogy akik február 28-ig megrendelik nyári üdülésüket, és komplex utazási biztosítást kötnek, azok számára igényelhető ez a fajta speciális biztosítás, melyet pótdíj ellenében kínálnak az utazási irodák. Ahogy Bosák Gita is hangsúlyozza, ajánlatos megkötni, hiszen segíthet egy váratlan pozitív PCR-teszt esetén, s egyéb, előre nem látható helyzetekben (bővebb információ az utazási irodákban).

Számadatok forrása: ec.europa.eu

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/8. számában jelent meg!
Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?