Kié az utolsó szó a vasárnapi boltzár témájában?

fogl

Szlovákiában a koronavírussal kapcsolatos intézkedések nagyrészt lecsengtek, a vasárnapi boltzár viszont június 20-ig maradt. Elővigyázatosság, vallási meggyőződés vagy populizmus indokolja a gazdasági szempontból semennyire sem indokolt lépést, amely egyesek szerint alkotmányellenes is lehet?

Nekem teljesen észszerűnek tűnik, hogy a boltba lépés előtt továbbra is fertőtlenítsük a kezünket, és húzzunk maszkot, továbbá, hogy legyen egy nap a héten, amikor fertőtlenítik a boltokat” – válaszolta néhány hete Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő arra a kérdésre, miért nem engedi a kormány kinyitni a boltokat vasárnap, ha a márciusban kihirdetett veszélyhelyzetnek június 13-tól vége.

Kinyitnának, ha hagynák

Az áruházláncok és a bolttulajdonosok álláspontja egyértelmű, hiszen ha heti hatnapos nyitvatartásra kell berendezkedniük, az elmúlt hónapokban megcsappant bevételük tovább csökken, és kevesebb alkalmazottra lehet szükségük, vagyis jó néhány eladó elveszítheti állását. A fertőtlenítési munkák ráadásul nem indokolják, hogy egy napot zárva tartsanak miattuk, állítja Peter Papanek, a kiskereskedők és a bevásárlóközpontok képviselői által létrehozott Meddig bírjuk (Ako dlho vydržíme) platform egyik vezetője. Szerinte a modern bevásárlóközpontokban a nyitvatartási napokon is viszonylag rövid idő alatt elvégezhető a fertőtlenítés, például zárás után. Alkotmányjogászi véleményeket dolgoztattak ki Radoslav Procházka és Marek Benedik alkotmányjogászokkal, rájuk hivatkozva pedig Papanek azt állítja, jogi alapja sincs már a vasárnapi boltzárnak, ha a kormány a vészhelyzetet megszüntette. „A közegészségügyi hivatal (ÚVZ) internetes oldalán közzé tett javaslatok nem bírnak jogszabályi érvénnyel” – állapítja meg Radoslav Procházka, és rámutat, hogy a további vasárnapi boltzár alkotmányellenes. Egyesek szerint a legerősebb kormánypártban túlsúlyba került keresztény szellemű politikai vonal ragaszkodik a vasárnapi boltzárhoz. Erre utal Marek Benedik álláspontja is. „Úgy tűnik, mintha a vasárnapi boltzár tartós bevezetésére törekednének. Ennek az ideológiai hátterét csak találgatni tudjuk, viszont a szekuláris államokban, mint amilyen Szlovákia is, ez elfogadhatatlan” – teszi hozzá az alkotmányjogász.

Záráspárti többség

A Sme rodina, az SaS és a Za ľudí, vagyis a három kisebb kormánypárt kinyittatná vasárnap a boltokat, továbbá nemrég az úgynevezett lelkiismereti kérdést vetette fel, azaz olyan törvénymódosítással korrigálnák a helyzetet, amely lehetővé teszi, hogy azok a bolti alkalmazottak, akik nem szeretnének vasárnaponként dolgozni, erre ne legyenek kényszeríthetőek. Matovič a Patyomkin-faluhoz hasonlította az ötletet: szerinte a munkáltatónak nincs oka olyanokat alkalmazni, akik megtagadják a vasárnapi munkát, mert találhat helyettük elég jelentkezőt a munkanélküliek közt.

Szlovákia lakosainak többsége zárva tartaná a boltokat vasárnap, már ha hihetünk a Focus ügynökség felmérések, amelyet májusban a Denník N napilap megrendelésére készített. Az összes válaszadó 40 százaléka egyértelműen támogatja a vasárnapi boltzárat (a benzinkutak és a sürgősségi gyógyszertárak nyitvatartása mellett). További 32 százalék „inkább támogatja”. Az egyáltalán nem támogatja válasz mellé csupán a válaszadók 9,5 százaléka sorakozott be, az „inkább nem támogatom” mögé pedig 16,6.

Ellenvélemény

Az internetes fórumokon heves viták zajlanak a téma kapcsán. A zárvatartás támogatói azt javasolják az ellenzőknek, hogy a hét hetedik napján ne vásárolni menjenek, hanem töltsék ezt a napot a családjukkal. „Szombaton is be lehet vásárolni” – hangsúlyozza sok kommentelő. A nyitvatartás támogatói emlékeztetnek, hogy ők sem feltétlenül járnak minden vasárnap vásárolni, viszont számukra a munkahét bokros teendői mellett a vásárlás sok esetben kivitelezhetetlen, például az ingázók vagy a nagycsaládosok esetében. „De mi van, ha szombaton a családommal kirándulok, vasárnap este pedig kifutnék a boltba, hogy másnap reggelre tízórait vehessek a gyerekemnek? Miért avatkozik ebbe bele valaki?” – szól egy tipikus ellenvélemény.

Magyarországon az utóbbi években szintén téma volt, és egy évig bírta a vasárnapi boltzár. A KDNP javaslatára 2015 tavaszán vezették be (a családi kisboltok kivételt kaptak), 2016 tavaszán pedig, miután az MSZP elkezdte gyűjteni az erről szóló népszavazáshoz az aláírásokat, a kormány önként visszavonta. Dél-Szlovákia és a többi határvidék lakosai tehát itt is specifikus helyzetben vannak, hiszen ha úgy döntenek, vasárnaponként akár mondjuk Magyarországra is átruccanhatnak vásárolni, ahogy eddig is tették. Arról nem is beszélve, hogy egy bevásárlás is lehet családi esemény.

Lucia Molnár Satinská nyelvész, Pozsony

Nem vagyok a vasárnapi boltzár híve. Ha következetesen tartani szeretnénk magunkat ahhoz, hogy senki ne dolgozzon vasárnap, akkor mindenkinek lehetőséget kellene erre adni, nem csak a bolti alkalmazottaknak, hanem mondjuk az egészségügyben, a kórházakban dolgozóknak is, ez pedig egyáltalán nem reális. Másrészt ebben az országban sem mindenki keresztény, és a polgári törvényeket szerintem nem a vallási törvények alapján kell írni. A keresztényeket eddig sem kényszerítette senki, hogy vasárnap vásároljanak, és ha nem tették volna, valószínűleg a boltosoknak sem érte volna meg, hogy kinyissanak vasárnaponként. Nem tartom szerencsésnek, hogy felülről megszabott tiltások útján döntsenek ilyen kérdésekben.

Gombos Márta nyugdíjas, egykori bolttulajdonos, Nádszeg

Én jónak tartom az elképzelést, legyen a boltosoknak is szabadnapjuk, legalább egy, hogy elmehessenek kirándulni a családjukkal. Régen is úgy oldottuk meg, hogy ha hiányzott valami, és a bolt nem volt nyitva, mindig volt egy jó szomszéd, akitől lehetett kérni lisztet, vagy bármi mást, ami kellett. Vagy a szomszéd kért tőlünk borotvahabot, hogy mise előtt meg tudjon borotválkozni. A Margit nénitől pedig még fiatalabb koromban kétszázas égőt kértünk kölcsön, mert ha jól emlékszem, építkeztünk, és bizony volt is neki, nem tudom, honnan. Rohanó világ van, én is rohantam mindig. Ha megyünk kirándulni, meg is jegyzik néha: te olyan nyugodtan sétálsz! Hát mondom, én most kirándulok, otthon nem ezt csinálom. Élvezni is kell az életet valamikor.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?