Aktuális

Ki menti meg a Sajót?

A pusztulás képei - riport a gömöri ökológiai katasztrófáról.
author
Gazdag József

2022. június 3. 22:34

Sajó
Fotók: Somogyi Tibor, Nászaly Gábor, TASR

Ez tragédia, mondja az ősz hajú lekenyei férfi, akivel a Sajó partján találkozunk. Mindennap kisétál a folyóhoz. Kutyája követi. Megnézik, hogy mi a helyzet.

Ugyanott, ahol néhány hete még pisztrángok cikáztak az áttetsző, tiszta vízben, most rozsdaszínű, vörös áradat zúdul alá.

Arzén, cink, mangán.

Néhány kilométerrel följebb ugyanis, az egykori vasércbányából szennyezett víz ömlik a Sajóba. Percenként több mint ezer liter. Toxikus folyam.

Felelősök, persze, nincsenek.

Pedig a mérgező arzén mennyisége 400-szorosa az európai uniós határértéknek. De a halakat nem a nehézfémek ölik meg, hanem a vas-hidroxid, ami rozsdaként csapódik ki a kopoltyújuk belsejére, emiatt aztán – hosszas agónia után – megfulladnak.

Így lesz a Sajóból halott folyó.

A parton folyami rákok tetemei. Három, öt, tíz. Kitinpáncélok hevernek a rozsdaszínű kavicsokon, élet nélkül.

Katasztrófa, csóválja fejét a lekenyei férfi. Ki fogja megmenteni a Sajót? Ötven méterre lakik a folyótól. Közelebb lép. Mondjak valamit? Ha ez északabbra történik, szlovák területen, már rég megoldották volna!

De ez itt Gömörország. Lekenye, Gömörhorka, Szalóc.

Megállunk a berzétei boltban. A pultosnők kedvesek, de nem túl beszédesek. Messziről jött újságírók vagyunk, pozsonyi rendszámú autóval, úgy gondolják, jobb az óvatosság. Van véleményem a dologról, hogyne volna, mondja egy gyógycipős bácsi. Eláruljam, mit kell tenni? Hatásszünetet tart, akkurátusan rakodik, a vászonszatyrából néz föl: még ma felakasztani a bánya tulajdonosát!

Az egyik pultosnő szabadkozik, jaj, ne figyeljenek rá, mondja, nem gondolja ám komolyan, és gyorsan kitessékeli a boltból a bosszúszomjas öreget.

Délelőtt tíz óra. A bolt mögött idősebb roma férfiak ülnek a lépcsőn. Pihennek az árnyékban, iszogatnak. Néha körbejár egy borovicskás üveg, sörrel kísérik. Ráérnek, nem kapkodnak, beosztanak minden kortyot. Várják, hogy dél legyen. Aztán délután, aztán este. S végül elteljen ez a nap is.

Szószólójuk, egy farmerdzsekis férfi a „majetokban” dolgozott. Most munkanélküli. Havi 140 eurót kap. Nem segély, javít ki, hanem „hmotná núdza”. Hát hogyan kell ebből megélni, kérdezi. Elöl összesen két foga van. Azt mondja, elvállalna bármiféle munkát, de csak akkor, ha rendesen megfizetik.

– Máma már a tyúk se kapirgál ingyen!

– Ez igaz.

– Na lássa!

A kérdést, hogy miért nem mentek el Berzétéről olyan helyre, Rozsnyóra vagy Kassára, ahol esetleg több a munkalehetőség, nem értik. El? Hogyhogy el? Mi itt születtünk, Berzétén, mondják.

A Sajó ügye őket is bosszantja. Ilyen piros víz itt még sosem volt, méltatlankodik egyikük. Meghalt a folyó, mondja a farmerdzsekis, ez már ki van jelentve officiálisan. A többiek bólogatnak. Az officiális szó tetszik nekik, a következő percekben többször elismétlik.

Alsósajón Orosz Örs kalauzol bennünket az egykori vasércbánya kulisszái között. Romos épületek, árva ablakkeretek, háztetőkön átütő lombok: akárha Pripjaty-külső. Ne lélegezzünk mélyeket, mondja az egyik tárna bejáratánál, mert mérgező gázok vannak itt is.

Isten hozott a zónában!

Örs a Szövetség politikusa, múltját tekintve tapasztalt aktivista, aki gerillamódszerekkel próbálja áttörni a hatóságok ingerküszöbét. Hírverést csap, nyilatkozik a Daily Mirrornak, tartálykocsit tol a minisztérium elé, petíciót szervez.

Hány évbe telik majd, mire az élővilág visszatér a folyóba? Nem tudni. A katasztrófa bejelentése óta három hónap telt el. Azóta nem történt semmi. Az illetékes hivatalok egymásra mutogatnak. Ahelyett, hogy cselekednének.

A szennyezett bányavíz pedig továbbra is ömlik a folyóba.

A pisztrángok nem tudnak tiltakozni. A fejes domolykók, a kérészlárvák és a folyami rákok sem. Az ősz hajú lekenyei férfi hangja sem hallatszik el a minisztériumig.

Ki menti meg a Sajót?

Sajó
A Sajó folyó (szlovákul Slaná) a Gömör-Szepesi érchegységben ered. Egy szakaszán szlovák–magyar határfolyó is. Főbb mellékvizei közé tartozik a Rima, a Hernád és a Bódva. A Sajó vize 229 kilométer megtétele után, Tiszaújvárosnál ömlik a Tiszába.
Sajó
A gömöri régiónak ebben a részében is egyre csökken a magyarok száma. Riportunk során az alábbi falvakat érintettük (zárójelben a települések szlovák neve és a magyarok aránya a legutóbbi népszámlálási adatok alapján): Lekenye (Bohúňovo, 72%), Gömörhorka (Gemerská Hôrka, 54%), Pelsőc (Plešivec, 37%), Szalóc (Slavec, 47%), Berzéte (Brzotín, 27%), Rozsnyó (Rožňava, 19%). A képen a közigazgatásilag Szalóchoz tartozó Vígtelke (Vidová).
Az alsósajói „Etelka” olvasztókemence az egykori Andrássy Manó Vasművek központi üzemének egyik kohója volt
Sajó
Sajó
Az alsósajói (Nižná Slaná) Siderit vasércbánya 2008-ban szűnt meg, leálltak a vízszivattyúk is. A magára hagyott bánya idén februárra telt meg vízzel.
Sajó
Itt ömlik a szennyezett bányavíz a Sajóba. A képen látható elvezető tárnán át másfél millió liter szennyezett bányavíz (s benne több mint 4 tonna vas, közel 2 tonna cink, fél tonna antimon és 5 kg arzén) kerül a folyóba - naponta!
Sajó
Összefolyás Pelsőc határában: a szennyezett Sajó találkozása a tiszta vizű Csetnek-patakkal
Sajó
Sajó
Folyami rák teteme a Sajó partján. A szennyezett víz miatt a folyó középső, 15 km-es szakaszának teljes élővilága kipusztult.
Sajó
Évekbe telik majd, mire az élet visszaköltözik a folyóba
Sajó
A Sajó áttetsző, tiszta vize az alsósajói vasércbánya fölötti szakaszon…
Sajó
…és néhány száz méterrel lejjebb a bányavízzel szennyezett, rozsdaszínű Sajó.
Sajó
A megoldást egy olyan berendezés jelentené, amely megszűrné a bányából kifolyó vizet. Egy ilyen szűrő havi működtetési költsége 100 ezer euró
Sajó
Orosz Örs, a Szövetség politikusa az Európai Bizottsághoz fordult a Sajó ügyében...
Sajó
...de előtte tiltakozásként 1000 liter szennyezett bányavizet öntött a környezetvédelmi minisztérium elé.
Sajó
A Sajó megmentéséért petíció indult, amelyet eddig több mint 11 ezren írtak alá.

A cikk a Vasárnap 2022. május 31-i számában jelent meg.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.