Karácsony és beöltöztetett lókoponya Wales utcáin

Karácsony és beöltöztetett lókoponya Wales utcáin

A walesi lakosság minden év karácsonyától ünnepli a Mari Lwyd fesztivált, mely kifejezetten bizarrnak tűnhet számunkra.

A walesi Mari Lwyd fesztiválról már a 18. század végén is születtek feljegyzések, igazán népszerűvé azonban a 19. században vált, különösen Dél-Walesben. A „Mari Lwyd” nevű figura rendszerint egy ló koponyájából készül, melyet egy farúd tetejére tesznek, majd különféle szalagokkal és fehér lepedőkkel díszítik, melyek eltakarják a személyt, aki tartja. Az alakot ezután napnyugtától éjszakáig hordozzák a falvak utcáin, kísérete pedig tradicionális dalokat énekel.

Gyakori, hogy a csapat megálljon egyes házak előtt, és afféle improvizált zenei vita alakuljon ki a Mari Lwyd-követők, valamint a ház lakói között, melyben amellett illetve az ellen próbálnak érvelni, hogy az idegeneknek van-e okuk belépni a házba. A tradíció a 20. században elkezdett veszíteni népszerűségéből, mely nagyrészt az országban terjedő vallásosságnak volt köszönhető, a Mari Lwyd ugyanis gyakran részegséggel és rendbontással járt együtt. Napjainkban azonban számtalan helyen, Walesben és Írországban is megpróbálják feltámasztani a szokást.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?