Az új pénznem – Ma ünnepeljük az euró napját

Az új pénznem – Ma ünnepeljük az euró napját

Új év, új én”, 23 éve pedig ezt az egész európai ekonómia is elmondhatta magáról, ekkor vezették ugyanis be először az eurót.

Napjainkban az eurót 19 országban használják hivatalos fizetőeszközként, egy általános európai pénznem ötlete azonban már az 1920-as évektől fontolgatva volt. Elsőként Gustav Stresemann javasolta ezt a megoldást 1929-ben az első világháború után, amikor hirtelen több új európai nemzet is létrejött, így pedig a világrész ekonómiailag összetettebbé vált. Az ötlet azonban nem vert gyökeret egészen 1969-ig, amikor az Európai Tanács megbízta az akkori luxemburgi miniszterelnököt, Pierre Wernert, hogy álljon elő egy tervvel, melytől a pénznemváltás stabilabbá válik majd.

A terv ekkor még nem valósult meg, köszönhetően annak, hogy az Egyesült Államok ekonómiai döntései a világ összes pénznemét jelentősen megterhelték. 1979-től azonban ismét foglalkozni kezdtek a koncepcióval. Az új pénznem 1995-ben kapta meg az „euró” nevet, és 1999. január 1-ét tűzték ki az útnak indítása dátumául. Ezen a napon az eurót adoptáló államok pénznemei hivatalosan is megszűntek, bár fizikai formájukban még lehetett velük kereskedni 2002. január 1-éig, amikor az euró érméi és papírpénzei is megjelentek.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!