Ankét: kire szavaznak a szlovákiai magyar közéleti személyiségek?

vasárnap ankét

Körkérdés a parlamenti választások tétjéről.

1. Mi a szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választások tétje?

2. Kire fog szavazni?

Az előre hozott parlamenti választások közeledtével szlovákiai magyar közéleti személyiségeket szólítottunk meg a fenti kérdésekkel. Jellemző azonban a társadalmi légkörre és a magyar közösség megosztottságára, hogy nagyjából a megkérdezettek fele nem akart nyilvánosan válaszolni. Mitől tartottak? A mocskolódástól, a megbélyegző reakcióktól, a hisztérikus közbeszédtől. Voltak néhányan, akiknek az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyszerűen elment a kedvük attól, hogy hozzászóljanak a politikai eseményekhez. Őket is megértjük. Akadtak azonban olyanok is, akik vállalták a véleményüket. Arccal, névvel. Az ő válaszaik következnek.

Fiala-Butora János

jogász

Fiala-Butora János

1. A rendszerváltás óta talán minden választásról elmondták, hogy „sorsdöntő” – és ez így is volt. A mostani is az. Eldől, hogy a Robert Fico vezette illiberális erők átveszik-e a hatalmat, és bebetonozzák-e magukat hosszú időre, saját igényeik szerint átalakítva az ország alkotmányos berendezkedését. Ez nemcsak a korrupciós ügyek kivizsgálására vagy az ország külpolitikai irányultságára hatna, de a szlovák-magyar kapcsolatokra, a demokratikus normákra, a gazdasági felzárkózásra is – tulajdonképpen mindenre, amire a politikának hatása van. Szlovákiai magyar szempontból a szokásos kérdésen túl, hogy eljelentéktelenedik-e a képviseletünk, most arról is döntünk, közösségünk ezt az illiberális irányvonalat támogatja-e. Remélem, hogy nem fogja, mert semmi jót nem várhatunk tőle.

2. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült egyben tartani, illetve létrehozni az egységes magyar pártot (lásd a Magyar Fórum kimaradását), mert sokkal egyszerűbb helyzetből várnánk a választásokat. Így csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy bármelyik listára is szavaz, a demokratikus oldalra húzó, a SMER-rel nem együttműködő jelölteket karikázza rajta. Én így fogok tenni.

Hanesz Angelika

tanítónő

Hanesz Angelika

1. A választói jog azon általános jogok közé tartozik, melyekért a történelemben háborúk dúltak. Mi 35 évvel ezelőtt azért harcoltunk, hogy egy demokratikus államban szabadon dönthessünk, szabadon választhassunk. Azóta sok választást megéltünk, és sok minden nem úgy változott, ahogyan szerettük volna. Ezért ma sokakban felmerül a kérdés: Menjünk-e szavazni vagy ne menjünk? Fog-e változtatni valamit a voksunk az életünkön, asszisztáljunk-e egy újabb formalitáshoz? Egy szavazat nem dönt el mindent, de néha pont az hiányzik ahhoz, hogy lényeges döntés szülessen. Pedagógusként a diákjaimat is arra tanítom, hogy legyünk magunkkal igényesek, kritikusan gondolkodó és véleményformáló emberek, a magunk érdekei mellett figyeljünk a környezetünkre és a közösségünkre is. Legyen számunkra egyértelmű, mely közösséghez tartozunk, vegyünk részt jövőnk alakításában munkánkkal, véleményünkkel és döntéseinkkel.

 2. Ne azokra szavazzunk, akik a múltban tett ígéreteiket sem teljesítették, hanem azokra, akik tetteikkel már bizonyították, hogy rátermettek.

Zászlós Gábor

Zászlós Gábor

1. Szlovákia jogállamiságának és nyugati orientációjának a megőrzése a tét.

2. Olyan demokratikus pártra fogok szavazni, amelyiknek a parlamentbe jutása szinte biztos.

Öllös László

politológus

Öllös László

1–2. Országos szinten a választások elsődleges tétje az, hogy meg tud-e alakulni egy stabil, működőképes kormány. Szerintem ez a cél mozgatja a választók nagy többségét. Az elmúlt időszak ismétlődő szétesése után kérdés, hogy képes-e felállni egy olyan kormány, amely elsősorban azzal tud foglalkozni, ami a dolga: a kormányzással, nem pedig a belső harcaival. Nekünk, magyaroknak pedig az a választások tétje, hogy ismét lesz-e pártszerű szervezet, magyar képviselet a parlamentben. Évekig nem volt, nem is törődtek velünk különösebben. Tehát, hogy országos szinten bele tudunk-e szólni a magunk dolgaiba és persze az ország egészébe is.

Récsei Noémi

televíziós művorvezető

Récsei Noémi

1. Egyértelműen az ország sorsának a következő évtizede függ a szeptemberi előre hozott parlamenti választásoktól. Sokkal nagyobb a tét, mint bármikor máskor: kockán forog a demokrácia, az európai értékek, az állampolgárok valós érdekei. Most fog eldőlni, mi lesz az irány a következő években: nyugat vagy kelet felé orientálódik-e Szlovákia. A legfontosabb kérdés, hogy jön-e egy következő Fico-éra, vagy sem.

2. Mivel a közszolgálati televíziónak (is) dolgozom, így a közszolgálatiság elvét szem előtt tartva pártatlannak kell maradnom, ezért nem kívánom nyilvánosan megosztani a pártpreferenciámat. Ez nem jelenti azt, hogy ne járulnék az urnához. Egészen biztosan ott leszek, és mindenkit arra biztatok, éljen állampolgári lehetőségeivel.

Tóth Tibor

színművész

Tóth Tibor

1. Fontos, hogy végre legyen magyar képviselet a szlovákiai törvényhozásban. Ahogy elnézzük a népszámlálási adatokat, és látjuk a magyar nemzetiségű lakosság csökkenését, abból matematikailag kikövetkeztethető, hogy szinte az utolsó esély van arra, hogy egy magyar párt megugorja az ötszázalékos küszöböt. Van mit behozni, van elég lemaradás, ami a déli régiókat illeti: infrastruktúrában, egészségügyben, oktatásban, kultúrában, és még sorolhatnánk. Hogyha ütőképes, tettre kész képviselők fognak minket képviselni, akiknek fontosak lesznek a déli régiók vagy a magyarság érdekei, akkor talán elérhető lesz valami.

2. A Szövetségnek fogom adni a szavazatomat, mert ott látok esélyt arra, hogy esetleg nem vész el a voksom. Ragadjuk meg ezt a lehetősséget, és próbáljuk őket segíteni ebben!

Nagy Csilla

képzőművész

Nagy Csilla

1. Emlékszem azokra a mečiari időkre, amikor kisgimisként tüntetni jártunk, hogy magyarul tanulhassunk. Akkor kisebbségi magyarként érezhettük a bőrünkön, hogy odafönt mennyire egyszerű meghozni az önkényes döntéseket, s hogy idelent mennyire nehéz ezzel szembemenni. Azóta a törésvonalak máshova helyeződtek át, más célpontok lettek, s az önkényuralom mint lehetséges jövőkép újra itt lohol a nyakunkban. Szeptember 30-án az dől el, hogy maradunk-e demokratikusan működő ország, maradunk-e európaiak, és tudunk-e egymással szolidárisak lenni.

2. A mindig megfontolt, hidegvérű, művelt, a szakmájában kimagasló eredményeket elérő és jó humorérzékkel megáldott, magyar nemzetiségű Ódor Lajosra szeretnék szavazni. A józan észre. Na, de most komolyan… Mivel rá nem lehet, olyan pártot választottam, amelyik nem fasiszta, nem uszít mások ellen, és nem gyűlölködik, amelyik nem az emberek növekvő félelmét és bizonytalanságát használja és gerjeszti, és amelyik nem a múltban él. A párt, amelyre szavazni fogok, 21. századi párt, vannak konkrét víziói, szakértői, a jövőbe tekint, világosan látja, hová kell tartoznunk, nagy eséllyel bejut a parlamentbe, és ellenpontozni tudja az irracionalitást.

Géresi Róbert

református püspök

Géresi Róbert

1–2. Sajnálatos dolognak tartom, hogy most már egy évtizede gyakorlatilag nincs parlamenti érdekképviselete a felvidéki magyar közösségnek. Ezért tartom nagyon fontosnak a jelenlegi választásokat. Sok olyan magyar ügy van, amelyek jelentős támogatás nélkül nem valósíthatók meg. Arra viszont nem számíthatunk, hogy a többségi pártok majd komoly gesztusokat tesznek felénk.

Hunčík Péter

pszichiáter

Hunčík Péter

1. Ritkán esik meg, hogy az ország külpolitikai irányultsága és a belpolitikai élet ennyire összefügg. A választás tétje, hogy azok kerülnek-e hatalomra, akik az Ukrajnát megtámadó orosz agresszort támogatják, vagy azok, akik kiállnak a demokratikus értékek mellett, és nem akarnak újra a keleti blokkba kerülni.

2. Józan ember csak olyan pártra szavazhat, amelyik nem kokettál Putyinnal. Hozzám a Modrí, Most-Híd párt áll a legközelebb, de mivel nem szeretném, ha elveszne a szavazatom, ezért közvetlenül a voksolás előtt fogom mérlegelni az esélyeket, és az alapján döntök.

Jarábik Gabriella

kultúraszervező

Jarábik Gabriella

1. Most akkora a tét, mint 1998-ban, amikor Mečiart váltották le a demokratikus erők. Aki nem megy el szavazni, az Ficóék szekerét tolja abba az irányba, ahová már nem lenne jó visszatérni.

2. A legesélyesebb magyar pártra fogok szavazni, mert életbevágó szükségünk van a magyar parlamenti képviseletre. Ezt konkrétan is megtapasztaltam, amikor a kulturális minisztériumban dolgoztam, és láttam, mennyi mindent kell magyar szemszögből láttatni, elmagyarázni, megindokolni.

Prikler Mátyás

filmrendező

Prikler Mátyás

1. Az idei választások tétje az, hogy milyen stílusban vezetik tovább az országot. Nincsenek illúzióim a hazai pártokról és politikusokról, nem gondolom azt, hogy lesz majd itt vagy bárhol egy olyan párt, amely tökéletes lesz, és talán nem is kell feltétlenül szerelemből választani. El kell menni szavazni, mert ha ezt nem tesszük meg, azzal azt üzenjük, hogy nekünk mindegy. Szerintem van egy lényeges határvonal a pártok között. Vannak politikusok, akik szerint az ukrajnai orosz agresszió rendben van, és vannak, akik szerint nincs. Vannak, akik szerint bizonyos polgártársainknak nem járnak ugyanolyan jogok, mint a többségnek, és vannak, akik szerint ez nem kérdés. Vannak, akik szerint Európához tartozunk, és vannak, akik szerint ez nem biztos. Sőt, olyanok is vannak, akik szerint néha meg szabad verni egy nőt, és vannak, akik szerint nem.

2. Kizárásos alapon marad a Progresszív Szlovákia. Nem gondolom, hogy tökéletes párt, 150 tökéletes jelölttel, de van két fontos ok, amiért őket választom. Egyrészt nem kérdőjelezik meg, hogy a nyugati civilizációhoz tartozunk, és nem kérdőjeleznek meg alapvető emberi jogokat. Másrészt van a listájukon néhány szakember, aki már bizonyított a szakmájában, egyikük például kompetens belügyminiszter lehetne. Azt gondolom, hogy nem a maffia és a dilettantizmus közül kellene választanunk. Van más lehetőség is.

Dr. Agócs Gergely

néprajzkutató, a Hagyományok Háza főtanácsadója 

Agócs Gergely

1–2. A választás tétje egyértelmű: a magyar parlamenti képviselet. Az, hogy alacsony a választási hajlandóság, azt tükrözi, hogy a választópolgárok többsége úgy érzi, az ő akaratukat az eddigi képviselők nem tudták érvényesíteni. A választások tétje tehát nem az, hogy ki jut be vagy ki nem jut be, hanem hogy ez a bizalom visszaállítható-e, s lesz-e megfelelő súlyú választói felhatalmazás ahhoz, hogy képviselőink parlamenti munkát végezzenek.

Németh Jolán

egykori válogatott kézilabdázó, kézilabdaedző

Németh Jolán

1–2. Szerintem ez az előre hozott parlamenti választás nem lesz sikeres, mert senki nem tud majd kormányt alakítani. Így maradna a szakértői kormány, aminek örülnék. Arra a listára szavazok majd, ahol négy olyan szakember szerepel, akiben akkor is marad méltóság, alázat és tisztesség, miután a hatalom és anyagiak közelébe kerültek.

Mátyás András

szőlész-borász

Mátyás András

1. A választás fő tétje, hogy visszatér-e Fico rendszere, vagy maradunk az európai irányvonalnál. Szerintem az lenne jó, ha nem jönne vissza.

2. Megpróbálom azt a pártot választani, amelyik a legközelebb áll a nézeteimhez, és mivel liberális beállítottságú család vagyunk, olyan pártra szavazok, amelyik ezt képviseli.

Korpás Árpád

televíziós műsorvezető

Korpás Árpád

1. Több tétje is van ennek a választásnak: elsősorban az, kitartunk-e az euroatlanti irányultság mellett, vagy a keleti despotizmus felé hajlunk. Nem mindegy, hogy a demokrácia vagy az azt bomlasztó félfasiszta erők és a velük szövetkező Fico mellett szavazunk, akik most még migránsoznak, de könnyen átvedlenek roma- és magyarellenessé. Jobb, ha ezt a magyar politikusaink is észben tartják. Az a magyar, aki kísértésbe esne, hogy a Republikára vagy a Smerre szavazzon, gondoljon a rozsnyói bakancsos felvonulásra, a Kuciak-gyilkosságra, Malina Hedvigre. A civil szféra felszámolása, amivel fenyegetnek, érzékenyen érintené a magyar kisebbséget is. Ugyancsak komoly tétje ennek a választásnak, hogy bekerül-e végre magyar párt a parlamentbe, s az sem mindegy, kivel lesznek hajandók szövetkezni.

2. Olyan pártra fogok szavazni, amelynek a bejutása több mint valószínű, és amelynél biztos lehetek abban, hogy a szavazatomból nem lesz a Smert erősítő töredékszavazat.

Badin Ádám

mesemondó

1. A demokratikus választás mindig egy újabb esély, hogy normálisabb társadalmi közegben élhessünk. Sajnos Szlovákiában a rendszerváltás óta mindig maga a demokrácia a tét. Most pedig egy teljesen különleges helyzetbe kerültünk, amikor már mikroszkóppal kell keresni a demokrácia nyomait az egyes pártokban. Nekünk, magyaroknak pedig mindemellett marad az örök túlélés. Nemcsak a magyaroknak, de a déli és keleti régióknak sincs hangadójuk, s így a fejlődésük is nagyon esetleges.

2. Kizárásos alapon a Szövetségre. Habár erősen elbizonytalanodtam, amikor szétesett a nagyobb egység. Még azt is kimondtam, hogy nem megyek választani. De rájöttem, hogy szembemennék rendszerváltásos önmagammal. Meg kell adni az esélyt magunknak. De jobban örülnék, ha ez egy modernebb párt lenne, amely eredményesebben tudja megszólítani a fiatalabb generációt is.

Köteles Szabolcs

rádióriporter

Köteles Szabolcs

1. A közelgő választások tétje, hogy ne hagyjuk magunkat felültetni, és ne higgyük el, hogy végül is minden politikus és politikai párt egyforma. Nem egyforma! Mindig van olyan, aki a mi személyes érdekeinket, céljainkat jobban képviseli. Ha csak egy icipicit is, de jobban. 

2. Jó döntéseket csak nyugodtan lehet meghozni, a düh a lehető legrosszabb tanácsadó. Nálam sokat nyom majd a latban, hogy ki mit tett a múltban. A jövőt illető ígérgetéseket óvatosan kezelem.

Ondrejcsák Róbert

diplomata, Szlovákia londoni nagykövete

Ondrejcsák Róbert

1. Az Ukrajna elleni orosz agressziót követően ismét előtérbe kerültek a külpolitikai és biztonságpolitikai dilemmák Európában. Az oroszok lerombolták a több évtizede fennálló európai biztonsági rendszert. Éppen ezért úgy gondolom, a választások elsősorban két nagy kérdésben döntenek: hogy Szlovákia továbbra is az euroatlanti keretekben határozza-e meg a saját jövőjét, biztonságát és jólétét, illetve lesz-e olyan kormányunk, amely hatékonyan képes irányítani az ország ügyeit, vagy sarlatánok és felelőtlen populisták fognak-e kormányozni, akik rövid úton tönkreteszik az ország hitelét, gazdaságát és az emberek jövőjét.

2. Diplomataként nem ajánlhatom egyik pártot sem, de annyit azért elmondhatok, hogy olyanokra adom le a szavazatomat, akik továbbra is európai Szlovákiában gondolkodnak, a „politikájuk” nem az állandó ellenségkeresésben merül ki.

Sándor Anna

nyelvész

Sándor Anna

1. A tét számomra az, visszatérünk-e abba rendszerbe, amely 2020-ban megszűnt. Az elmúlt három évben voltak ugyan problémák, de a jogállamiságot, az ország nyugati orientációját, a sajtószabadságot nem fenyegette veszély. Ha a Smer kerül hatalomra, ezt mind megnyirbálja.

2. Olyan pártra fogok szavazni, amely nem a személyes érdekeket és a bosszút, hanem az ország jövőjét tartja szem előtt. Egy értelmiségi, keresztény értékeket valló ember számára az a konfliktusgerjesztő, agresszív hangnem, amely most uralja egyes pártok kampányát, nem elfogadható. Amikor szavazunk, azt is mérlegelnünk kell, milyen társadalmi hangulatban akarunk az elkövetkező években élni.

Madarász Róbert

iskolaigazgató

Madarász Róbert

1. A választás tétje a szlovákiai magyar közösség önbizalmának visszanyerése és a demokrácia megőrzése, valamint az, hogy legyen újra magyar képviselet a parlamentben.

2. Az egyetlen magyar pártra, a Szövetségre fogok szavazni.

Lošonská Dékány Niki

színésznő

Lošonská Dékány Niki

1. Számomra az idei választások fő tétje a demokrácia. A felmérések szerint nagy esély van rá, hogy újra a korrupt Smer vegye át a hatalmat, Robert Ficóval az élen. Ha ez megtörténik, nemcsak az igazságszolgáltatás kerül veszélybe, de a demokrácia is. Fico közel van ahhoz, hogy jogosan elítéljék. Élete és a szabadsága a tét, ezért minden eszközt bevet, hogy büntetése alól örökre kibújhasson. Ha ez megtörténik, rálép az autokrácia útjára, és áldemokráciát fog kiépíteni, Orbán és Putyin mintájára.

2. Olyan pártra fogok szavazni, amelyik a legközelebb áll az értékrendemhez. Amelyik nemcsak ígérget, hanem kész megoldást, tervet kínál programjában, ezek kivitelezéséhez pedig elismert és tapasztalt szakértőket nevezett a listájára. Emellett a kampány tisztasága és stílusa is mérvadó nálam, a kommunikáció legyen tisztelettudó, és sárdobálás helyett a terveikről beszéljenek. Nincs is annál taszítóbb, amikor politikusok egymás szavába vágnak, vagy különböző kisebbségeket vesznek célba, a gyűlöletkeltésről nem is beszélve. Szívem szerint meghagynám a szakértői kormányt. Mióta ők vezetik az országot, konkrét válaszokat és megoldásokat kapunk a kérdésekre a mellébeszélések helyett. Megnyugtató és felemelő érzés, amikor nem jöttmentek vagy maffiabarátok vezetik az országot, hanem olyan emberek, akik valóban értenek a szakmájukhoz.

Sütő Zsolt

borász

Sütő Zsolt

1. Aki embernek gyarló, az magyarnak is kevés. Ember vagyok és magyar. Sok minden más is vagyok, pl. nagypapa, borász, lokálpatrióta, keresztény, heteroszexuális fehér férfi. Van, amiben liberális, és van, amiben konzervatív. A politika képtelen képviselni ezt az egységet. Eddig viszonylag könnyű helyzetben voltam, mert volt a kisebbségi létemből fakadó mankóm. Eltörték.

2. Minden törvénynek a szeretet az alapja, ezért fenntartásaim ellenére a PS-re fogok szavazni. A szeretetre voksolok, a sötétség és az intolerancia ellen. Meggyőződésem, hogy a szeretet és a természet erősebb minden ideológiánál.

Rácz Noémi

képzőművész, múzeumigazgató

Rácz Noémi

1. A parlamenti választások valódi tétje a lakosság jövője. Ez a jövő olvasható. Attól tartok, hogy az ország katasztrófába sodródik.

2. Ennek dacára elmegyek szavazni, és egy olyan pártra fogok voksolni, amelynek a programja a leginkább megközelíti az elképzeléseimet arról, hogy milyen országban szeretnék élni. Ahol a kölcsönös tisztelet, együttérzés, az intelligencia és a kreativitás támogatása a norma.

Lévai Attila

lelkész, egyetemi docens

Lévai Attila

1. Számomra a mostani választásoknak egy kiemelkedő tétje van: lesz-e újra magyar képviselet a parlamentben? A szlovák politikai térfélen csak úgy érhetünk el sikereket, ha azt önmagunknak vívjuk ki a törvényhozásban, egy olyan párt színeiben, mely nyíltan és egyértelműen felvállalja, hogy bennünket, magyarokat képvisel.

2. Életemben eddig még mindig magyar pártra szavaztam, s ez most is így lesz.

Fabó Tibor

színművész

Fabó Tibor

1–2. Nincs más hátra, csak előre! A paletta világos, a múmiákat feledni kéne, a régi politikai beidegződéseket ignorálni. Volt lehetőség a változtatásra, sajnálom, hogy ez a mostani exgarnitúra ezzel az eséllyel nem élt. Hiteles politikai párt ma már úgyszólván nincs, de remény talán még van! Szívem szerint leginkább az ún. Ódor-kormánynál maradnék... Ez nem megy, tudom. Szóval: választani kell!

Bauer Edit

politikus

Bauer Edit

1. Nem túlzás, amikor úgy fogalmaznak az elemzők és az újságírók, hogy Szlovákia jövője a tét. Ha a Smer nyeri a választásokat és alakít kormányt, az olyan mértékben fogja megváltoztatni az ország irányultságát, hogy azt sokan elképzelni sem tudják. Nincs kétségem afelől sem, hogy ez esetben fiatalok tízezrei fognak elköltözni innen.

2. Nagyon nehéz a választás, mert természetesen a magyar képviseletre kellene szavazni, de sajnos felmerül a kérdés, nem lesz-e ez kidobott szavazat, amely a Smert segíti. A nemzetiségi hovatartozás és a demokrácia iránti elkötelezettség között fogok választani az esélyek szerint, az utolsó pillanatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?