Amerikában ma jósol időjárást a közkedvelt erdei mormota

Amerikában ma jósol időjárást a közkedvelt erdei mormota

Pennsylvania államban ma ünneplik Groundhog Day napját, amikor Punxsutawney Phil, a közkedvelt helyi mormota megjósolja, számíthatunk-e a közeljövőben a tavasz beköszöntésére.

Aki látta az Idétlen időkig című Bill Murray-vígjátékot, annak jó eséllyel nem ismeretlen a Groundhog Day nevű, amerikai ünnep, mely minden év február 2-án esedékes. Az esemény során egy kis, pennsylvaniai város, Punxsutawney lakossága összegyűlik a Gobbler's Knob nevű helyszínen, mely otthont ad kedvenc erdei mormotájuknak, Punxsutawney Philnek. Phil ezután a nagy ünnepség egy pontján kimászik odújából, és meghatározza, számíthat-e a lakosság további hat hétnyi télre. Ezt úgy teszi, hogy megvizsgálja az árnyékát; amennyiben látja, a tél egyelőre még nem megy sehova, ha pedig nem látja, például borús idő miatt, akkor a közeljövőben felmelegedés várható. A szokás állítólag egy Candlemas nevű, holland szokásból alakult ki, amit bevándorlók hoztak magukkal Pennsylvaniába, majd fokozatosan átalakult egy meteorológiai előrejelzéssé, melynek elvégzésére a helyiek kijelöltek egy közkedvelt állatot.

Az első Groundhog Day-t 1886-ban tartották, azóta pedig minden évben hatalmas attrakciónak számít. Természetesen a kutatások kimutatták, hogy nincs komolyabb összefüggés Punxsutawney Phil árnyéka, valamint a tavasz beköszöntése között, az ünnep viszont több, német folklórhagyományra is visszautal. Punxsutawney Phillel kapcsolatban szintén kialakult egyfajta, helyi folklór, sokan ugyanis úgy vélik, hogy 1886 óta ugyanaz az erdei mormota lakik Gobbler's Knob-ban, és azért él ilyen hosszú ideig, mert hétévente elfogyaszt egy mágikus elixírt, ami életben tartja. Természetesen több mormota is pályázik Phil helyére, ezért néha megpróbálják átverni a tömegeket azzal, hogy ők jelennek meg helyette. A valódi Phil azonban felismerhető arról, hogy Groundhog Day napján személyesen beszél a Groundhog Club elnökével, majd mondandóját le is fordítják a tömegeknek. Ha valami csoda folytán éppen Punxsutawney környékén járnánk mostanában, mindenképp ajánlott meglátogatni ezt a csodatévő emlőst!

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?