A stróman, a rendőr, a gyilkos és a sírásó

maffia

Hogyan működött a csallóközi maffia?

Minden mozaik a helyére kerülhet a nyugati világ legnagyobb maffialeszámolása kapcsán: a magyar és a szlovák rendőrség nemrég közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megvannak az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetői. Ennek apropóján rekonstruáljuk most az eseményeket. Kik voltak a csallóközi alvilág legveszélyesebb bűnözői? Hogyan gyilkolt a maffia? Mihez kellett a fertőtlenítő és az őrölt köménymag? Hány embert tett el láb alól az őrző-védő szolgálatot irányító, s a DAC-meccsek biztosításában is közreműködő „Csonti”? Milyen titkokat rejtett egy csótfai kert? Ki volt az a mátyusföldi polgármester, aki likvidáltatta ellenlábasait? S mikor derült ki, hogy egy magas rangú rendőr – a maffia elfogására létrehozott nyomozócsoport vezetője – maga is a maffia embere?

Aki válaszol: Barak Dávid újságíró, a csallóközi alvilág történetét feltáró könyvek szerzője.

Barak Dávid
Barak Dávid

Mi történt pontosan a Fontána bárban, 1999. március 25-én?

Három merénylő, Szamaránszky Árpád, Bodoky Károly és Haris Sándor hatolt be az épületbe, közülük egy a földszinten biztosította a helyszínt, két bűntársa pedig az emeleten 113 lövéssel végzett a Pápay-klánnal, a dunaszerdahelyi alvilág urának számító Pápay Tiborral és kilenc emberével. A megrendelő Sátor Lajos volt, aki így akart a csallóközi maffia első embere lenni.

A Fontána-beli mészárlás után előkerült egy könyvelési lista, amely szerint negyvenkilenc dunaszerdahelyi vállalkozó fizetett védelmi pénzt – havi 5 ezer és 150 ezer korona közötti összeget – a Pápay-klánnak.

Valószínűleg sokkal többen voltak.

Mi történt azzal, aki nem volt hajlandó fizetni?

Volt ilyen eset, 1994-ben egy dunaszerdahelyi patikus megelégelte a bűnözők követelőzését. A maffia egy közúti balesettel akart ráijeszteni, de túllőttek a célon, a patikus a helyszínen meghalt. A maffiózók gyorsan szereztek valakit, aki leülte helyettük a büntetést, majd amikor kijött a börtönből, őt is meggyilkolták.

A védelmi pénzen kívül milyen bevételi forrása volt a maffiának?

Kereskedtek lopott autókkal, de a portfólió része volt az illegális szeszkereskedelem és a szeszhamisítás is, nagyban foglalkoztak számla- majd áfacsalással, állandó bevételi forrás volt a bérgyilkosság, és akkoriban óriási pénzt hozott a konyhára az olajszőkítés, amikor nagy mennyiségű fűtőolajat alakítottak át gázolajjá. De ha úgy adódott, kiraboltak postakocsit és banki széfet is.

A gazdasági bűncselekményekhez jól jött a maffiának, ha volt emberük a rendőrségen, a bankban, az adóhivatalban, de szükségük volt strómanokra, ún. fehér lovakra is. Ők kik voltak?

Általában kocsmatöltelékek, lecsúszott alakok, de akadtak köztük pénzszűkében lévő autószerelők és asztalosok is. Az ő nevükre jegyeztek be fiktív cégeket, nekik kellett aláírniuk a szerződéseket és a számlákat, az áfa-visszaigényléseknél ők vették ki a bankból a pénzt. Ennyi volt a szerepük. Utána likvidálták őket. Csak a Dunaszerdahelyi járásban legalább százötven ilyen személy volt.

Hogyan gyilkolt a maffia?

A kapcsolattartó átadta a strómant a kivégzőosztagnak, egy dzsippel kivitték a csallóközi határba, ott leteperték, kötéllel megfojtották, aztán eltemették. A földre fertőtlenítőszert locsoltak, hogy a kóbor kutyák vagy a vaddisznók ne túrják ki a holttesteket. A női áldozatokat előbb megerőszakolták, s olyankor a Savót azért használták, hogy elfedjék a biológiai nyomokat. Az emberrablásoknál pedig a rendőrkutyák megtévesztésére őrölt borsot vagy köményt szórtak az autók üléseire.

Hány embert tettek el láb alól?

A Sátor-csoporttal kapcsolatban körülbelül hatvan gyilkosságot vizsgál a rendőrség. Ezek 1999 utáni esetek. De korábban is több mint száz olyan személy tűnt el a Csallóközben, aki a maffia útjában állt, vagy tanúvallomásával veszélyt jelenthetett volna a bűnözőkre.

Ki volt a leghírhedtebb hóhér?

A kivégzőosztagnak több tagja volt, a Csonti néven ismert Nagy Zsolt például negyvenkét gyilkosságot ismert be, harmincnyolc áldozatának a nevére is emlékezett. De Bugár György is több tucat gyilkosságnál volt jelen.

maffia

Könyvedben említed Reisz Andort is, akinek a születésnapi buliján ügyvédek, orvosok, polgármesterek és hatósági személyek is részt vettek. Ki volt ő?

Köztiszteletben álló családból származott, remek diplomáciai képességei voltak, ő tartotta a kapcsolatot a többi szlovákiai klánnal. Olyan szerepe volt, mint a szesztilalom idején Lucky Lucianónak, rájött arra, hogy az együttműködés jövedelmezőbb, mint az erőszak. Ő szervezte be a rendőrségi téglát, Boris Drevenákot is, ezáltal biztosítva a csoport büntetlenségét.

Miért kellett Reisznek meghalnia?

Túlnőtte Sátor Lajost, jobb képességei voltak, jobban értett az üzlethez. Azt tervezte, hogy alkut köt a rendőrséggel. Sátor Lajos tarkón lőtte.

maffia

Sátor ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. Miként sikerült egy évtizedig bujkálnia a rendőrség elől?

Beépített emberei mindig értesítették arról, ha valami akció készült ellene. Pedig ha a kétezres évek elején elkapták volna, negyven-ötven ember életben marad. Sátornak hamis titkosszolgálati igazolványa is volt, közúti ellenőrzéseknél csak felmutatta, és mehetett tovább. Adódtak forró helyzetek is, egyszer például egy besztercebányai Tescóban elhagyta az övtáskáját, és benne voltak a hamis iratai.

Hogyan halt meg?

Félelmet gerjesztett mindenütt, és ez a félelem okozta a halálát. Társai fel akarták dobni a rendőrségen, de rettegtek attól, hogy Sátort ezt idő előtt megtudja a beépített embereitől, ezért 2010 decemberében inkább meggyilkolták. A vád szerint Kádár Krisztián volt a megrendelő, Horváth Lehel pedig a végrehajtó. Horváth először beismerte Sátor meggyilkolását, később viszont azt mondta, Sátor él, és visszatér.

Sátor Lajos

Sátor Lajos földi maradványait nem sikerült megtalálni. Biztosan halott?

A bíróság halottnak nyilvánította, meggyilkolása ügyében pedig három személyt is elítéltek. A gyerekeivel 2010 óta nem vette fel a kapcsolatot, ami korábban elképzelhetetlen lett volna, ebből is arra lehet következtetni, hogy meghalt. A legfőbb bizonyíték pedig az, hogy Horváth Lehel és Kádár Krisztián életben van. Sátor ugyanis mindenkit elintézett, aki terhelő vallomást tett rá.

Hogyan akadtak horogra a csallóközi maffia emberei?

Egyikük, Horváth Lehel 2016-ban életét féltve a rendőrséghez fordult, és elsőként tálalt ki. Ezt követően a Mlynček (Húsdaráló) fedőnevű akció során a banda tíz tagját letartóztatták. Közülük ketten nem kerültek a vádlottak padjára, Konkoly Szilveszter a börtönben öngyilkos lett, Sátor élettársa pedig, a regionális politikában is aktív Csörgő Judit betegségben elhunyt.

maffia

A rendőrök vádat emeltek Dora Ferenc alsóhatári (Dolný Chotár) polgármester ellen is, aki több, számára kellemetlen személy meggyilkolását rendelte meg Sátoréknál. A könyvedben részletesen feltárod Czakó Imre esetét.

Dora telekvitába került a királyrévi szövetkezet vezetőivel, köztük Czakó Imre nádszegi agronómussal, aki nem hagyta magát megfélemlíteni, ezért Dora a maffiához fordult. 2004 januárjában Sátor emberei rendőrnek öltöztek, s mintha közúti ellenőrzés lenne, kora reggel kiszállították autójából a munkába tartó Czakót, egy alistáli csárdába vitték, estig fogva tartották, aztán végeztek vele. Dora 3 millió koronát fizetett Sátoréknak, akkoriban ennyi volt egy bérgyilkosság tarifája. Czakó Imre maradványait 2019-ben találták meg Ollétejed közelében.

Boris Drevenák volt az a rendőr, aki a Sátorék elfogására létrehozott nyomozócsoportot irányította, és a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal nyugat-szlovákiai részlegét vezette. Hogyan lett a maffia embere?

Reisz Andor szervezte be. Drevenák addig-addig találkozgatott alvilági személyekkel, míg végül a maffia tagja lett. Sátorék tőle kaptak információkat, és bőségesen meghálálták a szolgálatait. De nemcsak a rendőrségi akciókról értesítette előre a maffiát, hanem például megmutatott Sátornak néhány intim hangvételű SMS-t, amelyet egy hidaskürti tanár váltott Sátor feleségével. Nem sokkal később a tanárt elrabolták, megkínozták, megcsonkították és megölték.

Mi lett Drevenák sorsa?

A rendőrségtől 2005-ben kellett távoznia. A maffiaperben 18 év fegyházbüntetésre ítélték, de 2019 óta szökésben van, valószínűleg külföldön tartózkodik.

Az egyik vádlott vallomásában az szerepel, hogy nem Drevenák volt az egyetlen hatósági személy, aki a maffiának dolgozott.

Mindenütt vannak korrupt személyek, a rendőrségen és a bíróságon is. A NAKA egy vezető beosztású rendőréről, Drevenák utódjáról, a nagyölvedi származású, Komáromban élő Šaróka Istvánról is kiderült, hogy információkat szivárogtatott a maffiának. Cserébe pénzzel, autóval, tévével, telefonnal, laptoppal, házimozi-rendszerrel jutalmazták. Őt jogerősen elítélte a bíróság, de csak felfüggesztett büntetést és pénzbírságot kapott.

Jelen voltál a maffiaper tárgyalásain, két könyvet írtál a csallóközi alvilág viselt dolgairól. Senki sem jelezte, hogy ne ártsd bele magad ezekbe a dolgokba?

Amikor a második könyvem megjelent, és este hazaértem, egy döglött macska volt a bejárati ajtó előtt, de szerintem a véletlen hozta úgy, hogy éppen ott múlt ki. Konkrét fenyegetést nem kaptam.

***

„Gyuri ott maradt őrizni a gödröt, én és a Szatyi meg elmentünk az illetőért a Kukorica csárdába, ahol a Roli vigyázott rá. Amikor odaértünk, tettünk a fejére egy kuklát, fordítva, hogy ne lásson, beültettük az autóba, és mind a négyen, én, Szatyi, Roli és az az ember elindultunk a gödörhöz, ami ki volt ásva. Amikor odaértünk, kivettük az illetőt az autóból, hasra fektettük, aztán én és a Gyuri kötéllel vagy madzaggal megfojtottuk. Beletettük a gödörbe, és betemettük. Aztán elmentünk haza.”

Nagy Zsolt („Csonti”) vallomása Czakó Imre nádszegi agronómus meggyilkolásáról a Specializált Büntetőbíróságon, 2020 szeptemberében. (Részlet Barak Dávid Rossz vér című könyvéből)

***

KI KICSODA a csallóközi alvilágban?

Sipos Milán Egykori birkózó, a dunaszerdahelyi alvilág első főnöke. 1997-ben gyilkolták meg Mikuláš Černák besztercebányai irodájában, sofőrjével, Potásch Emillel együtt.

Vida Tamás A dunaszerdahelyi alvilág „közgazdásza”, szürke eminenciása, Sipos Milán szövetségese. Vida volt az „ész”, Sipos az „erő”. 2000 januárjában gyilkolták meg, a háza előtt lőtték le.

Kovács Tibor („Keco”) A maffia pénztárosa. Lakásába csak úgy lehetett belépni, ha jelen volt barátja, Sátor Lajos is. A „birkózó” vonalhoz tartozott. 1997-ben gyilkolták meg, az elkövető a rivális Pápay-klánhoz tartozó Csémy Mihály volt.

Csémy Mihály („Mišo Maďar”) Hidegvérű gyilkos, aki idővel Černák szolgálatába állt, és több kivégzést is ő hajtott végre. 1997-ben gyilkolták meg, Sátorék egy dunaszerdahelyi lakótelepen lőtték szitává.

Hodossy Rudolf („Kis Cine”) Sátorékhoz állt közelebb, de „két kapura játszott”. Köze volt Keco és Csémy halálához is. 1997-ben gyilkolták meg, személyesen Černák végzett vele, fejét pedig elrettentésül a dunaszerdahelyi sétálóutcában, a Kék Duna áruház főbejáratánál, egy virágágyásban tették közszemlére.

Pápay Tibor Sipos halála után ő vette át a hatalmat a dunaszerdahelyi alvilágban. Szlovákia rettegett maffiafőnökének, Mikuláš Černáknak volt a kebelbarátja. 1999-ben gyilkolták meg, ő volt a Fontána-beli leszámolás fő célpontja.

maffia

Écsi Béla A Pápay-klán embere, aki megúszta a Fontána-beli mészárlást. A pozsonyi alvilághoz csatlakozott. 2003-ban gyilkolták meg Sátorék, testőrével együtt.

Nagy Alfréd („Frédi”) A Sátor-csoport kivégzőosztagának vezetője. 2003-ban gyilkolták meg, akció közben, Écsi Béla testőrétől kapott halálos lövést.

Szamaránszky Árpád („Paprika”) Sátor Lajos egyik legközelebbi embere, a Fontána-beli mészárlás során ő felügyelt a földszinten, az újabb rendőrségi verzió szerint azonban nem a földszinten volt, hanem Haris Sándorral együtt az emeleten részt vett a Pápay-klán kivégzésében. 2005-ben hunyt el autóbalesetben. Öccse, Szamaránszky Roland (Kis Paprika) is a maffiaper vádlottja, őt jogerősen 18 év fegyházbüntetésre ítélték.

Reisz Andor („Bibsi”, „Andorka”) A Sátor-féle csoport befolyásos embere. Megnyerő modorú, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező személy, a gazdasági bűncselekmények kitervelője. 2006-ban gyilkolták meg, Sátor Lajos lőtte agyon. Holttestét feldarabolták, kicsontozták, húsdarálóban megőrölték, az őrleményt pedig a Kis-Duna mellékágába szórták.

Raisz Csaba és Raisz Szilárd A gyanú szerint részt vettek a Fontána-beli leszámolás szervezésében. Öt évig voltak vizsgálati fogságban, 2005-ben szabadultak. Raisz Szilárd hajlott a rendőrökkel való együttműködésre, ezért Sátorék 2008-ban, Csonti nyékvárkonyi házában meggyilkolták a testvérpárt.

maffia

Sátor Lajos A dunaszerdahelyi tízes gyilkosság megrendelője, a Pápay-klán lemészárlása után a csallóközi maffia főnöke. Nemzetközi elfogatóparancs volt ellene érvényben, de szabadon járt-kelt, védettségét rendőrségi kapcsolatainak köszönhette. A hatóságok szerint minimum hatvan ember halála köthető hozzá. A gyanú szerint 2010 decemberében saját emberei, Horváth Lehel és Kádár Krisztián gyilkolták meg, holtteste máig nem került elő.

Sátor Lajos

Csörgő Judit Sátor élettársa, közös gyermekük is született 2007-ben. A Híd párt bősi alapszervezetének elnöke, a gyanú szerint a maffia által elkövetett gazdasági bűncselekmények könyvelője. 2018 áprilisában, még a vádemelés előtt hunyt el, súlyos betegség következtében.

Márik „Kövér” Andor A Sátor-féle kivégzőosztag tagja, 18 év fegyházbüntetésre ítélték. 2021-ben a börtönkórházban életét vesztette.

Bugár György A Sátor-féle kivégzőosztag tagja, többszörös gyilkos. Beismerő vallomást tett, 21 év fegyházbüntetésre ítélték.

maffia

Zakál Ferenc („Shrek”) Reisz Andor és Kádár Krisztián barátjaként a Sátor-csoport gazdasági szárnyához tartozott. A Sátor-gyilkosság ügyében is vádlott volt, 25 év fegyházbüntetésre ítélték.

Nagy Zsolt („Csonti”) A Sátor-féle kivégzőosztag tagja, aki a bíróságon 42 gyilkosságot ismert be. 22 év fegyházbüntetésre ítélték.

maffia

Kádár Krisztián A Sátor-csoport gazdasági szárnyához tartozott, Reisz Andor helyét vette át. Több gyilkosságnál is jelen volt. 25 év fegyházbüntetésre ítélték.

maffia

Horváth Lehel Reisz Andor közeli embere, csótfai birtokán több áldozat eltüntetésében segédkezett. A gyanú szerint ő lőtte le Sátor Lajost. Első fokon életfogytiglani fegyházbüntetést kapott.

Vlčko Pál („Kutyás”) Nagymegyeri orgazda, a Sátor-csoport tagja, az áfacsalások kulcsembereként 25 év fegyházbüntetést kapott.

Bodoky Károly Rimaszombati származású, Sátor közeli embere, több gyilkosság elkövetője. Németországban tartóztatták le 2021-ben, jelenleg Magyarországon van előzetes letartóztatásban. Több gyilkossági ügyben is beismerő vallomást tett, így a Fontána-beli leszámolással kapcsolatban is.

Haris Sándor („Turek”) Sátor magyarországi szövetségese. A nyomozóhatóság szerint ő volt az egyik hóhér a Fontána bárban. Az elmúlt években többször is nevet változtatott, jelenleg előzetes letartóztatásban van Magyarországon.

Dora Ferenc Alsóhatár polgármestereként együttműködött a Sátor-csoporttal, több gyilkosság megrendelője volt. 25 év fegyházbüntetésre ítélték, akárcsak fiát, ifjabb Dora Ferencet. Köreikhez tartozott a többrendbeli gyilkossággal vádolt Alföldi László is, aki szintén 25 évet kapott.

maffia

Boris Drevenák („Nagyorrú”) Magas beosztású rendőr, a Fontána-ügyet vizsgáló nyomozócsoport vezetője. Reisz Andor építette be a bűnszervezetbe. 18 év fegyházbüntetésre ítélték. 2019 óta szökésben van.

[Forrás: Barak Dávid, Paraméter.sk és más hírportálok]

***

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. február 7-i számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!