Aktuális

A somorjai Kiskakas Bölcsőde és Óvoda

A Somorjai Református Egyházközség lelkészének, György Andrásnak a vezetésével igazán szép, tartalmas, ám cseppet sem kis projektbe kezdett. Közösen megálmodtak egy bölcsődét és óvodát, tavaly augusztusban letették az alapkövet, egy év múlva pedig az álomból valóság lett. Olyannyira, hogy szeptemberben már gyerekek is benépesíthetik az elkészült, tágas termeket. A tervekről és a jövőről Baráth Benjáminnal, az építésért és szervezésért felelős gondnokkal beszélgettünk.
author
Mayer-Ázsoth Réka

2020. június 17. 10:09

ovi

Ahogy körbevezetett bennünket az épületben, már most látni, hogy a gyerekek itt jól fogják érezni magukat. Az udvaron külön játszótér a kicsiknek és a nagyobbaknak, a falakon színes tapéta, a terek nemcsak világosak, hanem hatalmasak is. Itt aztán bőven elfér mindenki: az óvoda három és a bölcsődések két csoportja is. A modern, első osztályú berendezés nemcsak az egészségre ártalmatlan, hanem a munkát is meggyorsítja, megkönnyíti. Mind a konyhában, mind takarításkor. Csak ámulunk-bámulunk, hogy milyen korszerű megoldásokat alkalmaznak a kivitelezésben. A lenyűgöző terveket egyébként a somorjai Hanusz Dániel és Bagala Péter építészmérnökök készítették. Az épület alapterülete 1000, udvaráé, parkolójáé és játszóteréé pedig kb. 2500 m².

Az eredeti tervek szerint a templomunk udvarában épült volna fel a bölcsőde meg az óvoda, de a kötelező régészeti kutatás során találtak ott egy nyolcszáz éves csontvázat, így változtatni kellett a terveken, az épületet más ingatlanra kellett elhelyezni. A város felajánlásával az egyházközség az alapiskola telkéből megvásárolhatta az intézmény számára szükséges területet. Szerencsére sikerült mindenkivel megállapodni, így hozzá is láttunk a munkához. A beruházás a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

A gyémánt félkrajcár

Az óvoda kis- és középső csoportja már meg is telt, hiszen nagy volt az igény. A bölcsőde is keresett, itt a beiratkozás június 2. és 6. között lesz. Ha jól tudom, a közelben nincs bölcsőde, így nagyon hamar elkeltek a helyek. Az utóbbi időben sokan költöztek Somorjára, ezért az óvoda is igencsak szükségessé vált. Nagycsoportot most még nem tervezünk indítani, mert nem szeretnénk más óvodákból átcsalogatni a gyerekeket, azt gondoljuk, ez nem etikus. Nem szeretnénk konkurencia lenni.” Az óvodában nem feltétel, hogy valakinek magyar legyen az anyanyelve, és református a vallása. Volt már olyan megkeresésük, hogy ha lenne szlovák osztály, akkor ide íratnák a gyerekeket. Erre a válasz az, hogy a szlovák vagy akár a kínai anyanyelvű gyerek is jöhet, majd itt megtanulnak magyarul. A református szellemiség a mindennapokban jelen van, de a vallási nevelés nem a fő cél. „Ez egy magyar tannyelvű óvoda, amelynek a fenntartója a somorjai református gyülekezet. Felekezeti vallásos nevelés nem lesz az intézményben. Ellenben a teljes nevelői-foglalkoztatói program alapja a Biblia. A bibliai kijelentésre épül majd az ismeretszerzés, az egyéniségfejlesztés és a terápiás foglalkozások programja is. Azt gondolom, a legtöbb szülőnek ez ellen nincs kifogása.” Miért a Kiskakas nevet választották? Ennek két oka is van. Az egyik a somorjai református templom tornyán ülő „nagy” kakas, a másik pedig A kiskakas gyémánt félkrajcárja, amely a népmeséből készült első magyar meserajzfilm volt. A mesebeli kiskakas pedig, mint tudjuk, öntudatos, elkötelezett a sajátja iránt, elszánt és persze pimasz is.

Galéria
Baráth Benjámin
somorjai ovi
somorjai ovi
somorjai ovi
+17

Célok, vágyak

Hogy mi volt a cél, miért alakult meg az óvoda és a bölcsőde, arra már György András, a Somorjai Református Egyházközség lelkésze válaszolt: „Több gyökere is volt annak, hogy ezt kitűztük célul. Az egyik, hogy valamikor három oktatási intézmény is tartozott a Somorjai Református Egyházközség gondozásába, ezt a hagyományt szerettük volna újjáéleszteni. Aztán fontosnak tartottuk azt is, hogy az idetelepülő, de a helyi magyar családoknak is kialakítsunk egy közösségi műhelyt. Gondolok itt arra, hogy magyar anyanyelvű szakemberek segíthetnek, ha kell, de a közösségformáló erő is jelentős lehet. Lehetőséget kínálunk a társaságra való nevelésre. Aztán nagyon fontos még, hogy Somorján az asszimiláció erősen jelen van. Próbálunk ellene tenni azzal, hogy minél több autonóm intézményt hozunk létre. Egyfajta ellensúlyt. A lehetőségek adottak, így már csak élni kell velük.”

Szeptemberi nyitás

Minden kezdet nehéz, és szinte napról napra újabb kihívásokkal találják szemben magunkat. „Például a város húsz százalékkal csökkentette a költségeket, s ezt a hiányt valahonnan pótolni kell. De elszántak és elkötelezettek vagyunk, a szükséges költségvetési tételekre megtaláljuk a megoldást. A tervek szerint az intézményünk szeptemberben nyílik meg, jelentkezni azonban már most lehet. Erre a Somorjai Református Egyházközség közösségi oldalán – Facebook / Srek Hivatal – és a Kiskakas Bölcsőde és Óvoda honlapján van lehetőség, egy formanyomtatvány kitöltésével s egy személyes találkozót követően. Ráadásul nem részesülnek előnyben sem a reformátusok, sem a somorjaiak. Akinek a szülei gyorsabbak, az járhat ebbe az óvodába, bölcsődébe, feltéve, hogy még akad szabad hely – mondja Baráth Benjámin –, mert a kereslet igencsak nagy. Szeretnénk szeptember másodikán megnyitni, de még meglátjuk, milyen lesz a helyzet, hatással lesz-e rá a koronavírus vagy egyéb felső döntés. Mindenesetre mi már nagyon várjuk a piciket. A gyepet locsoljuk, a játékokat már hozzuk, a játszótér is készen van. Lassan minden készen áll arra, hogy birtokba vegyék a gyerekek.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dacruza

A rózsahegyiek elvitték a három pontot a MOL Arénából

autó eladás

Évtizedes mélypontra kerültek az autóealadások

richard sulík

Sulík szerint Matovič félrevezet mindenkit, az adóbónusszal csak a gazdag családok járnának jól

zelenszkij

Zelenszkij: Hazaküldjük az oroszokat, semmit sem hagyunk az ellenségnek

éhínség

Világméretű éhínséget okozhat az ukrán gabonaexport orosz blokádja

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.