Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Hercegh Mária és Zuzana Dančíková a gyermekgondozási apaszabadságról

vendíég

Egyre több apa érdeklődését kelti fel a gyermekgondozási szabadság kérdése. 2019 első felében Szlovákiában majdnem minden negyedik apa választotta a gyermekgondozást a professzionális szakmai élet helyett.

Két szakértő segítségével utánajártunk a jelenségnek. Hercegh Mária, a körülbelül ötvenezer nőt képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának elnöke, mely szövetség egyebek mellett a nők és a családok érdekvédelmét szolgálja, Zuzana Dančíková analitikus pedig a Pénzpolitikai Intézet (Inštitút finančnej politiky) munkatársa. Ők mondják el a témával kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat. Például, hogy azok a vállalatok, amelyek külön pótszabadságot biztosítanak a munkavállalóiknak, azt is bizonyítják, hogy fontos számukra az alkalmazottjuk. Pontosan értik, hogy a kisgyerekes apuka a gyermeke születése körül inkább otthon szeretne lenni, nem pedig a munkahelyén. Olyankor tehát úgyis kevésbé hatékony a munkája, esetleg a problémáival foglalkozik. Az viszont kétségtelen, hogy egy ilyen pluszjuttatás erősítheti a munkáltató iránti ragaszkodást, ami a munkaerő megtartása szempontjából sem elhanyagolható.

 

Szabadnapok, pótnapok tekintetében milyen jogaik vannak az apáknak Európa-szerte a szülést követően? A jelenleg (elsősorban Szlovákiában és Magyarországon) érvényben levő jogszabályok mennyire tehermentesítik az anyát? Társadalmi igényre való reakcióként könyvelhető-e el bármilyen ehhez köthető jogszabály-módosítás? Van-e a világon olyan ország, ahol az anya és az apa részéről is kielégíthetőnek mondható a helyzet? Milyen általános munkajogi kedvezmények illetik meg az apákat? Milyen lelki hatásokat gyakorol egy újszülöttre az apa közvetlen közelsége? A kényelmi okokon kívül még miért lenne érdemes bevezetni az apák szülést követő, hosszabb ideig tartó szabadságát? Milyen jogszabályok vonatkoznak az apák gyermekgondozási szabadságára Szlovákiában 2020-ban, illetve 2021-ben? Mennyit változott nálunk az apák ez iránti igénye? Hogy érzékelik maguk az apák az apasági szabadságot?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Récsei Noémi interjúját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?