Trianon a VASÁRNAPBAN: Pöstyéni illat és perbetei mesék Bécsben

trianon

Tóth Erzsébet Fanni pszichológus és kutató. Bécsben él, és a Perbetei Életmesék oldalon szülőfaluja történeteit szövegezi meg.

A Sigmund Freud Egyetem hallgatóit kutatásmódszertanra tanítja, amivel kiérdemelte az Ars docendi állami kitüntetést. Ezzel párhuzamosan a Femspace nevű szervezetével a külföldön élő magyar nők szakmai érvényesülését támogatja. Sikertörténetnek tűnhet (az is!), hogy egy kis faluból jön és óriási kitüntetést kapott, de azt mondja, ennek van egy személyes oldala: nem egy cukormázazott életet él, reggelente neki is nehezen ébrednek a gyerekei, és amikor valamibe belefog, meg kell küzdenie a károgókkal. De azt üzeni, mindez ne tántorítson el senkit, mert szükség van az alulról jövő kezdeményezésekre, ezekkel tehetünk a legtöbbet egymásért és a közösségekért, így a szlovákiai magyar közösségért is.

Változtat-e egy elismerés súlyán, ha az államnyelvet anyanyelvének tudó személy kapja (mondjuk egy magyar Magyarországon), ha egy kisebbségi nyelvet beszélő kapja (egy magyar Szlovákiában), és ha egy kisebbségi kapja, aki ismeri a születési helyének államnyelvét is, mégis egy harmadik nyelven és országban érvényesült? Doktori disszertációjában a Beneš-dekrétumok következményeivel foglalkozott; a traumákat tekintve túlzónak érezne egy párhuzamot a mai, már nem kényszerű áttelepülésekkel? Lesz újabb trauma a Trianon-emlékév miatt? Mit lehet tudni a Femspace-ről? Mennyire nehéz megszólítani az embereket? A helyben szerveződő közösség oldhatja a távollétből adódó letargiát? Milyen karácsonya lesz egy Bécsben oktató szlovákiai magyarnak a koronaválság idején?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha az ünnepi Vasárnapban elolvassák Rizsányi Attila interjúját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?