Sorozatajánló egy rendhagyó nyárhoz

Vasárnap

Nyáron szinte mindenki igyekszik kiszabadulni a hétköznapok fogaskerekei közül. A megszokás sokunkat automatikusan a tengerpart, az izzasztó hőség vagy a fesztiválok irányába húz, pedig az évszak hangulati összetételéhez az üdülésnél és bulizásnál sokkal specifikusabb élmények is kötődnek. A következő sorozatajánló azoknak is szól, akik nem a hagyományos módon ünneplik a nyarat.

A mackó (The Bear)

Hol találom? – Disney Plus

Első alanyunk az úgynevezett „nyári munkás”. Olyan ember, aki már június elején beolvad egy ismerős vállalkozásába, a fesztiválokon pedig rendszerint a grill vagy a csap mögött találjuk meg. Számára a nyár a rugalmas csapatszellem és az adrenalin évszaka, bár remélhetőleg még a legfeszültebb pillanataiban sem szorul annyi nyomás alá, mint A mackó főszereplője, Carmy (Jeremy Allen White). A díjnyertes, elit éttermekben edződött fiatal séf szerényebb munkakörnyezetbe kerül, amikor testvére halála után örökli annak kissé lerobbant, ám a helyiek körében népszerű büféjét. Bár Carmynak minden tapasztalata megvan hozzá, hogy felvirágoztassa a helyet, anyagiak és a munkaerő együttműködése hiányában ez kimondottan nehéznek bizonyul. Christopher Storer sorozata, melyben egy klasszikus munkahely minden kulcsfigurája helyet kap, végig a komédia és a tragédia határán táncol megszállott szereplőgárdájával. Büszkeség és ambíciók állandó ütközése mellett a történet meghitt, emberi pillanatoknak sincs híján, és bár nem egy nyári munkáról szól, időnkénti mozgalmas grillpartikkal és rögtönzött szabadtéri sütögetésekkel megidézi a nyári konyhák fülledt, hangulatos sercegését. Az egész középpontjában pedig ott áll Carmy, aki egyszerre küzd fel nem dolgozott traumáival, valamint a saját maga felé támasztott produktivitási elvárásokkal. Van ennél ismerősebb nyári hős?

Ted Lasso

Hol találom? – Apple TV+

Az előbbi embertípussal szöges ellentétben áll második alanyunk, a „hobbis”. Számára a nyár a szórakozás és a versengés időszaka, amit ideiglenes bajtársak, riválisok és mentorok gazdagítanak. Ilyen mentor Ted Lasso (Jason Sudeikis) is az Apple azonos című vígjátéksorozatából. Címszereplőnk egy végtelenül optimista amerikaifoci-edző, aki egy napon felkérést kap a londoni AFC Richmond labdarúgócsapat edzésére. Nem is sejti, hogy megbízója célja éppen az, hogy tapasztalatlanságával Ted egyszer és mindenkorra tönkretegye a klubot. Szokatlan edzési és kapcsolódási taktikáinak köszönhetően azonban a helyzet máshogy alakul. A sorozat első évada annak idején az egész világot meghódította őszinte, emberi pozitivizmusával, azzal, hogy a megbocsátás, az elfogadás és a második esélyek mellett érvelt szokatlan melegséggel. Bár a folytatások nagyobb hangsúlyt helyeztek a mentális egészségre és a megfelelő traumafeldolgozásra, a Ted Lasso végig megőrizte jellegzetes inspiráló jellegét. Egyik legnagyobb erénye, hogy humanizálja a popkultúrában népszerű „buta focista” sztereotípiát, és nagy hangsúlyt fektet az intim férfibarátságok fontosságára is, meg persze a versengés egészséges izgalmaira. Ha olyan ember vagy, aki számára a nyár a fociról (vagy bármely más hobbiról) szól, akkor szóljon a képernyőn is arról!

Stranger Things

Hol találom? – Netflix

Következő alanyunk a nyár beköszöntével eltűnik. Telefonja és médiafelületei halmozzák az üzeneteket, míg gazdájuk sorra látogatja gyerekkora legmeghatározóbb helyszíneit, újfent elmerülve a nagymama rántottájában vagy a trükkös földúti kanyarban, ahol csak a legügyesebb gyerek maradt a bicóján. Ő a „nosztalgiázó”, és valószínűleg lelki társakra talál majd a Stranger Things című sci-fi-sorozat minden szereplőjében. A történet Hawkins fiktív városában játszódik, melynek lakosságát egy napon megrázza egy helyi kisfiú titokzatos eltűnése. Barátai azonnal a nyomába is erednek, rövidesen pedig egy zaklatott, szuperképességekkel bíró kislányra, Elevenre (Millie Bobby Brown) akadnak, aki minden jel szerint a rejtély kulcsa lehet. A Netflix népszerű sorozata valódi nosztalgiabomba, különösen a popkultúra szerelmeseinek. A mindenhova biciklivel sikló gyerekcsapat, a Stephen Kingre hajazó természetfeletti nyomozás, a D&D ihletésű szörnyek gyakorlatilag a képernyőre festik a 80-as évek hangulatvilágát. A Stranger Things valódi erőssége azonban karaktereiben rejlik, akik közül mind a fő-, mind a mellékszereplők izgalmas, elbűvölően különc figurák, akik sorsáért intenzíven izzadhatunk majd a későbbi évadok során, melyek látványban is lazán hozzák egy modern mozifilm minőségét. Ha kedvenc nyári emlékeid a haverokkal vagy a Nintendo előtt való kalandozásokat érintik, akkor ez a te sorozatod!

Barry

Hol találom? – HBO Max

A „drámakirály”. Mind ismerjük őt. Olyan ember, aki számára nyáron nem csak az éghajlat forró. Minden évben új barátok, új szerelmek forgatagába kerül, majd a hónapok múlásával új drámák lépnek színre, melyek szeptemberre tisztára mossák a lapot. Aki magára ismert, annak minden bizonnyal lenyűgöző ámokfutás lesz majd az HBO tragikomédiája, a Barry. Barry (Bill Hader) egy amerikai háborús veterán, aki a frontról való hazatérés után kispályás bérgyilkosként kezdte keresni kenyerét. Egy megbízatása során egy Los Angeles-i amatőr színházban találja magát, ahol egy pillanat alatt beleszeret a színészetbe. Sajnos azonban meglehetősen nehéz új életet kezdeni, ha minden maffiózó telefonkönyvében szerepelsz. A Barry vérbeli fekete komédia, amely egyik pillanatban megnevettet röhejes abszurditásával, hogy a következőben aztán ugyanolyan erővel megríkathasson vagy megrémiszthessen. Tökéletlen szereplői flippergolyókként pattognak végig a cselekmény négy, rögös évadán, melyek sokkoló fordulatoktól és rekeszizomtornáztató szituációktól egyaránt csordultig telnek. A humor mellett a Barry egyik legnagyobb erénye egyértelműen a rendezés; a szokatlanul realisztikus akciójelenetek, valamint a párbeszédek időnkénti intenzitása már-már nevetségesen gördülékennyé teszik a sorozat félórás epizódjait, melyek esti meseként is könnyen lecsúsznak majd a nyári tücsökciripelés mellett. Ha lételemed a szaftos dráma, akkor ki ne hagyd ezt a groteszk utazást!

Fargo

Hol találom? – HBO Max

Természetesen nem feledkezhetünk meg a nyár egyik leginkább alulreprezentált kisebbségéről sem, a „napellenzőkről”. Ők azok, akiknek 25 fok fölött azonnal forgópályára áll a szemgolyójuk, és ragaszkodnak hozzá, hogy a nap legmelegebb óráiban egy lábujjuk se hagyja el az otthon hűsét. Napestig bizonygatják majd, hogy a nyár futó kalandossága hidegben is éppen úgy megvolna; a Fargo című antológiasorozat pedig egyet is ért velük. Noah Hawley alkotása minden évadával egy teljesen új történetet mesél el, melyekben egyedül a helyszín, a hangulat és bizonyos motívumok egyeznek meg. Az összes szezon Észak-Amerikában játszódik, és szereplőik rendszerint egy szerencsétlen, többnyire halálesettel végződő véletlen során kerülnek összetűzésbe. Kiemelt szerepet kap a bűnözők és a rendőrség macska-egér harca, ami többnyire némi természetfeletti fűszerezést is kap űrlények vagy démonok időszakos megjelenésével. A Fargo leginkább frappáns, szórakoztatóan brutális forgatókönyveivel tűnik ki, melyek velejükig romlott és hétköznapi, de egy szokatlan szituációt kínkeservesen rosszul lereagáló emberekkel zsonglőrködnek tíz-tíz fordulatos epizódon keresztül. Az élmény gyakran egy közúti balesetre emlékeztet; tudjuk, hogy az egésznek taszítania kellene, de a morbid kíváncsiságunk rendszerint legyőz minden más érzést. Magával ragadó, modern vadnyugati kalandok, melyeket a legnagyobb nyári melegben is hűsítővé kovácsol majd a nagykabátok és északi fagyos tundrák látványa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?