Húsvéti vendég a VASÁRNAPBAN: Molnár János beregszászi plébános

Vasárnap

Nehéz keresztutat jár az idei nagyböjtben Ukrajna lakossága és még mindig nem tudja, milyen lesz a húsvét.

Molnár János beregszászi plébános, a kárpátaljai magyar hívek pasztorálásáért felelős püspöki helynök szerint embert és jellemet próbáló idők ezek, mert most mutatkozik meg igazán, ki az, aki Cirenei Simonhoz hasonlóan kész segíteni a kereszt hordozásában, vagy mint Veronika, kendőt, vigasztalást nyújtani a szenvedőknek.

 

Milyen most a helyzet Beregszászon? Az átutazó menekülteket leszámítva érzékelhető Kárpátalján, hogy az országban háború dúl? A magyarok mennyire tudnak azonosulni az ukránokkal? Félre lehet tenni a nyelvtörvényt, a különböző nacionalista atrocitásokat, amikor a közös haza a fontos? Ukrajnából most elmenekült több millió fiatal, akiknek a nagy része már nem is költözik vissza, ez hatványozottan sújthatja az amúgy is elöregedő kárpátaljai magyarságot? Korábban inkább gazdasági okokból mentek el a magyarok, vagy az ukrán nacionalizmus miatt? Mivel elsősorban a fiatalok menekülnek, sok idős ember teljesen magára marad, rájuk most ki figyel? A hitéletre milyen hatással van a háború? Félelmükben az emberek még inkább Istenhez fordultak, vagy csalódottságukban elfordultak tőle? Milyen az ukrajnai katolikus egyház kapcsolata a pravoszláv egyházzal? Hogyan lehet a háborus cselekedetek után keresztényi lelkülettel viszonyulni az oroszokhoz, akik, ha nem is támogatták mind a háborút, de néma cinkosként nem tiltakoztak ellene? Az meglepte, mennyire harciasak, kitartók és elszántak az ukránok? Kárpátalján mi az emberek véleménye: inkább mondjon le Ukrajna a Donbaszról és a Krím félszigetről, csak legyen már béke, vagy tartsunk ki, mert az oroszoknak úgysem elég semmi? Zelenszkij elnök követeléseit, hogy a NATO zárja le Ukrajna légterét, és küldjön minél több fegyvert, katonát, támogatják az ukrán állampolgárok? Magyarország óvatos, langyos hozzáállását hogyan értékelik a kárpátaljai magyarok? Ferenc pápa felajánlotta Ukrajnát és Oroszországot Szűz Máriának, ez jelent egyáltalán valamit az oroszok számára? Mivel tudja biztatni az embereket?

Vrabec Mária ezeket a kérdéseket is feltette interjúalanyának, a válaszok és a teljes cikk elolvasható a már megvásárolható ünnepi Vasárnapban!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!