Vajon pszichopaták a macskák?

Vajon pszichopaták a macskák?

A világon kétféle ember létezik; aki szerint a macskák aranyos, elválaszthatatlan barátok, és aki szerint trükkös, ravasz vadászok. Részben mindkét tábornak igaza van.

Az eredeti cikket a magazín.sk oldalán olvashatjátok!

Előfordult már, hogy a sötétben egy pár villogó szemre lettél figyelmes, majd rájöttél, hogy csak a macskád ijesztette ki belőled a lelket? Nos, a macska ezzel tisztában van; ami azt illeti, az efféle félelemkeltés az egyik szándékos stratégiájuk. Emellett talán nem meglepő, hogy egy nagy-britanniai kutatócsoport azt kezdte vizsgálni, vajon megjelennek-e a pszichopatizmus jelei a macskáknál. A kutatás során csaknem 550 macskatulajdonost kérdeztek meg. Olyan jegyeket vizsgáltak a macskáknál, mint amilyen például a vakmerőség, a rosszindulat, az impulzivitás, melyek az embereknél gyakran jelezhetik a pszichopatizmus jelenlétét. Mivel azonban állatokról van szó, megvizsgálták az emberek és állatok felé tanúsított „gonoszságot” is.

A teszt során kimutatták, hogy a legtöbb macska valóban pszichopata, legalábbis a jelenség általános ismérveit figyelembe véve. Ennek azonban a legfőbb oka természetesen az, hogy a macskák az állatvilágban teljesen más elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek, mint az emberek. A viselkedésüket elsősorban nem etikai és szociális normák, hanem a természet törvényei szabályozzák. Elképzelhető, hogy az evolúció során a több „pszichopata” jellemjegyet mutató macskák nagyobb eséllyel maradtak életben és jutottak élelemhez vagy párhoz. Bár a legtöbb háziállat napjainkban már nem viselkedik úgy, mint egykor a vadonban, a macskáknál minden jel szerint a mai napig fennmaradtak ezek az ösztönök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?