Pihenő

Újrakezdés alaposan

Elegem van! Nem bírom tovább! Befejeztük! Többé nem vagyok hajlandó! Betelt a pohár! Feladom!
author
Vasárnap

2022. január 17. 11:43

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

Ezekben az érzelmileg felhevült dühös mondatokban óriási erő tombol, de valójában az erő elvesztését, kifogyását jelzik, mint egy utolsó segélykiáltás az új erőforrásért. Változtatni akarnánk az elviselhetetlenné vált helyzeten. De megfelelő eszköz hiányában semmi új nem történik, hanem csak a régi kezdődik újra és újra. Csupán a segélykiáltás lesz hangosabb és egyre gyakoribb.

Mindenkivel előfordulhat!

Mindenkivel előfordulhat... Akár párkapcsolatban, akár munkahelyen, akár családi kapcsolatainkban, vagy egyszerűen az életvitelünkben, önmagunkkal szemben is érezhetjük, hogy változtatnunk kellene valamin. Nem utolsó sorban a vallási gyakorlatunkban, az egyházi és a személyes hitbéli megélésünkben is felmerülhet az újrakezdés igénye. Hogy miért ragaszkodunk akkor mégis a régihez? Mert beleragadtunk, és magatehetetlennek érezzük magunkat! Elveszítettük a világos rálátást a saját helyzetünkre, és nem alakul ki kép az újrakezdés lehetőségéről.

 

Hit nélkül olyanok vagyunk, mint a kipréselt szőlőlé: bár finom, de nincsen benne erő

Három elemet emeljünk most ki: az erőforrást jelentő hitet, a jövőbe mutató irányt és az első lépést. Az új kezdet egyik fontos eleme a hit. Hit nélkül nem jutunk előre. Hit nélkül olyanok vagyunk, mint a kipréselt szőlőlé: bár finom, de nincsen benne erő. Ezért engednünk kell, hogy a hit forrásba hozza életünket, megteljen erővel. A Biblia tanúsága szerint Jézus Krisztus az új élet forrása, akiből – akár testileg, akár lelkileg is – újjáteremtő erő fakad. Vallási kifejezéssel élve az ebben való részesülést újjászületésnek nevezzük. Nikodémussal való párbeszédében Jézus beszél az újjászületés lehetőségéről, de egyben az előmenetel feltételeként is szabja azt: „…aki nem születik újra, nem láthatja meg Isten Királyságát” (János evangéliuma 3,3)

Aki viszont újjászületik, az képessé válik új távlatokban gondolkodni, meglépni olyan lépéseket, melyek nem csak arra épülnek, amit abban a pillanatban látunk. Életünk során megélt veszteségeink által látjuk meg a valódi értékeket. Ahhoz, hogy megláthassuk a jövőnket, néha le kell hunynunk a szemünket. Elengedni sérelmeket, hibákat, bűnöket. Bár Jézus megismerése még nem oldja meg az én személyes elakadásomat, de elegendő erőt ad ahhoz, hogy mélyebben megvizsgáljam a valódi helyzetemet, majd ezt követően felkapaszkodhassam arra a hegyre, melyről teljesen más a kilátás.

Elképzelhető, hogy van a közelünkben egy segítőkész személy, akinek bizalmasan megfogalmazhatjuk mindazt, amit érzünk és átéltünk

Tudjuk, az első lépések mindig a legnehezebbek. Az első, amikor másokat kizárva akarunk lépést tenni. Ez olyan, mintha egy hadseregben egyetlen egy katona lépne előre, és nem számítana a katonatársaira. A másik, amikor arra várunk, hogy valaki más lépjen helyettünk, miközben az energiánkat mások hibáztatására pazaroljuk. Az előbbi talán azért alakul ki bennünk, mert gyakran hallottuk, hogy senkiben se bízzunk, az utóbbi pedig azért, mert minduntalan elvégeztek helyettünk mindent. Elképzelhető, hogy van a közelünkben egy segítőkész személy, akinek bizalmasan megfogalmazhatjuk mindazt, amit érzünk és átéltünk, aki meghallgatásával segít újragondolni a lehetőségeinket?

Az „Elegem van!” helyett kérdezzük meg magunktól, hogy mit tanulhatunk az eddigi tapasztalatainkból. A „Nem bírom tovább!” helyett keressük meg az elérhető segítséget! A „Befejeztük!” helyett fogalmazzuk meg, hogy mivel lennénk elégedettek a jövőben! A „Többé nem vagyok hajlandó!” helyett fogalmazzuk meg, hogy hol vannak a védő határaink! A „Betelt a pohár!” helyett fogalmazzuk meg, mivel járultunk hozzá saját helyzetünk kialakulásához!

 

Süll Tamás, a ZIPS – Család- és párkapcsolatsegítő központ vezetője, református lelkész, mentálhigiénés szakember, egyetemi oktató

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg a Lélek mellékletben!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Iskolák és szabadidőközpontok: lesz miből rezsit fizetni?

Iskolák és szabadidőközpontok: lesz miből rezsit fizetni?

napraforgó sz

Az egekbe szökhet a tej ára?

Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union

Veszteséges mindhárom egészségbiztosító

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott a 21 éves motoros, esélye sem volt túlélni az ütközést

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott, esélye sem volt túlélni az ütközést a 27 éves férfinek

tűz k

Tűz ütött ki egy nagyfödémesi autómosóban, 60 ezer euróra becsülték a kárt

mérges dajkapók

Mérgező pók bukkant fel Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.