Tifani sikert sikerre halmoz

Vasárnap

„Szeretném felhívni figyelmét egy különleges magyar lányra, aki hihetetlen eredményeket ér el. Párkány városában él, a neve Tifani Wittman. Számtalan sikeres verseny áll mögötte, legutóbb első lett női testépítésben Hamburgban. A kitartása, a magába vetett hite példaértékű.”

Neves nemzetközi verseny volt ez a hamburgi, amiről Tifani egyik ismerőse beszámolt, a Ms. & Mr. Universe 2021. Tifani Wittman a Miss Physique kategóriában nyert, megelőzve egy francia és egy német hölgyet. Ő maga sem várta. „A versenyekre nem úgy megyek, hogy megnyerem, elég bizonytalan vagyok, bár az edzőm, az ismerősök és az edzőtermi klienseim is biztattak. Mivel csak 21 éves vagyok, én voltam az egyik legfiatalabb résztvevő, sőt az én kategóriámban a legfiatalabb. Az első háromba jutott német a harmincas éveiben járt, a francia hatvan körül. Ők jóval tapasztaltabbak, érettebb az izomzatuk, nem gondoltam, hogy meg tudom őket verni. A középdöntőben, amikor láttam is szemtől szemben az ellenfeleket, már reménykedtem, de csak akkor hittem el, amikor közölték az eredményt.”

Ne nézegesd az ellenfelet!

Igazából egy versenyzőnek nem nagyon ajánlatos nézni ki áll mellette, hogy jobb-e annál. „Nemcsak a forma számít, hanem hogy jó legyen a megjelenés a színpadon. Hiába van jó alakod, ha elrontod a pózt, mert a másik embert nézed. Aki izgulós, és a stressz miatt kezd másokat méregetni, az rajta nem segít. Ellenben aki bízik magában, magára fókuszál, így ki tudja zárni a stresszt.”

Egy versenyzőnek attól nő az önbizalma, hogy nyer, hogy sikeres. „Az önbizalom alapja a pozitív visszajelzés azoktól, akik már néhány éve jelen vannak ebben a sportban, s elismerik, hogy tehetséges vagy, színpadra való. Ettől az ember magabiztosabban vág neki.”

Tifani maga is edzősködik Párkányban. Az ő felkészülését otthon nem irányítja senki, két éve foglalkozott vele Vida Zoltán, a magyar testépítés egyik legismertebb alakja, aki számtalan bajnok felkészítésében vett részt, 14 évvel ezelőtt pedig megalapította a Bodysport kupát. Sajnos Vida Zoltán decemberben koronavírusban elhunyt, Tifanit pedig annyira megrázta a hír, hogy sem ereje, sem ideje nem volt új edző után nézni.


 

Erőemelő világbajnok

Tifani Wittman tavaly Losoncon rekordot döntött, amikor 452,5 kilót teljesített. „Ez teljesen más sportág, mint a testépítés. Az erőemelést, amelyet 2017-ben kezdtem, tavaly abbahagytam. Hat versenyen indultam, ebből négy világbajnokság volt, valamennyit megnyertem. Az elsőt mindjárt 17 évesen Miskolcon, a saját és az abszolút kategóriában is. Egy évre rá Egerben volt a vb, ez volt az egyik legszínvonalasabb, ott szólt nekem a himnusz is. Ugyanakkor ez volt a leghosszabb is, huszonnégy órán át tartott. Hajnali ötkor keltem, s másnap hajnali ötkor mentünk haza. Az utolsó az Érsekújváron rendezett vb volt 2019-ben, ott döntöttem el, hogy kipróbálom magam a testépítésben.”

A párkányi lány erőemelésben a világbajnoki címeken kívül világrekordokat is állított. Felhúzásban 235 kilóval tartja a csúcsot, de fekvenyomásban is ott áll a neve mellett a világ legjobb eredménye. Az erőemelésben egyébként három fogásnem van – az említett kettőn kívül még a guggolás –, Tifaninak sikerült mind a háromban világcsúcsot elérnie, kettőt a mai napig nem döntött meg senki a 75 kilós kategóriában. „Igazából az erőemelésnek köszönhetem az izomtömeget, mert ott nagy súlyokról van szó, csak nem lehet diétázni, vizet hajtani, az erőre kell összpontosítani, ezért a kettőt nem lehet együtt csinálni. De gondolkodtam, hogy visszatérek, mert hiányzik. Nagyon fiatalon kezdtem, sokat köszönhetek a súlyemelésnek és az erőemelésnek is, de a testépítést, mivel látványosabb, jobban díjazzák anyagilag, mondhatni színvonalasabb ez a sport.”


 

Vékony kislány volt

Iskolás korában nagyon vékony kislány volt, emiatt csúfolták is. Azért kezdett el 14 évesen otthon súlyzózni, hogy izmosodjon. Többen mondták, hogy jó a genetikája, maga is látta, hogy gyorsan fejlődik, s eldöntötte, egyszer színpadon fog állni. Nem számolt azonban azzal, hogy ennyire gyorsan beteljesedik az álma, s huszonévesen ilyen sikereket mondhat magáénak. Tifani egyik „tanítványa” hívta fel a figyelmünket arra, hogy „nem a kor döntő ebben a sportban, hanem az egészségi állapot. Vannak, akik 30 és 40 évesen erőltetik, de nem tesz jót nekik, magas vérnyomás, ízületi problémák lépnek fel. Születni kell arra, hogy valaki 60 éves koráig képes legyen versenyszerűen művelni ezt.”

Tifani a versenyzés és edzősködés mellett jelenleg logisztikát tanul a přerovi főiskolán. „Egy kicsit fárasztó, hogy így összegyűlt, de meg lehet oldani. Vissza kellett ugyan venni belőle, kevesebb versenyt vállaltam, rövidebb edzéseket tartottam, és korán keltem, hogy el tudjam végezni az edzést, utána pedig tudjak tanulni is.”

Amikor versenyre készül, intenzívebb a munka. Természetesen egyénfüggő az is, kinek mire van szüksége. Aki gyorsabban veszi magára a kilókat, annak nyolc hónap diétára van szüksége, aki viszont figyel a formájára, mint a 165 centi magas és 75 kilós Tifani, annak három hónap is elegendő. „Ez testre szabott diéta, a lényege, hogy magas fehérje-, de alacsony szénhidráttartalmú ételeket kell fogyasztani. Ilyenkor megemelkedik a vitamin- és folyadékbevitel a dehidratáció elkerülése végett. Minden pontosan grammra ki van számolva, a verseny közeledtével még inkább. Ez bizony embert próbáló, sokan azon buknak el, hogy nem tudják betartani.”

Megítélésük változó

Kategóriájában a versenyzőknek a legnagyobb izomtömeggel és a legszárazabb, legzsírtalanabb testösszetétellel kell rendelkezniük a nőiesség határain belül. „Nem mindig az nyer, aki a legizmosabb. A testépítés komplex sport. Az a legfontosabb, hogy arányos és esztétikus legyen valaki: szép, formás, nőiesen kidolgozott az izomzat, szélesebb hát, comb, keskeny derék – ez számít.

Annak ellenére, amit mond, a megítélés mindig vita tárgyát képezi, mert amikor a nők eltérnek a nemüktől elvárt szereptől, a társadalom szemében elkezdik elveszteni nőiességüket. A testépítőnőket gyakran kritizálják, mivel olyan izomzatot építenek, amelyet hagyományosan a férfiassággal azonosít a társadalom. „A női testépítés sokaknak nem tetszik. Én elfogadom, de amit a színpadon mutatunk, az csak egy pillanatnyi forma, utána is szép, egészséges és kisportolt a testünk. Egy karbantartott, feszes női testet pedig nincs miért kritizálni. Én mint testépítő és edző nem ítélem el, aki vékony, ugyanígy nem ítélem el azt sem, aki száznegyven kilós. Ilyen és olyan kliensem is volt már.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?