Szilveszteri antibuli

Vasárnap

Minden reggel ugyanúgy, egymás után tömegben kanyarodunk a lépcső felé. Egy pillanatra mindig felnézek, látom az eget a rengeteg mozgó hát fölött, aztán lenézek a kopott lépcsőre, hogy ne essek el (megint), és hallgatom a mindenféle cipőtalpak koppanását.

Egy idő után megtanultam fülessel sietni, észre sem véve, meg sem hallva, ha valaki hív, szólít. Nem egyszer azt sem, ha a nevem vágja hozzám magas frekvencián. Rendszerint aztán épp emiatt lejt táncot a szívem, amikor az a Másik, mintegy megelégelve, hogy torkaszakadtából kiabál a tovatűnő alakra (rám), inkább rácsap egyet a vállamra. Hát nem hallasz?! Kiabáltam! – mondja, miközben fél kézzel tépi le magáról a maszkot, mert hát járvány. Ilyenkor (az első sokk után) próbálok édesen mosolyogni, miközben a bordáim között a szívem épp a harmadik tangóját járja. Hogy a mosolygás beválik-e vagy sem, az attól függ, hogy a Másik mégis milyen régóta szaladt a nyomomban, hány árkot és bokrot ugrott át, mire végül utolért. Mindeközben a fülemben még mindig az Enjoy the Silence dallama szól.

Aztán a Másik (mivel december van) boldog ünnepeket kíván (utólag is). Én, csupa kedvesség, viszont ugyanazt. Érdeklődik, mi szépeket kaptam, majd kedvesen helyesel, ha az valóban jó és hasznos ajándék. És végül (mivel ismétlem, december van) egy újabb kulccsal megnyitva Pandora dobozát, rákérdez arra is, hogy szilveszterkor mi jót csinálok?

A rettenthetetlen kettős máris előkerül. A válaszom általában persze ugyanazt a kört fedi le. Hogy reggel édesapával, a kávé felett szokásosan megvitatjuk az aktuál(is)politikát. (Külső szemlélőnek beszélgetésünk valóban vitának tűnhet, mivel megemeljük a hangunkat akkor is, hogyha egyetértünk.) Reggeli után újból meghallgatom, hogy vigyázzak magamra, és hívjak, amint megérkeztem. Ezt már édesanya felvonásban. Aztán az öcsém engem és bőröndöt kivisz a reptérre.

Hogy, te elutazol?! Egyedül? – néz rám a Másik, mintha a sálam takarása alól egyenest két fej bukkant volna elő hirtelen. Igen, igen. Tudod, a szilveszter és én nem jövünk ki túl jól. Na de egyedül? Hogy fogsz így ünnepelni? Hát majd magamban örömködöm – válaszolom. A Másik pedig csak néz rám és néz, hosszan…

Mi lesz veled szilveszterkor?

Mint minden rendes ünnephez, a szilveszterhez is szokások, hagyományok és hiedelmek egész sora kötődik. Az óévtől szinte mindenütt zajosan búcsúznak: a lárma, a zaj és újabban az ilyenkor szokásos tűzijáték is velejárója az ünnepnek. Közel biztos azonban, hogy a nagyszabású szilveszteri mulatságok idén sem lesznek vírusügyileg tolerálva. Szórakozóhelyek híján a szilvesztert kivételesen kreatív módon kell majd abszolválni. Erre adunk most Olvasóinknak tippeket!

1. Lássunk új helyeket egyedül!

Az első pontunk személyes kedvencem. Utazzunk! És ha már utazunk, akkor tegyük azt egyedül! Mindegy, hogy a világ másik felére, vagy a határ túlsó oldalára, a lényeg, hogy új dolgokat, új helyeket tapasztaljunk. Sokan vannak, akik abban a tudatban élnek, hogy egyedül lenni egyenlő a magánnyal, pedig rengeteg dolgot tanulhatunk belőle, néha felér egy életmentő tanfolyammal. Aki az egyedül utazást unalmasnak találja, az pont attól fél, amitől a legtöbben, hogy nem ismeri önmagát annyira, hogy tudja, hogyan kell egyáltalán egyedül lenni. Pedig ha félünk az egyedülléttől, sosem találjuk meg azokat a remek dolgokat, amelyekhez nem kell feltétlen egy másik ember társasága. Érdemes nyitottnak lenni! És őszintén, van erre jobb alkalom, mint az új esztendő?

2. Tartsunk otthon sorozatmaratont!

A Vasárnap oldalain már rengeteg sorozattal megismerkedtünk. Az év utolsó napja ezért aztán megfelelő alkalom arra, hogy ezeket a lapszámokat most előkeressük, és szemezgessünk a felsorolt darabokból. Szilveszterkor még jobban fel lehet turbózni az élményt: egyrészt nincs takarodó, így a fiatalabbak számára egy egész éjszakás sorozatmaraton maradandó csoda lehet, másrészt pedig, sok olyan film van, mely direkt ehhez az ünnepi alkalomhoz illik. Egy idétlen vígjáték például segít, hogy jó hangulatban kezdjük az évet.

3. Bumm, szívtál!

És ha már sorozatok… Vannak itt Jóbarátok-rajongók? Nekik nyilván nem szükséges elmagyaráznunk, hogy mi az a gonosz gomba kártya, hogy kell-e lábcsere a kérdések között, és hogy milyen hangot ad ki magából egy éhes majom. A kultikus Jóbarátok című sorozatból ismert társasjáték a való világban is beszerezhető, egy szilveszteri összejövetel hangulatát könnyen feldobhatjuk vele (vagy egy másik, hasonló társasjátékkal), melyet pont erre terveztek és készítettek alkotóik: hogy szórakozzunk egy jót!

4. Kezdjük fitten az új esztendőt!

Valljuk be őszintén, az ünnepi asztalon felsorakoztatott kísértéseknek nehéz volt ellenállni. Egy ilyen hónap után viszont nehéz új lendületet venni, és visszatérni a tudatosabb és egészségesebb életmódhoz, éppen ezért jobb az, ha még idejében elkezdjük. Mondjuk épp szilveszter napján. Kérem, ne tessék ezért utálni engem, de december 31-én bátran ragadjuk magunkhoz a futócipőnket! Az év utolsó napján túrázni, sportolni egészen más élmény. Séta közben lehet beszélgetni, átgondolni az elmúlt év történéseit, és amikor felértünk a csúcsra, a kijelölt célpontra, akkor elgondolkozni azon, hogy így azért nem is annyira rossz befejezni 2021-et! A Vasárnap szerkesztősége az oldalvonalról szurkol Olvasóinak!

5. Otthoni wellness szerelmetes pároknak

Egy kis kényeztetés mindenkinek kijár, hát még az év utolsó napján. Ha utazni épp nem is tudunk, a szállodák wellnessrészlegeit attól még könnyen az otthonunkba költöztethetjük! Kezdjünk egy meleg, illatos habfürdővel (bátran használjunk jópofa fürdőbombákat, melyek segítenek egy kis vidámságot csempészni a megszokott atmoszférába). Utána egy kis arcpakolás, egy kis masszázsolaj. Még a férfiaknak is, igen! Majd rendeljünk finom falatokat. Hiányzik Olaszország? Együnk remek pizzát. Egy régimódi török fagylaltozóba kívánkozunk? Csak bátran! Az év utolsó napja, szóljon rólunk és mindarról a pihenésről, amit év közben (valamiért) mindig megvontunk magunktól!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/52. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?