Pihenő

Százdi templomlátogatás. GALÉRIA

A furgon megállt a házunk előtt, és Srna Zoltán, a polgármester szállt ki belőle. Jött, hogy eleget tegyen múltkori ígéretének: felvisz a templomhoz. A százdi római katolikus templomban folyó kutatás és restaurálás ugyanis az utolsó szakaszához ért.
Sztakó Zsolt

2021. február 25. 08:50

Százdi templomlátogatás. GALÉRIA
Fotó: Sztakó Zsolt

Az egyik aktuális megállapítás, hogy a hajórész padlózata a freskók készítése idején lejtett, nagyjából 20–25 centimétert. A szentély további 40 centiméterrel mélyebb, a sekrestye pedig további 12–14 centivel. A régész viszont nem találta meg a szentély- és hajószint közötti küszöböt. Viszont talált egy sírt alig 60 centiméter mélyen, szinte a padló alatt” – sorolta a fejleményeket.

Cseréltek a birtokosok

Elképzelni sem tudtam, hogyan akar engem a helyszínre feljuttatni. A templom ugyanis a dombon van, és csak egy meredek kaptató vezet oda, ami azonban most le van zárva a járművek elől. A furgonból ki vannak szedve az ülések, ide tolja be Zoli a kerekes széket, itt fogok utazni, mellettem pedig anyu ül egy széken. A templomot hátulról, a temető felől közelítjük meg, és még Ellust is meg kell várnunk, hogy kinyissa a templomot.

Nem vagyok szakértő, de ahogy a szakemberekkel folytatott beszélgetésekből leszűrtem, a százdi templom egyedisége igazolódni látszik, a hajórész ugyanis teljes értékű kifestettséggel bírt. A hívek ugyan a mise alatt álltak néhány évszázadig, de a jézusi élettörténet képei közt ácsorogtak talán a késő török korig.”

A templom oldalában kibontották azt az ajtót, mely évszázadokig szolgálta a híveket, és 1932-ben lett befalazva, amikor a templomot átépítették, és a temető felőli végén egy előtért illesztettek hozzá. Ezt a népnyelv „szegények házának” nevezte el. Az átépítés mecénása egyébként Juraj Ďurčanský volt, a Csehszlovák Köztársaság szenátora, akkori százdi birtokos. Az első bécsi döntés után a fia, Ferdinand, a Szlovák Köztársaság külügyminisztere elcserélte százdi birtokát Tahy László magyar diplomatával, akinek viszont Trencsén mellett voltak területei.

 

Galéria
Százdi templomlátogatás
Százdi templomlátogatás
Százdi templomlátogatás
Százdi templomlátogatás
+6

Ez is egy „nagy történet”

A diadalíven látható 1622-es évszám valószínűsíti, hogy ekkor történt a hajóban felfedezett freskók lefestése – folytatja a polgármester. – A másik egyediség egy freskótöredék, melyet úgy azonosítottak, mint Jairus leányának feltámasztása történetét. A karzat bal felső részén van az úgynevezett zöld kéz, mely egyértelműen a feltámasztott halottat jelképezi. A szakértők szerint ez csupán a »nagy történetekben« fordul elő. Mindössze néhány hasonlóról tudnak. Sajnálatos, hogy itt is könnyen hozzáfértek a korábbi átépítések során, és csak egy töredék maradt meg belőle.”

A templom belseje most jobban hasonlít építési területre, mint szakrális térre. A hívek másfél éve költöztek ki a hajdani iskola épületébe. A talajszint az oldalt kibontott ajtóhoz képest mintegy fél méterrel lejjebb van, ami jelzi, hogy itt valamikor lépcsők voltak. Kísérőm elmondja, hogy szeretnék a templomot akadálymentesíteni. A falakon ott a lyukak, amelyek segítségével a vakolat régebbi rétegeit kutatják.

Tulajdonképpen a hajórész falai és a mennyezete is kész. „Én hiszem, hogy nem teljesen irreális az általam előterjesztett 2021. augusztus 15-i időpont. A padokon is akkor tudnak dolgozni, ha a gyülekezet határozottan kijelenti, hogy nem kutatunk tovább. A templom kutatása ugyanis a jelenlegi ismereteink szerint egy végtelen történet. Minél mélyebbre megyünk, annál több a kérdőjel, a megválaszolatlan kérdés, ami további kutatásokat igényelne. Ez azonban már így is egy húszéves folyamat, és jó lenne, ha néhányan azok közül is megérnék a végét, akik elkezdték” – teszi hozzá a polgármester.

Százd római katolikus temploma a 13. századból származik, eredetileg kolostor is állt mellette, amelyet a premontreiek építettek. Az eredetileg román stílusú templomot a 15. században késő gótikus stílusban újították fel, ekkor kapta a tornyát is.

Aki adományaival támogatná a templomban folyó munkákat, az megteheti az
SK2075000000004027089322 számlaszámon.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/8. számában jelent meg!
Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.