Sorra jönnek a streaming-szolgáltatók, de melyikre érdemes előfizetni?

Vasárnap

Volt idő, amikor mozijegy vagy DVD hiányában csak akkor nézhettünk meg egy filmet, ha a televízió istenei is úgy gondolták...

Sokan máig a tévéműsorra hagyatkoznak; ugyanazokat a végtelenségig ismételt sorozatévadokat követik, filmeket pedig a sugárzás másnapján, videófelvételről néznek, ahol legalább a tengernyi reklámot át lehet tekerni. A Netflixhez hasonló streamingcsatornák korában azonban ez már könnyen a múlté lehet, csupán azt kell tudnunk, mire érdemes előfizetni.

A legtöbb modern televízió már beépített streamingtámogatással rendelkezik, vagyis viszonylag egyszerűen hozzáférhetünk ezekhez a csatornákhoz és filmanyagaikhoz. Ha a masinánk nem elég korszerű, játékkonzolokon vagy interneten szintúgy elérhető szinte mindegyik platform, és csupán egy HDMI-kábelre lesz szükségünk, hogy „kivetítsük” őket a tévénkre. És hogy mi alapján válasszunk csatornát? Ebben a cikkben sorra vesszük a legnépszerűbb streamingszolgáltatókat, és választ keresünk arra, hogy vajon hol találjuk a legkívánatosabb és legérdekesebb filmeket, sorozatokat. Minden csatorna esetében megvizsgáljuk az előfizetési árat (adott esetben a különféle akciókat), a felületen elérhető filmeket és sorozatokat, valamint hogy ezek közül mennyi az exkluzív tartalom, és figyelmet fordítunk arra is, hogy rendelkeznek-e a csatornák magyar szinkronnal vagy felirattal.

Netflix

A sort a legnépszerűbb streamingcsatorna nyitja, mely azonban távolról sem a legígéretesebb. A Netflix 3 különböző feliratkozási szintet is ajánl, ám a különbségek a legtöbb ember számára elenyészőek lesznek. A legolcsóbb, havonta 7,99 eurós csomag tartalmazza a szolgáltató összes videóanyagát (ez minden szintre igaz lesz), azonban csak 720p-s felbontást engedélyez. Ez jó eséllyel legtöbbeknek megfelel majd, ám ha 1080p-s Full HD vagy 4K Ultra HD minőséget akarunk, akkor a magasabb, 9,99 és 11,99 eurós csomagokra kell majd előfizetni. A választott szinttől függ az is, hányan filmezhetnek egy időben ugyanarról a profilról. A legolcsóbb csomag esetében ez a szám csupán 1, ha tehát valaki már tévén vagy számítógépen netflixezik a házban, senki más nem tud, még másik eszközről sem. Ez a szám minden előfizetési fokozattal nő. Ami a Netflixen elérhető tartalmakat érinti, tény, hogy itt kaphatjuk a legátfogóbb gyűjteményt; nagy költségvetésű látványfilmektől kezdve kisebb produkciókon át egészen dokumentumfilmekig vagy díjnyertes sorozatokig bármit megtalálunk, a kínálat azonban állandóan változik. Ami mindenképp a Netflix számlájára írható, hogy rengeteg exkluzív tartalommal várják a nézőket. Saját, egyéb platformokon nem elérhető filmjeik közt akadnak minőségben szerényebb, közönségbarát darabok (A szürke ember, Tyler Rake – A kimenekítés), de nagy presztízsű, Oscar-nyertes filmek is (A kutya karmai közt, Házassági történet). Sorozatok terén ugyanez a helyzet; a számtalan külsős széria mellett a Netflix sajátjai között találunk komoly drámákat (A korona, Kártyavár), de lazább fantasykat is (Wednesday). Amire azonban érdemes odafigyelni: a Netflix hírhedt arról, hogy algoritmusok alapján értékeli a sorozatai sikerét, így nem kizárt, hogy egy-egy kedvencünk a befejezése előtt kaszát kap majd. Ami pedig a nyelvi lehetőségeket illeti, a Netflix szinte minden tartalma elérhető magyar felirattal és magyar szinkronnal is.

 • Előfizetési ár: havi 7,99 €; 9,99 € vagy 11,99 € (a képminőség függ tőle)
 • Magyar szinkron és felirat: van
 • Itt találod: A korona, Breaking Bad, Wednesday, Tyler Rake – A kimenekítés, Tőrbe ejtve, A keresztapa stb.

HBO Max

Az összes streamingcsatorna közül talán az HBO Max rendelkezik a legnagyobb presztízzsel, amit nagyrészt minőségi sorozatainak és mozifilmkínálatának köszönhet. Ezekhez havi 6,99 euróért férhetünk hozzá, vagy lehetőségünk van egészéves előfizetésre is, ami nagyjából 30 megspórolt eurót jelent. Az HBO legnagyobb erénye egyértelműen díjnyertes sorozatkatalógusa, melyben olyan darabokat találhatunk, mint Az elit alakulat, a Csernobil, a Drót, a Trónok harca, az Utódlás, az Euphoria vagy a Maffiózók. Ezek a szériák közismertek igényességükről és kimagasló színészi alakításaikról, és kijelenthető, hogy akinél a minőségi sorozatozás a fő szempont, az valószínűleg ezzel a szolgáltatóval jár majd a legjobban. Az HBO sajátjai mellett olyan szériákat is megtalálunk a platformon, mint az FX szintén díjnyertes, Fargo című tragikomédiája, de sitcomok terén is kimondottan kecsegtető a kínálat; a Jóbarátokat, az Agymenőket és a Két pasi meg egy kicsi című vígjátéksorozatokat egyaránt megtaláljuk a kínálatban. Eredeti filmek terén nem annyira kimagasló a helyzet, az HBO sajátjai között kevés említésre méltót találunk, számtalan film azonban mozis pályafutása után ezen a felületen debütál; ilyen például a Tenet, a Dűne vagy a tavalyi Batman, és a Harry Potter-filmeket is megtalálhatjuk a gyűjteményben. Ami azonban az elérhető nyelveket illeti, meglehetősen szomorú a helyzet. Szlovákiában az HBO Max egyedül cseh vagy szlovák szinkront vagy feliratot kínál. Ha magyarul filmeznénk, érdemes beruházni valamiféle VPN-re, vagy magyarországi profillal regisztrálni.

 • Előfizetési ár: havi 6,99 €
 • Magyar szinkron és felirat: Szlovákiában nincs
 • Itt találod: Jóbarátok, Trónok harca, Maffiózók, Dűne, Batman, Harry Potter stb.

Disney Plus

A Disney saját streamingcsatornáját annak idején az egész világ elsöprő cinizmussal fogadta, ám ha valami felírható az ellentmondásos médiavállalat számlájára, az az, hogy a Disney Plus kétségtelenül kifizetődő szolgáltatás. Havi 7,99 euróért (egész éves előfizetés esetén 15%-ot spórolunk meg az árból) elképesztő katalógushoz férhetünk hozzá, mely magába foglalja a Disney összes rajz- és animációs filmjét, beleértve a Pixar-filmeket, a Star Wars és a Marvel minden termékét, valamint mindent, amit a Disney a Fox felvásárlása útján szerzett (például az Avatar; James Cameron sci-fijének második része már nézhető a felületen). A platformon tehát garantáltan megtalálunk mindent, aminek jogaival a Disney jelenleg rendelkezik, emellett pedig számtalan klasszikus film és sorozat is helyet kapott a kínálatban. Megtalálható itt például A rettenthetetlen, Mel Gibson történelmi klasszikusa, sorozatos fronton pedig többek között A Grace klinika is. Aki pedig vevő a valóságshow-kra, az örömmel fogja hallani, hogy a Disney Plus ezekből is jelentős gyűjteményt kínál. Viszont akkor se búsuljunk, ha az oktatóbb tartalmak felé hajlunk, hiszen a Disney Pluson található például a National Geographic médiakönyvtárának jelentős része is. Nem igazán van mit hozzátenni; ez egy tökéletes platform azok számára, akik hozzáférést szeretnének gyerekkori kedvenceikhez, a modern szuperhős- és sci-fi-termés apraja-nagyjához, és nagyjából minden nézhető magyar szinkronnal és felirattal is.

 • Előfizetési ár: havi 7,99 €
 • Magyar szinkron és felirat: van
 • Itt találod: Disney-mesék, Star Wars, Marvel-filmek, Avatar, A Grace klinika, NatGeo dokumentumfilmek stb.

Prime Video

Az Amazon csatornája leginkább a Netflixre hasonlít olyan szempontból, hogy főként exkluzív tartalmaival tűnik ki. A könyvtár kölcsönzött része műfajok meglehetősen széles körét érinti, emiatt viszont nem is annyira könnyű behatárolni a célközönségét, mint például a Disney Plus vagy az HBO esetében. A felületen szinte bármit van esélyünk megtalálni, ami nem azt jelenti, hogy meg is fogjuk, inkább azt, hogy nem teljesen egyértelmű, milyen kritériumok alapján érdemes itt kutatni. Az biztos, hogy az Amazon saját gyártású filmjeit és sorozatait elérhetjük majd havi 5,99 euróért, az első előfizetés alkalmával pedig 7 napos ingyenes próbaidővel is rendelkezhetünk. Az Amazon sajátjai közt nagy költségvetésű látványfilmeket (A holnap háborúja) és drámákat (Air – Harc a legendáért) egyaránt találhatunk, ám sokak számára valószínűleg kecsegtetőbb lesz a platform sorozatos kínálata. Ezekből szinte mindegyik exkluzív tartalom, és a népszerű, nagy költségvetésű akció-kaland-sorozatok mellett, mint amilyen például A fiúk vagy A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi, díjnyertes presztízssorozatokra is rálelhetünk (például Phoebe Waller-Bridge kitűnő komédiasorozata, a Fleabag). Felirat és szinkron itt is szinte mindenhez társul, magyarul is. Ha esetleg rendelnénk valamit az Amazonról, figyeljünk oda, hogy nem kapunk-e ideiglenes előfizetési kódot a csomagunkhoz, velem már többször is előfordult.

 • Előfizetési ár: havi 5,99 €
 • Magyar szinkron és felirat: van
 • Itt találod: A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi, A fiúk, Fleabag, A holnap háborúja, Creed III, Air – Harc a legendáért stb.

Apple TV+

Az Apple streamingcsatornája egyértelműen a legkülönösebb mind közül. Kulisszái mögé havi 6,99 euróért pillanthatunk be, és ezúttal is a rendelkezésünkre áll egy 7 napos próbaidő. Sőt, esetleges Apple-termék-vásárlás esetén akár 3 hónapnyi előfizetést is kaphatunk, de a múltban egyéb, különleges akcióknak is szemtanúja voltam (a PlayStation 5 megjelenésekor például a konzol mellé is járt pár hónapnyi ingyen Apple TV+, tavaly pedig Selena Gomez dokumentumfilmje kapcsán kínált a színésznő ingyenes előfizetésre feljogosító kódokat). Az Apple platformja leginkább attól különleges, hogy kizárólag exkluzív tartalmai vannak. Felületén nem találunk meg klasszikusokat, sem pedig mozifilmeket, egyedül az Apple saját gyártású filmjeit és sorozatait. Ez azonban nem feltétlenül rossz dolog, hiszen a kínálatban filmes fronton megtalálható például a tavalyi év Oscar-nyertese, a CODA, sorozatok között pedig olyan közkedvelt darabok, mint a Ted Lasso vagy a For All Mankind. Az Apple TV+ nem minden terméke vált népszerűvé, többnyire azonban várható tőlük egy standard minőség, így a csatorna kifejezetten kívánatos lehet azok számára, akik szeretnek felfedezőre játszani, amikor néznivalót keresnek. Valószínűleg itt ér majd minket a legtöbb meglepetés. Sajnos azonban magyar szinkronra nem érdemes számítani, még a platform legnagyobb címeinél sem találtam honosított hangsávot. Ha azonban felirattal is megelégszünk, akkor nem lesz gond, az ugyanis szinte mindenhez társul magyar nyelven is.

 • Előfizetési ár: havi 6,99 €
 • Magyar szinkron és felirat: csak felirat
 • Itt találod: Ted Lasso, For All Mankind, Fekete madár, CODA, A Greyhound csatahajó, Ghosted stb.

SkyShowtime

A legfrissebb hazai streamingcsatornáról egyelőre nem sok minden mondható el azon túl, hogy próbálkozik. Havi 5,99-ért (7 napos próbaidőre itt is lehetőségünk nyílik) hozzáférést kaphatunk, a Paramount legtöbb filmjéhez, mint amilyen például a tavalyi Top Gun: Maverick, a Jurassic World, az Indiana Jones vagy a Transformers-filmek. Egyéb stúdiók darabjai szintúgy képviseltetik magukat, viszont pontosabb célközönséget csak idővel lehet majd behatárolni. Exkluzív tartalmakról ennyire korán még szintén nem beszélhetünk, és sorozatos fronton is meglehetősen gyenge a kínálat. A Kevin Costner-vezette Yellowstone kivételével egyetlen népszerű szériát sem találtam a felületen, és bár elméletileg az amerikai Peacock csatorna is a SkyShowtime ernyője alá tartozik (így például Rian Johnson, a Tőrbe ejtve rendezőjének krimisorozata, a Poker Face is), a jelentések szerint a Peacock-termékek őszig még biztosan nem fognak felkerülni a platformra. Kísérletezni azonban bátran lehet, mindenhez társul ugyanis magyar szinkron és felirat is, bár utóbbi sokak szerint hajlamos a csúszásra.

 • Előfizetési ár: havi 5,99 €
 • Magyar szinkron és felirat: van
 • Itt találod: Top Gun: Maverick, Jurassic World, Indiana Jones, Yellowstone, Doktor House, Mr. Robot stb.

Fontos megjegyezni, hogy időközönként mindegyik csatorna kínál speciális akciókat, ami hosszabb ingyenes próbaverziókat vagy akár komoly előfizetésiár-csökkenést is jelenthet. Ezek mikorját nem igazán lehet megjósolni, az egyetlen lehetőségünk az, hogy nyitott szemmel járjuk a közösségi médiát. Nagy a valószínűsége például, hogy októberben komoly Disney Plus-akciókra számíthatunk majd a vállalat 100. évfordulója alkalmából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?