Pihenő

Naszvad fiatal város, 750 éves történelemmel

Ahhoz, hogy egy községet várossá nyilvánítsanak, nem pusztán gazdasági aktivitást igényel a település részéről, de a térséget is ellátó oktatási, kulturális intézményeinek fejlettségét, továbbá a sportéletét, a társadalmi szervezettségét is térségi szerepet betöltőnek kell tekinteni a kezdeményezés értékelése során.
author
Horváth Bianka

2022. június 20. 11:14

vasarnap
- Somogyi Tibor felvétele

A városi rang épp ezért nem pusztán elismerés, de egyben egy fejlődési korszak kicsúcsosodása is a Komáromi járáshoz tartozó Naszvad számára.

A Nyitra folyó menti település az ország legfiatalabb városainak az egyike, a lakosság lélekszáma 5014 fő. De ez is csak száraz adat. Hogy mi az, ami számít? A kézzel fogható és látható változás. A múltban főként a mezőgazdaságáról ismert falu az elmúlt évtizedekben alaposan megváltozott. Az itt megtelepedő befektetők által működtetett ipar, valamint a helyi vállalkozások átrendezték a képet, nem beszélve a helyi termálfürdőről és üdülőközpontról, melyek nagyban hozzájárultak a városi rang megszerzéséhez. A lakosság életszínvonalának emelése érdekében a város vezetése továbbra is folytatni szeretné a több évtizede zajló fejlesztéseket – tudjuk meg Molnár Zoltán polgármestertől, aki bő negyedszázada részese az önkormányzati munkának, ez alatt az idő alatt alpolgármesterként is tevékenykedett, majd elődje nyugdíjba vonulása után, 2018-ban választották meg Naszvad első emberének.

vasarnapa

Megtérülő befektetések

Saját tulajdonú termálfürdő fölavatása, önerőből elvégzett járdaépítések, a helyi tisztítóállomás befogadóképességének sikeres növelése, pályázati forrásokból megújult kultúrközpont, elektromos kis méretű teherautó biztosítása, az Interreg Szlovákia–Magyarország Program keretein belül megvalósított kerékpárkölcsönző-rendszer telepítése, az óvoda épületének eredményes rendezése, javítása és műszaki felújítása, a közmegvilágítási források cseréje energetikailag kevésbé igényesre, Pump Treck park kiépítése – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A kitartó és a szisztematikus munka eredményei jól láthatóak Naszvadon. A település reprezentációja, illetve a város érdekében a vezetők jövőképének és fejlesztési stratégiájának alapja, hogy idővel több lábon álló, turisztikai és wellness-szolgáltatásokat nyújtó (fürdő)várossá legyen, ahol az idegenforgalom mellett a stabil ipar is a biztos megélhetést szolgálja a polgárok számára.

A 2019 meglehetősen mozgalmas év volt. 2019 nyarának végén nyitottuk meg a termálfürdőnket, ez rég áhított, közel 30 éves álma volt a városnak. Tudni kell, hogy az 1968-as években már volt egy termálfurat a községben, a szocializmus idejében viszont nem igazán szerették volna, hogy a pöstyéni termálvízzel bármi is konkuráljon. A rendszerváltás után az önkormányzat azonban úgy döntött, hogy elvégez egy másik fúrást egy területileg is rendezett helyen, ekkor jött számításba az a most meglévő földterület, ahol a fürdőnk is áll. De 2019-ben ünnepeltük a község 750 éves fennállását is, valamint várossá avatását, aminek során színes délutáni műsorral örvendeztettük meg a helyi lakosságot. Természetesen az, hogy városi rangot kaptunk, több feladattal is jár, de a lakosság életszínvonalának érdekében folytatni szeretnénk a helyi fejlesztéseket. A jövőt illetően a legfőbb célunk a csatornahálózat és víztisztító állomás teljes körű kiépítése, további járdák létrehozása a város területén. Egy nagy méretű szabadtéri színpad kialakítását is fontosnak tartom a helyi kultúrház udvarán, sőt a piacterünk felújítása is elengedhetetlen lépés. Célul tűztük ki magunk elé a zöld területek növelését és további játszóterek kialakítását, valamint a termálfürdő további fejlesztését. Ez utóbbi kapcsán a lakosok ismét igényelhetik a Naszvad lakosainak szóló hűségkártyát, mely birtokában anyagi kedvezményben részesülnek a fürdőbe való belépésnél. Mindezek a tervek hozzájárulnak ahhoz, hogy a naszvadiak jobb életkörülmények között élhessenek idehaza” – részletezi a polgármester.

Mindennapi élet a városban

Naszvad intézményi ellátottsága a városi rangnak megfelelő. Két alapiskolája és művészeti iskolája mellett óvodával is rendelkezik – utóbbi esetében külön odafigyelnek arra, hogy ha szükség van rá, nyáron is teljes kapacitással működhessen az intézmény. A városvezetésnek mindegyik egyházzal kiváló a kapcsolata, ahogyan a civil szervezetekkel is. A Csemadok mellett a Matica Slovenská helyi alapszervezetének tagjait, az önkéntes tűzoltókat, a vadászszövetséget és a nemrégiben alakult Ügyes Kezek csoportosulást, valamint a helyi nyugdíjasklub tagjait lehetne említeni, mint a város aktív és segítőkész polgárait.

Rendszeresen szervezünk közösségépítő rendezvényeket. Tartunk májusfaállítást, nyári zenés esteket, szeptemberben pedig a Naszvadi napok kerülnek megrendezésre. Ösztönzésképpen, főiskolai vagy egyetemi hallgatók részére kitűnő tanulmányi előmenetelért két ösztöndíjat oszt ki évente a város. Nemrégiben humanitáriussegély-gyűjtést is szerveztünk az ukrajnai lakosság megsegítésére. Emellett fontos számunkra a rendezett és tiszta környezet. Ennek bizonyítéka az az új virágágyás, mely a város címerének formájában készült el. A Környezetvédelmi Alap támogatásának köszönhetően egy új víztartályos elektromos gépjárművel is rendelkezünk, ez lehetővé teszi útjaink és tereink permetezésével és mosásával a porszint lényeges csökkentését, melynek köszönhetően tisztább, pormentesebb környezet jön létre a városban” – mondja el a polgármester, bizonyítva ezzel a város jelmondatául is szolgáló alapigazságot, mely szerint munkával és összefogással (labore et concordia – prácou a svornosťou) bármit elérhetünk.

A múltban Naszvad lakosságának túlnyomó többsége magyar nemzetiségű volt, az 1945 utáni tömeges kitelepítéssel és a magyarországi szlovákok betelepítésével azonban alapjaiban megváltozott a nemzetiségi összetétele. A magyarok arányszáma jelenleg folyamatosan csökken, arányában tekintve 49%. A település első említése 1269-ből származik. A község a tatárjárás idején teljesen elpusztult, csak később épült újjá. A 15. században elnyerte a mezővárosi jogállást, melyet a törökkor végéig tartott meg. Ezt követően 1848-ig az Esztergomi Érsekség birtokaként, s egyúttal az érseki népek kiváltságainak élvezőjeként szerepelt a különböző okiratokban. A falu határából előkerült honfoglaláskori sírokat Szőke Béla régész vezetésével az 1940-es évek elején tárták fel. Naszvadon az intézményi ellátottság megfelelő, emellett négy egyház közösségének is otthont tud nyújtani – a lakosság többsége római katolikus, evangélikus vallású, de jelentős a baptisták és az apostoli egyház híveinek száma is.

Galéria
vasarnap
vasarnap
vasarnap
vasarnap
+5

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/24. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

koronavírus

Hány új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában? Mutatjuk!

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.