Mit jelent az erdőfürdőzés?

Vasárnap

Ösztönösen is érezzük, hogy a természetben lenni nyugtató hatású, kikapcsol, feltölt minket energiával. Ezen a gondolatiságon alapszik az a japán módszer is (eredeti nevén shinrin-yoku), mely relaxációs erdőjárásra invitálja az embereket. Ezt az izgalmas módszert ismerjük meg most kicsit jobban Iván Zlatarits Anett erdőfürdő-vezető segítségével.

Tisztázzuk a fogalmat! Mit jelent az erdőfürdőzés?

Egy mondatba foglalva: az erdőfürdőzés egy tudatos, stresszcsökkentő, természetközeli séta. A ’80-as években, Japánban hozták létre ezt a módszert, azzal a céllal, hogy csökkentsék azt a stresszt, amely a városi nyüzsgés és munka miatt elhatalmasodott az embereken. Elkezdték kutatni, mára pedig számtalan tanulmány van arról, hogy az erdőfürdő jótékonyan hat a testünkre és a lelkünkre. Egy erdőfürdő során megmerítkezünk például a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában. Ezek a fitoncidok a növényeket védik a rothadást beindító baktériumoktól és más kórokozóktól, és az emberi szervezetre is nagyon hasonlóan hatnak. Vagy nagyon fontosak a negatív ionok is. Folyók, tavak, vízesések közelében, erdős részeken ugyanis megnő a levegő negatívion-tartalma. Ilyen környezetben pedig jól érezzük magunkat, tele vagyunk életerővel, jól alszunk, és kevesebb egészségügyi problémánk lesz.

Hogyan kell egy ilyen erdőfürdőző alkalmat elképzelni? Mi történik ilyenkor?

Ez nem egy rövidke foglalkozás. Kell, hogy legyen idő arra, hogy elmélyüljünk a természetben. A legjobban az érzékszerveinkkel tudunk kapcsolódni az erdőhöz. Egy ilyen alkalom során nemcsak a látásunkra hagyatkozunk, hanem minden érzékünket megdolgoztatjuk. A cél az, hogy aktívan részt vegyünk az erdőben rejlő természeti élményekben és élvezetekben, tudatosan figyeljünk a környezetünkre, hogy bekapcsolódjunk az erdő hangulatába és energiájába. Ez az, ami segít a stresszoldásban. Túl vagyunk töltődve mindenféle ingerrel, amivel napközben találkozunk, és ez a rengeteg hatás ingerlékenyebbé tesz minket. A természet hangjai azonban csökkentik a fájdalomérzetet. A növényzet mintáinak megfigyelése pedig a koncentrációt segíti. A résztvevőtől, az egyéntől is függ, hogy milyen jellegű lesz a foglalkozás: relaxációs, önismereti, de akár például az ökoművészet is bevonható. Alkothatunk a talált gallyakból, levelekből, termésekből, kavicsokból. Rengeteg inspirációt rejt a fák tengere.

Vasárnap

Mi a különbség egy sima séta, túra és az erdőfürdőzés közt?

A sétának és a túrának is van egy célja, el akarunk érni valahová. A túra pedig fizikailag is megterhelő lehet. Az erdőfürdőzés fizikailag kicsit sem megerőltető, illetve nem az a cél, hogy megérkezzünk valahová, hanem a megtett úton, annak tapasztalásán van a hangsúly. Ha az emberek kimennek a természetbe, azt általában valamilyen céllal teszik: társasággal mennek, gyűjtenek valamit, sportolnak és hasonlók. Ez mind hanggal jár. Az erdőfürdőzésnél nagyon fontos a csend, nincs beszélgetés, csak az ún. „megosztó köröknél” mondjuk el a tapasztalatainkat. A természet hangjai kerülnek előtérbe, nem pedig az emberiek.

Erdőfürdő-vezetőként neked mi a feladatod?

Nagyon fontos, hogy ismerjem azt a szakaszt, amin végigvezetem a csoportom. Egy olyan útvonalat kell létrehoznom, ami bárki számára teljesíthető, végigjárható. Illetve nekem kell tartanom a kereteket. Én figyelem az időt, hogy azt a résztvevőknek ne kelljen (a digitális detox is fontos ilyenkor), segítem azt, hogy mindenki biztonsággal és nyugalommal engedhesse magát az élménybe. Az erdőfürdő alatt olyan gyakorlatokat, ún. „meghívásokat” adok, melyek segítik az összekapcsolódást az erdő elemeivel. Emellett kezdeményezem, megnyitom azokat a párbeszédeket, melyek során megoszthatóak az élmények, tapasztalatok. Vigyázok a „fürdőzők” biztonságára. Fel kell ismernem a veszélyes növényeket és állatokat is. A legjobb, ha az útvonal változatos, keresztezi valamilyen víz, gazdag az élővilág. Ha foglalkozást vezetek, mindig van nálam elsősegélydoboz, tiszta víz, illetve kreatív eszközök, amik nagyon változatosak lehetnek (toll, madzag, kártyák, versek stb.). A foglalkozás része lehet a teaszertartás is; én szoktam magammal vinni bögréket és termoszban teát is.

Az erdőfürdőzés pozitív hatásai
 • csökkenti a stresszt
 • kedvezően befolyásolja a vérnyomást
 • javítja a mentális egészséget
 • oldja a szorongást
 • javítja az alvásminőséget
 • növeli az önismeretet
 • csökkenti a figyelemzavar tüneteit
 • segíti a koncentrációt
 • javítja az állóképességet
 • fejleszti a társas kapcsolatokat
 • segít ellazulni

Hogyan válhat valakiből ilyen vezető?

Én a Nádúr Integratív Erdőterápiás Központ képzésén voltam. Ez egy írországi szervezet, melynek a magyarországi képzésen vettem részt. Itt azt tanultuk meg, hogy hogyan lehet segíteni az embereknek elmélyülni a természetben. Átvettük az elméleti hátteret. Illetve el kellett végeznem egy elsősegélykurzust is, hogy az esetleges sérüléseket el tudjam látni. Nagyon fontos emellett a vezető személyes, aktív kapcsolata is az erdővel.

Neked melyik a kedvenc időszakod az erdőben töltve?

Nagyon szeretem azt, hogy a természet állandóan változik. Szerintem a legjobb, ha az ember minden évszakban, napszakban kipróbálja az erdőfürdőzést, mert mindig mást fog észrevenni, mások lesznek a tapasztalatok. Az erdő sosem ugyanolyan. A holdfényes erdő például rengeteg izgalmat rejt, és remek a komfortzónánk kitágítására is. Jó megtapasztalni, hogyan tudunk az érzékszerveinkre hagyatkozni úgy, hogy a látási körülmények korlátozottak.

Mesélj néhány erdőfürdős élményt!

A legutóbb Gombaszögön vezettem sétákat. Minden alkalom más, másban szép. Volt anya-lánya séta, kis családos foglalkozás és csoportos erdőjárás is, de egyénileg is jöttek hozzám. Csináltam a fesztiválon egy energiaszint-felmérést a séta elején és a végén. Volt például egy olyan csoportom, akik a fesztiválozás után, hajnalban jöttek sétára úgy, hogy semmit sem aludtak. Engem is meglepett, hogy a foglalkozás után azt jelezték vissza, hogy energikusabbak, mint előtte. Tudom, hogy ez a módszer segít, de amikor magam is látom, hogy a csoportok jobban érzik magukat fürdőzés után, az fantasztikus érzés. Ez tényleg működik.

Ha egyedül próbálnánk ki az erdőfürdőzést
 • Figyeljünk a keretekre: tegyük el a telefont, halkítsuk azt le, de állíthatunk be magunknak ébresztőt annyi időre, amennyit kint szeretnénk tölteni
 • Ne fotózzunk, mert az kizökkent minket a tudatos jelenlétből
 • Lassítsunk le: lassan sétáljunk, figyeljünk oda a környezetünkre, a hangokra, megérinthetjük a talajt, gyűjthetünk érdekes terméseket, szagolhatunk, ízlelhetünk
 • Megállhatunk, vagy mehetünk bátran arra, amerre azt az ösztöneink súgják
 • Leülhetünk, és megfigyelhetjük magunk körül a mozgást, a növényzetet
 • Csináljuk azt, ami jólesik: vegyük le nyugodtan a cipőnket, alkossunk, feküdjünk az avarba


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?