Mi az a swap? Cserebere, fogadom…

Vasárnap

többet vissza nem adom! Valószínűleg mindannyiunknak ismerős ez a mondóka, sőt fogadni mernék, hogy gyerekhangon szólalt meg a fejünkben. Amikor kicsik voltunk, valószínűleg mindannyiunk cserélgetett ezt-azt az osztálytársaival, barátaival. Ilyenkor az „üzletet” ezekkel a szavakkal szentesítettük. Matricák, kártyák, apró játékok találtak ilyenkor új gazdára. Neki volt olyan, amilyet mi szerettünk volna, nekünk meg olyan, amilyet ő szeretett volna. Nem vásároltunk, elcseréltük hát. Ezt az eszmeiséget viszi tovább az utóbbi időben egyre népszerűbb swap is.

Hol és hogyan?
Jómagam először véletlenül futottam bele egy ilyen cserélgetős eseménybe. Akkor nem is volt nálam semmi, amit én adhattam volna, de a szabály az volt, hogy ha te nem is vittél semmit, némi belepőért cserében azért még részt vehetsz. Sorra hozták az emberek a már megunt ruháikat, leadták a szelektálópultnál. Az önkéntesek válogattak, fogasra tették a megfelelő darabokat, azok meg bekerültek a körforgásba. Megtetszett a dolog, el is határoztam, hogy legközelebb már nem üres kézzel megyek. Legalább jó apropót kaptam a szekrényem tartalmának kiválogatására. Rákerestem, hogy legközelebb hol és mikor lesz ilyen esemény, és ekkor bukkantam rá egy Facebook-csoportra (SWAP Bratislava). Beleástam magam, hogyan is működik az egész.

A swap tulajdonképpen a csere, továbbadás angol megfelelője. Olyasmi ez, mint a turkálódzás (amiről már egyszer írtam is), csak egy kicsit talán még jobb…

A csoportban nemcsak ruhákat, hanem mindenféle tárgyat, növényt, ételt, könyvet kínálnak a tagok. Leírják, hogy mit szeretnének cserébe. Néha csak egy mosolyt, van, hogy az érdeklődőre bízzák, kínáljon valamit. Olyan is akad, akinek konkrét elképzelései vannak, márkát, mennyiséget megadva kínálja portékáját. Éppen ezért egészen érdekes lehet a táskánk tartalma, amikor elindulunk nyélbe ütni az üzletet. Volt, hogy némi házi lekvárért és csalamádéért cserében kaptam két csodás cserepes növényt. De pelenkát is vettem már annak, aki aztán egy nagy táskányi ruhát adott. Nemcsak kínálni, keresni is lehet, ha például épp most költöztünk új lakásba, és még üres a konyhánk, kérhetünk konyhai eszközöket. Ilyen esetben a csoporttagok kommentelik, hogy mijük van (fotóval természetesen), mit kérnének esetleg érte. Legtöbbször sokkal jobban járunk, mintha újonnan vásárolnánk meg mindent. Ha költözünk, valószínűleg számos olyan dolgunk van, amit nem akarunk magunkkal vinni az új helyre, ezeket is adhatjuk cserébe olyanért, amink még viszont nincs. A tagok sokféle kínálata döbbentett rá arra, hogy mennyi mindent dobok ki feleslegesen, ami még másnak jól jöhet. Tegyük fel, kaptunk ajándékba egy doboz csokit, de nem igazán szeretjük azt a fajtát. Ilyenkor hajlamosak vagyunk hónapokon át tartogatni, míg le nem jár a szavatossága, aztán fájó szívvel kidobni. Rakjuk fel inkább egy ilyen cserélgetős csoportba, és kérjünk érte olyat, amit szeretünk. Rengeteg így megmaradt élelmiszert láttam már a kínálatban. De vannak bútorok, elektronikai eszközök is. Mint régen a cserekereskedelem. Nem feltétlenül anyagi érték alapján történik, sokkal inkább a szükség motiválja. Hiába van mondjuk számos drága whisky a szekrényünkben, ha nem iszunk alkoholt, de mondjuk, nincs lehetőségünk házi lekvárhoz jutni… Ugye, jó ötletet adtam? A rendezett eseményeken a legtöbb esetben ruhákat cserélgetnek az emberek. Tegyük a szívünkre a kezünket: hányszor szelektáltuk már a szekrényünket azért, hogy elférjenek benne az újonnan vásárolt ruhák? Ha swapolunk, nem kell vásárolni. Bizony, a bolygónak is jót teszünk ezzel, mert a körforgással csökken a hulladék. Tulajdonképpen újrahasznosítunk a cserével.

Vasárnap

Jó apropó egy beszélgetéshez
Épp a már említett Facebook-csoportban böngésztem, amikor megláttam egy kedves ismerősöm kínálatát. Egyszer kirakott puzzle-k, amikért számára még ismeretlen puzzle-t kér cserébe. Ez sem jutott volna korábban eszembe, pedig a legtöbbünknél olyan, hogy egyszer kirakjuk, de másodszor már nem érdekes. Mivel sokan vannak így, miért ne cserélgessük a hibátlan darabokat egymás közt, ahelyett hogy minden alkalommal újat vennénk? Szemet is vetettem az ismerősöm egy narancsos kirakójára. Ezer éve nem találkoztunk, szóval remek alkalom volt az átadás arra, hogy leüljünk egy kávé mellé.

Nem csak ruhát…
Az eseményeken még mindig a ruhacsere a legmenőbb, de szerencsére egyre gyakrabban látok specifikus swapokat is. A leggyakoribb a növények és a könyvek cseréje. Egy valódi növénymániás például folyamatosan új fajtákat, cserepeket, díszeket keres. És mivel van már otthon néhány növénye, tudja őket szaporítani, továbbadni. A könyvekkel is sokan vannak úgy, hogy amit megvettek, szívesen látják a polcukon, de eljön az a pillanat, amikor már nem férünk tőlük, és a konyhánkba, fürdőszobánkba is könyvek költöznek (megtörtént eset alapján). Ilyenkor párat fel lehet ajánlani swapra, akár csak egy mosolyért cserében…

Vasárnap

Vannak veszélyek
Sajnos, mint mindenhol, itt is vigyázni kell. Belefuthatunk csalókba, olyanokba, akik silány minőséget kínálnak akár valami igazán értékesért. Érdemes több fotót kérni a találkozó előtt, amikor ott vagyunk, alaposan megnézni az adott tárgyat, és ha úgy esik, elállni a cseréléstől. Swapolós eseményeken általában meghatározzák, hogy mennyi a maximális darabszám, amit magunkkal vihetünk, de láttam már olyat, hogy egy hölgy próba nélkül hordta ki a ruhákat a párja kocsijába. Olyan érzésem volt, hogy ezekért bizony máshol pénzt fog kérni.

A swap összességében remek kezdeményezés, segít a hulladék csökkentésében. Spórolás, túlhalmozás szempontjából is hasznos, és az sem utolsó, hogy az ilyen eseményeken általában szuper a hangulat. Ha még nem jártunk ilyenen, mindenképpen próbáljuk ki. Ha pedig eseményre nincs lehetőségünk elmenni, nézzük meg, hátha a mi lakhelyünk közelében is akad egy ilyen cserélgetős csoport. Ha meg nem, akkor indítsunk el mi egyet. Mindenki hálás lesz érte! Én csak ajánlani tudom.

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/40. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?