Mégis szép volt a maszkos olimpia!

Vasárnap

Véget ért egy újabb olimpiai fejezet – a XXXII. A tokiói olimpia, amely minden bizonnyal covidosként vonul majd be a történelembe, nehezen és óriási bizonytalanságok közepette valósult meg. A szervezők kitartó ereje, odaadása és elszántsága kellett, hogy a 2020-ban elhalasztott „maszkos” játékokat megrendezzék, és nem kevésbé a főszereplő sportolók tudása, hogy félelmei(n)k ellenére izgalmasan alakuljanak a versenyek, s a világ – ha csupán a képernyők előtt ülve is – szurkolhasson.

Nagyszerű élményekben, emlékezetes versenyekben volt így is részünk. S mint mindig, amikor elbúcsúztatjuk a rendezvényt, most is a bőség zavarától szenvedünk, hogy egy összefoglalóba belegyömöszöljük a július 23-a és augusztus 8-a között látottakat, ami persze, lehetetlen. Azért szedtünk egy csokorral...


 

Húsz magyar érem

Az 1996-os atlantai játékok óta nem született ennyi magyar érem, mint Tokióban. Onnan a 212 fős csapat 21 éremmel (ebből 7 arannyal) tért haza. Tokióban a 170 fős küldöttség termése 20 medál (ebből 6 arany), amivel ez a kis ország a 15. lett a világ nemzeteinek a sorában. Ami pedig a dobogó közeli 4. helyek számát illeti, Szöul óta nem volt ennyi, mint most (10). Ráadásul nem egy-két sztár szállította az érmeket, hanem sokan értek oda a dobogóra, illetve annak közelébe. Mivel a soron következő olimpiai ciklus három évre rövidül, sokan 2024-ben Párizsban is ott lehetnek. Mint például a kajakozók királyi számában, a K1 1000 méteren eddig soha nem látott kettős győzelmet arató, mindössze 24 és 21 éves Kopasz Bálint és Varga Ádám, de a családi bravúrt végrehajtó birkózó Lőrincz testvérek (Tamás arany, Viktor ezüst) fiatalabbika, Viktor is, aki 31 évesen még folytatja.

Mások már Japánba utazva az eredménytől függetlenül eldöntötték, hogy ez a szereplés jelenti pályafutásuk búcsúját. Mint a magyar vízilabdázók közül (akik követték az előző napon bronzérmet szerző hölgyek példáját), a kapus Nagy Viktor, de világ- és Európa-bajnok társához hasonlóan bronzéremmel búcsúzik Hosnyánszky Norbert is, a pekingi olimpia bajnoka. Meghatottan. Nagy Viktor könnyekre fakadva. „Négy-öt éve megterveztem, hogy ma lesz az utolsó mérkőzésem, csak kicsit elkalkuláltam, mert döntőre számítottam.” Ha a görögök ellen legalább annyira harciasan állnak neki a magyar pólósok, mint a bronzmérkőzésen a spanyolok ellen, teljesült volna a kívánsága. Bár e két erősség nélkül, de Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint „Párizsra újra össze kell állnunk, mert a magyar vízilabda-válogatottnak az olimpiára éremesélyesnek kell lennie.” Egyébként Keszthelyi Rita, a női válogatott kitűnősége nem kevésbé volt meghatódva, ő is kiszáll a medencéből, s teszi ezt bronzéremmel. Méghozzá az elsővel, hisz eddig legtöbbször csak a hálátlan negyedik hellyel volt kénytelen megelégedni a magyar női vízilabdasportban.

A 2016-os riói játékokhoz képest sokkal több sportágban szereztek érmet a magyarok, öt éve 4, most 9 sportág hozott dobogós helyezést. A legsikeresebbek továbbra is a kajak-kenu, a vívás, az úszás, de mellettük mások is megcsillantak, például a vitorlázás. Igazi tenger híján nyilván a Balatonnak köszönhetően. Rióban egyébként a legtöbb aranyat a hölgyek szállították, csak Szilágyi Áron verekedte be magát közéjük, Tokióban megfordult a helyzet: 5 férfi remekelt és egy női egység (K4). A legsikeresebbként Milák Kristóf és Csipes Tamara vonul be a nagykönyvbe 1-1 arannyal és ezüsttel, de Szilágyi és Bodonyi is 2-2 érmet harcolt ki, 1-1 aranyat és bronzot.

A Bodonyi Dórával elért páros bronzérme és főleg az egyesben mellé sikeredett rajtja utáni 4. helyét követően nagyon elkeseredett Kozák Danuta emberi és sportolói nagyságát bizonyítja, hogy ezek után sikerült elfelejtenie a csalódást, és a négyes kajak vezérevezőseként Csipes Tamarával, Kárász Annával és Bodonyi Dórával csúcsra vitték a hajót. Történelmi tettet hajtottak végre a lányok: ez lett az első olyan magyar egység ebben a sportágban, amelynek tiszteletére sorozatban háromszor hangzott el a Himnusz. A 14-szeres világbajnok Kozák Danuta a hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, ezzel megelőzve a tornász Keleti Ágnest és az úszó Egerszegi Krisztinát, ő a legeredményesebb magyar női sportoló az ötkarikás játékok történetében. A férfiaknál a kardozó Gerevich Aladár hét elsőséggel vezeti a dicsőséglistát.


 

A kajak négyes

Örömmel hallottuk a Likér Péter edzette kajak négyes legsikeresebb versenyzőjétől, Vlček Eriktől, hogy 40 évesen még nem döntött a búcsúról. Ha azok után, amin az utóbbi hónapokban átesett – csúnyán lábát törte, elkapta a koronavírust –, még mindig talpra tudott állni, és tudásával, tapasztalatával dobogóra segíteni a jóval fiatalabb három társat – Samuel Balážt (21 éves), Denis Myšákot (24) és Botek Ádámot (24) –, akkor még Párizsig azt a három évet kihúzhatja. Hat olimpián eddig négy medált szerzett, miért ne vághatna zsebre még egyet? Három év múlva talán több egységet is indíthat Szlovákia abbéli szabálymódosítás után, hogy egy ország két hajót is indíthat egy számban. Az itthon maradt tehetséges versenyzőket így ideje lesz bevetni...

De jobban oda kell majd figyelni a vízi szlalomozókra is, hogy visszahozzák a sportág régi fényét. Michal Martikán és a Hochschorner fivérek idejében ez a sportág a legnagyobb sikergyáros volt, most egy szegény ezüstéremmel (Jakub Grigar) kellett beérnie. Az meg igen fura dolog, hogy Martikán, az ország első olimpiai bajnoka nem a szlovák csapattal utazott Japánba, hanem az osztrákok tanácsadójaként!

Az eddigi legszegényesebb szlovákiai küldöttség (41) négy éremmel érkezett haza. Zuzana Rehák Štefečeková olimpiai rekorddal nyerte a női traplövők döntőjét, ahová 125 pontos új világcsúccsal jutott. A kétgyermekes anyuka pekingi és londoni ezüstérme után terhesen kihagyta a riói játékokat, de újra igazolta, hogy mennyire higgadt és megbízható versenyző. Kár, hogy a diószegi négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Varga Eriknek harmadik nekifutásra sem sikerült a dobogó, sem egyéniben, sem vegyes csapatban, pedig Štefečekovával nagyon közel álltak hozzá. Mivel Szlovákiának is „besegített” egy naturalizált külföldi, a golfozó Rory Sabbatini, így eggyel gazdagabb az éremgyűjtemény.


 

Szenzációs rekordok

Nemcsak azok nyújtottak fantasztikus teljesítményt, akik dobogóra állhattak, hanem azok is, akik saját magukat legyőzték, vagy életük legjobbját érték el. Sokuknak persze már az is csoda, hogy kijutottak az olimpiára, mások ellenben sokadszor lehettek ott. Egy ország Cseh Lacija, a kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes és tizennégyszeres Európa-bajnok, 35 évesen intett búcsút az úszásnak, élete ötödik olimpiáján, a 200 vegyes döntőjével.

Volt másfajta szenzáció is: ilyen a riói csillag, az amerikai tornász: Simone Biles visszalépése, aki mentálisan roggyant össze. Az Arany Slamre törő világelső teniszező, Novak Djokovics megingása. Az olimpiai lángot meggyújtó japán Naomi Osaka korai búcsúja. Sorolhatnánk... Ilyen is van, volt és lesz. Maradjunk inkább a pozitív dolgoknál. Ilyen az első férfi birkózó, a kubai Mijaín López Núñez esete, aki sorozatban negyedik olimpiáján is aranyérmes lett, de óriási meglepetés a férfi 100 méteres síkfutás döntője, ahol az olasz Marcell Jacobs ért először a célba. Számomra megható pillanat volt, ahogy a férfi magasugrók fináléjában a 237 cm-t teljesítő olasz Gianmarco Tamberi és a katari Mutaz Essa Barshim megegyezett, hogy nem lesz szétugrás, mindketten aranyérmesek lettek. A katari az ország ezzel első olimpiai aranyát nyerte, s még nagyobb szenzáció, hogy a 63 ezer lelket számláló Bermuda zászlaja is a legmagasabbra kúszott az árbócon a triatlonos Flora Duffy győzelmét követően. Egyébként London és Rió bajnokai közül 16-an voltak Tokióban, közülük négyen tudtak triplázni, s nagy büszkeség, hogy egyikük épp a magyar Szilágyi Áron volt, mint arról korábban a Vasárnapban már beszámoltunk.

24 világcsúcs született, úszásban és evezésben 6-6, súlyemelésben 4, atlétikában és pályakerékpárban 3-3. A legtöbb érmet – 7-et, ebből 4 aranyat – az ausztrál úszó, Emma McKeon szerezte (egyébként az összes ausztrál érem több mint fele a medencében született, a legtöbb aranyérem az ugyancsak úszó, amerikai Caeleb Dressel nevéhez fűződik).


 

Ne maradjon ki a Covid sem

A tokiói résztvevőknél nagy volt a félelem, hogy meghiúsul a szereplés. A szervezők adatai szerint július 1-től augusztus 8-ig összesen 613 500 koronavírustesztet végeztek el, és 436 pozitív esetre bukkantak. Végül voltak páran a sportolók között is, akik pozitívan teszteltek, de a nagy esélyesek közül csak az amerikai világbajnok rúdugró, Sam Kendricks volt az áldozat.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/33. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Magyar érmesek

6 ARANY: Szilágyi Áron (kard egyéni), Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó), Kopasz Bálint (K1 1000 m), Tótka Sándor (K1 200 m), Lőrincz Tamás (Birkózás, kötöttfogás 77 kg), női K4 500 m (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra)

7 EZÜST: Csipes Tamara (K1 500 m), Lőrincz Viktor (birkózás, kötöttfogás 87 kg), Varga Ádám (K1 1000 m), Siklósi Gergely (vívás, párbajtőr egyéni), Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó), Rasovszky Kristóf (úszás, 10 km), Berecz Zsombor (vitorlázás, finndingi)

7 BRONZ: Férfi és női vízilabda-válogatott, Hárspataki Gábor (karate, 75 kg), Kovács Sarolta (öttusa, egyéni), Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (K2 500 m), Tóth Krisztián (cselgáncs, 90 kg), Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron (vívás, férfi kardcsapat).

Érdekes

Szlovák érmesek

1 ARANY: Zuzana Rehák Štefečeková (sportlövészet, női trap)

2 EZÜST: Jakub Grigar (víziszlalom, K1), Rory Sabbatini (golf)

1 BRONZ: Samuel Baláž, Denis Myšák, Vlček Erik és Botek Ádám (K4 500 m).


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?