Pihenő

Kicsi Csang. Nagyon modern mese

Kicsi Csang Pekingben élt apukájával és anyukájával, akik hivatalnokok voltak, és a Kínai Kommonyestya Párt tagjai
Sztakó Zsolt

2021. július 20. 08:05

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Kicsi Csangnak aránylag boldog gyerekkora volt a Kínai Kommonestya Pártnak köszönhetően (mert a kínai kommonyestyák nem olyan liberálbolsik, pfuj!, mint az európaiak, a kínai elvtársak szalonképes elvtársak, mert van tőkéjük, és itt nem Marx könyvére gondolt a szerző). Ámde, Kicsi Csang álma, bármennyire szerette is és tisztelte a szüleit, mégsem az volt, hogy a nyomdokukba lépjen, hanem hogy ha felnő, üzletember lesz, és PET-palackokat fog gyártani. Jóllehet, Kicsi Csang akkor még azt se tudta, mi fán terem a PET-palack, eszik-e vagy isszák. Sőt, akkor még fel sem volt ez a mifene találva. Úgyhogy előbb még találni kellett valakit, aki feltalálja. Kicsi Csang miután elvégezte a Fudan Egyetemet, ahol főleg Mao elvtárs vörös könyvecskéjének az interpretálásával jeleskedett, és mindenre talált benne egy odaillő idézetet, épp ezért csak úgy becézte, hogy a bölcsesség forrása, szóval Kicsi Csang körülnézett, hogy mennyi az annyi.

Mert a jó üzletember onnan ismerszik meg, hogy abból a bizonyos emberi végtermékből is képes várat építeni, írta volna Mao elvtárs a vörös könyvecskéjében, csak hát Mao elvtárs történetesen kommonyestya volt, amit közönségesen bolseviknak mondunk. És hát Kicsi Csang, valljuk be, jó üzletember volt, elvhű tanítványa Maónak, aki még álmában se tért le a Párt kijelölte útról. Ezért is örült hát Kicsi Csang, amikor arra a bizonyos végtermékre bukkant, amit közönségesen kutyaguminak nevezünk. Rögvest víziója támadt, ami nem egy súlyos betegség, de ha elhanyagoljuk, könnyen életveszélyessé válhat.

És pont ez történt a mi esetünkben is, mert Kicsi Csang PET-palackokat kezdett gyártani, amiket óriási konténerekben szállítottak szét a világ minden tájára, ahol ivóvizet meg üdítőt töltöttek a palackokba.

Hülyeség? Az.

De a gazdagok így lesznek még gazdagabbak. Ne sajnáljuk hát tőlük.

Szegény gazdagoktól.

Mert a gazdag szó nem a gazda szó származéka ám, hanem egyre inkább a „gazember, aki gazemberségéből dagadt meg” mondat rövidítése.

Node, térjünk vissza Kicsi Csanghoz. Mert Kicsi Csang víziója nem rá lett életveszélyes, hanem a Földre. Azokra a madarakra, akiknek a feje beleszorult a palackokba, és megfulladtak. Akik tápláléknak nézték, és bekapták a kutyagumit. A folyóknak, amelyeket eltorlaszol a szemét, az óceánokra, ahol szigetté áll össze.

Kicsi Csang pedig ott ül egy nagyon magas felhőkarcoló legfölső emeletén, és a világ urának képzeli magát. De legalábbis a PET-palackok királyának.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kövér László ominózus beszéde a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlék-
művének felavatásakor hangzott el⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Kövér bocsánatkérést vár a kitelepítésekért, amin Korčok felháborodott

gyermek illusztráció

A gyermeknevelés továbbra is nagyjából a harmadával faragja le az anyák bérét

igor

KVÍZ: Te tudod, melyik egyetemeken tanultak a politikusok?

s
Frissítve

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

medve

VIDEÓ: Filmbe illő pillanatok – Vaszja, a fekete macska bepipult a medvére, majd elkergette

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.