Járványkönyvek

Kép Canva

Az elmúlt időszakban előkerültek olyan könyvek is, amelyekről már rég elfeledkeztünk. Felelevenítettük a történelmet, azokat az időszakokat, amikor a járvány, a karantén őseinket sújtotta. Ezekből is tanulhatunk.

Giovanni Boccaccio: Dekameron

A száz novella témája nem a pestisjárvány, ám a kerettörténet ehhez kapcsolódik. A 14. században tomboló firenzei pestisjárvány elől bújnak el tízen egy kastélyban, akik azzal múlatják az időt, hogy mindennap mesélnek egymásnak. Ez lesz Boccaccio száz novellája. Azért is érdekes olvasmány, mert így betekinthetünk a 14. századi reneszánsz gondolkodásba, a történelemkönyveken túl is megismerhetjük az akkori világlátást.

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

A regény megjelenése előtt körülbelül száz évvel kezdődik a történet, amely nagyjából ötven évig tart. A központi téma nem a kolera, sokkal inkább az, hogy létezik-e egy életen át, a sírig tartó szerelem. Aki még nem olvasta, szakítson rá időt, aki pedig már találkozott vele, itt az ideje, hogy újra levegye a polcról. A regényből filmadaptáció is készült azonos címmel, 2007-ben.

Albert Camus: A pestis

A Nobel-díjas író egyik legismertebb regénye A pestis. Remekül bemutatja, hogy milyen pszichológiai folyamatok játszódnak le az emberekben a járvány, a bezárkózás, a rengeteg halál következtében. Érdemes ezt most úgy olvasni, hogy közben összehasonlítjuk a jelenlegi járvánnyal, a jelenlegi lelkiállapotokkal.

Gyerekeknek a járványról

Tóth Krisztina: Járványmese

Ha a kisebbeknek szeretnénk elmagyarázni, mi is van most a világban, hasznos lehet a Járványmese. Ebben ugyanis a mese segítségével tudják megérteni, feldolgozni az eseményeket, és nyíltabban tudnak beszélni a félelmeikről, aggodalmaikról.

 

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?