Január 1-jén a békét ünnepeljük világszerte

Fotó: Unsplash

A béke világnapként ünneplésének története 1968-hoz, VI. Pál pápa kezdeményezéséhez kötődik. Ez a nap nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogy békében éljünk önmagunkkal és embertársainkkal, hanem arra is felszólítja a világ lakosságát, hogy legyünk körültekintőek, előzékenyek egymással, környezetünkkel. A kezdeményezéshez világi vezetők is csatlakoztak, így hirdetve a békét, valamint a békés együttélést.

Győzd le a közömbösséget, és szerezd meg a békét!

Ezt az üzenetet Ferenc pápa 2016-ban címezte a világ felé. Olyan kort élünk, amikor a világ szomjazik a békére, a szeretetre, ezért is kérte, hogy mindenki hirdesse a maga szintjén, közvetlen környezetében. Szerinte vallásától, nemzeti hovatartozásától és nemétől függetlenül minden ember béketeremtővé válhat, vele együtt számos vezető hangsúlyozza a világban a béke egyetemességét és fontosságát.

Mi a béke?

Békeként emlegetünk minden olyan történést, amely mentes a háborús, erőszakos, valamint egyéb szélsőséges megnyilvánulásoktól. Az emberi jogok tiszteletben tartását is gyakran rokonítják a békés magatartással, cselekedettel. Akkor beszélünk világbékéről, ha a világban épp sehol sincs háború. A béke jelképei közt tartjuk számon egyebek mellett a fehér galambot olajággal.

Érdekes

Mit mondott Albert Einstein a békéről?

Szinte szégyellem magam, hogy ilyen békében élek, miközben mások küzdenek és szenvednek.

A Nobel-békedíj

Nobel-békedíjat ítélnek oda olyan egyéneknek vagy szervezeteknek, akiket a bizottság a béke elhivatott terjesztőjeként választ. A Nobel-díj e típusát 1895-ben alapították, és 1901-ben került sor az első díjátadóra. Érdekesség, hogy a Nobel-békedíj odaítélése sokszor vita tárgyát alkotja, mégpedig azért, mert olyan be nem fejezett békefolyamatokban tevékenykedőknek ítélik oda, ami utólag megkérdőjelezhetővé válik. A bizottság tagjait mind a mai napig számos kritika éri.

Neki nem járt békedíj

Mahatma Gandhi egyike azoknak, akik nem kapták meg a békéért folytatott küzdelem után a Nobel-békedíjat. Az indiai származású tanítómester az erőszak valamennyi formáját és megnyilvánulását elítélte, mindamellett maradéktalanul kiállt az igazság, a méltányosság mellett. Ma már azt is mondhatnánk, hogy emberjogi aktivista volt. A Nobel-békedíj bizottsága ötször is jelölte Gandhit, viszont egyszer sem sikerült hivatalos elismeréssé alakítani a jelölést. Az 1989-es díjátadó azért is volt rendhagyó, mivel a dalai lámának odaítélt díjat Gandhi emlékének is felajánlották.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?