Hogyan védekezhetünk a lódarazsak ellen?

Vasárnap

Sokan félnek a lódarazsaktól, és bár békés szomszédok is lehetnek, nem olyan egyszerű megszabadulni tőlük. Főleg ilyenkor, nyáron.

Felismerni könnyű, hiszen a lódarázs (Vespa crabro, Sršeň obyčajný) már termeténél fogva is különbözik a többi darázstól. Sűrűn lakott, beépített területen viszonylag ritka, ugyanis a nyugalmat szereti, az ember közelségében többnyire félreeső faluszéleken, tanyákon, gazdasági épületekben telepszik meg.

Ha úgy döntünk, hogy megszabadulunk tőlük, több lehetőségünk is van. A legbiztonságosabb, ha hívunk egy szakembert; léteznek rovarirtó cégek (sok esetben a rágcsálók irtásával is foglalkoznak), amelyek megfelelő tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Megkeresik a fészket, és likvidálják.

Amit szeretnek, és amit nem

Mielőtt az irtásnak nekifogunk, nem árt megismerni a lódarazsak viselkedését. Territoriális lények, tehát területet foglalnak maguknak. Ezért ahol népes lódarázs-kolónia él, ott más darazsakkal, méhekkel ritkábban találkozhatunk. A méhészek gyakran irtják őket, ugyanis sok méh is a lódarazsak prédájává válhat. Az említett territoriális viselkedést a hasznunkra is fordíthatjuk. Sok esetben segít, ha boltból beszerzünk egy műanyagból vagy papírból készült lódarázsfészek-makettet, kifüggesztjük a valódi fészek közelébe, a darazsak pedig, felismerve, hogy a terület már foglalt, elköltöznek. Ha elzárjuk a közlekedési útvonalukat, agresszívvá válhatnak.

Gyakran említik a citromot és a szegfűszeget, a lódarazsak állítólag nem kedvelik ezek illatát. Ha van is benne igazság, a szegfűszeggel megtűzdelt citrom egy lódarázs-kolónia elűzéséhez kevés.

A méhész tippje

Sikeresen ritkíthatjuk a lódarazsakat csapdák kihelyezésével. A méhészek közt leginkább elterjedt a cukorral elkevert sör, amelyet műanyag flakonba töltenek, a flakon levágott felső részét pedig befordítják az alsóba, hogy tölcsérszerűen terelje a darazsat a folyadékhoz. Minél több darázs vagy egyéb rovar pihen folyadékban, annál jobb, a lódarazsak ugyanis dögevők, így az édes folyadékban erjedő rovartetemek illata még inkább odavonzza őket.

Hol van a fészek?

A sikeres darázsirtáshoz teljesen likvidálni kell a fészket, a lakóival együtt. Nem elég leverni, a lódarazsak ugyanis jellemzően újjáépítik a fészküket. Összetettebb a helyzet, ha a fészket egy földben levő üregben vagy szénaboglyában alakították ki. Ha tudjuk a fészek pontos helyét, egy esős napra vagy éjszakára érdemes időzíteni a beavatkozást, ilyenkor ugyanis a lódarazsak kevésbé aktívak. Repülni viszont ilyenkor is tudnak, főleg ha veszélyt éreznek. A legbiztosabb módszer a lángszóró, de kapható a gazdaboltokban darázsirtó spray is. Bármelyik módszert választjuk, használjunk védőöltözéket, és legyen B tervünk, menekülő útvonalunk. Sokan kerültek már ugyanis kórházba darázscsípések miatt.

Ha az irtás nem sürgős, érdemes vele megvárni a késő őszt. Télre ugyanis a fészekben lakó összes lódarázs elpusztul, csak a királynő telel át, a következő tavasszal ő telepíti újra a kolóniát. A téli hónapokban a fészket könnyedén és biztonságosan eltávolíthatjuk.

Szöveg Kovács Ferdinánd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?