Pihenő

Gútán beszorult a hajó

Gútai nagyapám mesélte ezt nekünk, gyerkőcöknek a Vágról. A Magas-Tátrából sebes folyással siet a Vág a Kisalföld felé. 2000 méter magasságban van a forrása. Lent a síkságon találkozik a Vág a nyugodtabb Kis-Dunával, s onnan már Vág-Duna lesz a neve, míg 20 kilométerrel lejjebb beömlik az Öreg-Dunába.
author
Vasárnap

2022. július 8. 08:15

Vasárnap
Kép Shutterstock

A két folyó találkozásánál fekszik Gúta. Bírója annakidején híres ember volt. Pihent agyú, ahogy Gútán mondták. Ő irányítgatta a nagyközség dolgait, csinált rendet, ha kellett. Gyakran kellett, mert a Vág nagyon vad folyó volt. Ha sok hó esett a Tátrában, akkor a tavaszi olvadáskor a folyó melletti területeket elöntötte az ár.

Gúta is szenvedett ilyenkor. Egy megoldás lett volna, az alacsony partot kövekkel magasítani, erősíteni. A kő hiányzott, mert Gúta a Csallóköz csücskében fekszik, jó termőföldekkel, de kő ott egy sem volt. Követ csak úgy szerzünk, ha hozatunk, kerül, amibe kerül – mondta Zsiga bácsi, a bíró. Komáromban találtak is egy vállalkozót, egy uszályhajó tulajdonosát, aki minden fuvart vállalt, követ is. A megbeszélt időben a hajó már távolról jelezte érkezését kürtjével. Elérte a hidat s feljebb a kirakodóhelyet. Ott egész Gúta segített kirakni az értékes köveket. Estére készen is voltak. Megvolt az elszámolás, a hajó a sötétség beálltával kikötött éjjelre. Másnap reggel aztán visszafordult Komárom felé. Azzal senki nem számolt, hogy az üres hajó egy métert emelkedett. A vízállás is magas volt. A hajó egyszerűen nem fért el a híd alatt. A kapitány átkozta a sorsát, a folyót, a hidat, de ez nem segített. A bíró pihent agyában mocorogni kezdett valami, de még nem szólt. Várta, hogy puhuljon a hajós.

Dél felé eljöttnek látta az időt.

Megígéri, kapitány úr, hogy fizet egy hordó pálinkát Gútának, ha elintézem, hogy átmegy a hajó a híd alatt? – kérdezte.

A hajóst új megrendelések várták, nem volt ideje a hidat nézni, és várni, hogy a folyó esetleg leapadjon. Odalesz a kereset fele a pálinka miatt, gondolta, de nem volt más választása.

Megígérem! – mondta.

Ezt várta a bíró, aki azonnal körbedobolt a községben, és kirendelte délutánra az egész lakosságot a hídhoz. Ki is jött minden épkézláb ember. A bíró felküldte őket a hajóra, álljanak jó szorosan, amennyi belefért. A hajó szépen lesüllyedt, és átsiklott a híd alatt. A nép kiszállt, a hajós betartotta ígéretét, de biztos elhatározta magában, hogy ezentúl kétszer is meggondolja, mielőtt áthajózik egy híd alatt.

Ez volt a pihent agyú gútai bíró története.

Szöveg Borka László

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/27. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.