Pihenő

Életmesék

Történet egy perbetei kisfiúról, akinek sírján halottak napja alkalmából senki nem gyújt világosságot…
Vasárnap

2020. június 8. 10:15

képeslapok

1945-öt írtak. Egy viszonylag jó módban élő perbetei család két nőtagja kuporgott egy szűk kis ékre ásott veremben a kert végében. Arcuk kormos volt, ruhájuk tépett, hajuk zilált. A magukkal vitt dunyhákba csavarták testüket, hogy a hűvös nappalokat és éjszakákat átvészeljék. Azt remélték, így talán sikerül megmenekülni a faluban bandákba verődött részeg szovjet katonáktól. Egy idősebb férfi rokon őrködött felettük: ha jött az orosz, mindig elterelte a figyelmét, hogy ne menjen a kert vége felé. Mindenki tudta, hogy a faluban kihurcolták a bunkerból a nőket. Olyan visítások voltak: sikítottak itt is, ott is, mindenhol. Fiatal, öreg, mindegy volt nekik… Aztán egy nap mégiscsak gyanús lett a gyenge öregember, aki a kerítés lécével vacakolt. A katonák megtalálták a rémült nőket, és a fiatalabbikat rögtön az istállóba vonszolták…

Soha senki nem beszélt arról, mi történt ott. Soha senkinek nem volt szabad tudnia, hogy miért „hízott” meg a háború végeztével a hajadon lány. Ahogy arról is csak a szomszédok pusmogtak, hogy az éjszaka leple alatt jött a bába, és egy beteg kisfiút segített a világra. Egy kisfiút, aki életének rövid napjaiban szinte csak „mákhajteát” kapott, hogy mint mondták, „jól aludjon”. Ő volt a „kis muszka”. Édesanyja és annak családja aztán hirtelen elkerült a faluból. A távoli, magyarorszégi megyébe induló transzportvonat az ő esetében tiszta lapot jelentett: az új közösségben senki nem tudta, mi történt vele, s talán neki is könnyebb volt az emlékekkel megbirkóznia. Férjhez ment, gyerekeket szült, és Perbetén nem látta őt többé senki.

Hogy a „kis muszka” egyedül volt-e a faluban? Nem tudni, hány hajadon lány és férjes asszony kényszerült a háborús nemi erőszak miatt hasonlóan nehéz helyzetbe, s mi lett a „mákhajteás gyerekekkel”. Több mint hét évtized múltán sírjukat sem találni már meg, s róluk és sorsukról általában nem ildomos beszélni.

Egy a perbetei életmesék közül. További életmesék a Facebookon.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

jégeső

Vihar és jégeső várható pénteken szinte az egész ország területén

dd

Magyar rendező filmje Velencében

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.