Együtt a Margaret Islanddel INTERJÚ

Vasárnap

A Margaret Island egy 2014-ben alapított fonyódi kötődésű zenekar. Nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legsikeresebb a magyar könnyűzenei palettán, hiszen ma már a legnagyobb fesztiválok kihagyhatatlan fellépői, klubok visszatérő vendégei. Olyan slágereket jegyeznek, mint az Eső, Nem voltál jó, Házszám, Veled minden, persze, a lista itt nem ér véget. Az évek során számos díjat is bezsebeltek, legyen szó Fonogram-díjról, vagy Junior Artisjus szakmai díjról. A legutóbbi, Hol marad az én történetem című albumuk szintén aranylemez lett. A máig töretlenül népszerű csapat nagy hangsúlyt fektet az értékközvetítésre.

Idén a Strand Fesztiválon volt szerencsém élőben látni és hallani őket, ahol hatalmas bulit csaptak. A koncert maradandó emlék marad számomra. Nagy örömmel tölt el, hogy sikerült egy interjút is összehozni. A kérdéseimre az alapító tagok: Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf válaszoltak.

Ha bármi elakadás van, ott vagyunk mi, ha támasznyújtásról van szó.”

Számotokra mi volt az eddigi legnagyobb elismerés?

F. B: Talán az, hogy 8 év után is van közönségünk, akik nyitottak arra, amit csinálunk. A másik pedig, hogy a járvány miatti leállás alatt is meg tudtuk őrizni a zenekar körüli csapatot, nagyon jó emberekkel vagyunk körülvéve, ezért igazán hálásak vagyunk.

L. V: A közönség szeretete marad a legnagyobb elismerés, hogy hallgatnak minket, eljárnak koncertekre, velünk együtt énekelnek, felszabadulnak és mosolyognak.

Melyik a kedvenc koncerthelyszínetek, és miért pont az?

F. B: Nekem a szigligeti vár, most már hagyomány, hogy minden nyáron adunk egy koncertet a tövében, nagyon jól néz ki, ahogy a közönség nemcsak velünk szemben, hanem felülről, a vár oldaláról is figyel minket, mögöttünk pedig a Balaton-felvidék és a lemenő nap.

L. V: Nagyon szeretem a különleges koncertjeinket, amik akár cseppkőbarlangban, akár egy vár tövében zajlanak, de mindig is fesztiválarc voltam inkább, szóval nagyon szeretem a Művészetek Völgyét, a Szigetet, a Campust vagy a Strand Fesztivált, valamint jó érzés, amikor lehetőségünk van a Balaton körül játszani, mert ott még jobban otthon érzem magam.

T. K: A Művészetek Völgyében mindig nagy élmény játszani, ráadásul idén adtuk az egyik legjobb koncertünket ott. Imádom a fesztivál hangulatát és azt, hogy mindig belebotlunk ott ismerősökbe.

Mit jelent számotokra a Balaton?

L. V: Nekem az otthonomat, itt él a családom, itt nőttem fel, ismerem szinte minden arcát, közben pedig mindig meg tud lepni. Egy olyan élményforrás, amit jó lenne megőrizni szép és természetes valójában, hogy a jövő generációja is élvezhesse még.

T. K: Rengeteg dal született Fonyódon, többek között a legutóbbi lemezünk is. A Covid-járvány alatt leköltöztünk, így a Balaton minden arcát megismerhettük. Számomra nagyon kedves hely.

Külföldön, más országokban mennyire ismernek titeket?

L. V: Azt nem tudom, hogy mennyire ismernek minket, az tény, hogy nagyon szeretünk Brightonban alkotótáborozni, itt szerveztünk is már kisebb koncertet magunknak és sok zenész barátunk él kint.

T. K: Semennyire. Max a külföldön élő magyarok, valamint Máltán egy éttermet, ha minden igaz, rólunk neveztek el.

Update: azóta az éttermet átnevezték, ennyit a külföldi karrierről.

Mi a zenétek mondanivalója?

L. V: A fő üzenet talán, hogy fogadjuk el egymást, tekintsünk egymásra emberként, ha úgy van, karoljuk fel a másikat, és segítsünk. Mi is egy nagy csapatban dolgozunk, ezért fontos a kommunikáció, az egymásra való odafigyelés és a tény, hogy mindannyian mások vagyunk, sokszínűek, és ettől szép a világ. Ugyanakkor álljunk ki magunkért, emeljük fel a hangunkat az általunk fontosnak vélt dolgokért.

T. K: Nem hiszek a túlmagyarázott dolgokban, a szakmánknak pont az a szépsége, hogy mindenki maga döntheti el, neki mit jelent, mi ragadja meg leginkább. Sokszor ez persze élethelyzettől is függ.

Meséljetek a rövidtávú terveitekről!

F. B: Az ősz leginkább a dalszerzésről, alkotói munkáról szól. Kifelé elcsendesedünk kicsit, hogy a hétköznapokban több időnk jusson a műhelymunkára.

L. V: Jövőre szeretnénk meglepetésekkel készülni a közönségünknek, jönnek új dalok és klipek, szóval nem állunk le, megyünk tovább, hiszen lassan tízéves lesz a zenekar.

Mit változtatnátok meg leginkább a világon?

L. V: Az emberek kényelmességét és a természethez való viszonyulását. Azt, hogy ne ítélkezzünk egymás felett, hanem próbáljuk megérteni, elfogadni és segíteni a másikat. Én szívem szerint eltörölném a hatalomra vágyó, kapitalista megközelítésű politikusokat, akik helyettünk döntik el, hogy nekünk milyen életet kellene élnünk, inkább a bátor és lelkes civilekre bíznék olyan dolgokat, amikhez megfelelő az érzékenységük és tudásuk.

T. K: Viki a szívemből beszél. Szerintem egy nagyon elidegenedett társadalomban élünk, ahol a hirtelen megnőtt szabadságunkkal nem tudunk mit kezdeni. A kapzsiságunk határtalan - elég csak a Földünk kizsákmányolását figyelembe venni. Szerintem kollektívan traumatizálódott az emberiség, ami sajnos generációról generációra öröklődik. Szerintem fontos szempont lenne, hogy jobban figyeljünk befelé és a saját mentális egészségünket helyezzük előtérbe.

Ha nem a zene lenne a főfoglalkozásotok, mit csinálnátok?

L. V: Szívesen festenék, vagy kutatnék, írnék, állatokkal foglalkoznék vagy természeti munkákkal, de szívesen dolgoznék akár filmesként is. Nagyon sok minden van, ami érdekel.

T. K: Szerintem filmeznék, a vágás nagyon érdekel, néha én posztolok a zenekari TikTok-ra is.

Hogy tudtok igazán kikapcsolódni?

F. B: Engem mostanában leginkább a kutyasétáltatás kapcsol ki.

L. V: Az olvasás, a saját magammal eltöltött minőségi idő, ami fel tud tölteni, balatoni séták, jógázás, meditáció.

T. K: A mozgás számomra is fontos, szintén jógázom. Ezen kívül most norvégul tanulok, valamint egy Osmosis nevű orvosi/tudományos oldalt tanulmányozom, ha tehetem.

Vasárnap

Miből inspirálódtok?

L. V: A világ eseményei nem hagynak hidegen, a hétköznapi élet, maga a zene is inspiráló, igazából minden, ami körülvesz minket.

T. K: Talán közhely, de sokszor a megrendítő, számunkra fájó vagy dühítő történések késztetnek bennünket arra, hogy ezt dalban mondjuk el. Tán ez a fajta igény egy törekvés a transzcendencia felé.

Van koncert előtti rituálétok?

F. B: Minden koncert előtt összekapaszkodunk egy körben, és csinálunk tíz guggolást, utána az égbe kiáltjuk, hogy „energia”, majd Bygyó az egyik roadunk biztatja a csapatot néhány szóval, végül egy közös pacsival zárul a rituálé.

T. K: Néha még „jó koncertet” kívánva kezet fogunk, valamint Herkules-pacsival* köszöntjük egymást. (*Lásd Betonhofi)

Mit üzentek a felvidéki rajongóitoknak?

L. V: Hogy reméljük, sikerül majd velünk együtt felszabadulniuk a koncert alatt. Ha nem is annyira ismernek minket, nyugodtan jöjjenek el, és csak hagyják kint a valóságot arra a másfél órára. De legfőképp élvezzék az életet, ha bármi elakadás van, ott vagyunk mi, vagy más magyar zenekarok, akik mindig ott lesznek, ha támasznyújtásról van szó.

T. K: Azt szokták mondani, hogy élőben teljesen más a zenekar megszólalása, mint lemezen. Ha tehetitek, gyertek el, és győződjetek meg róla magatok!

Vámos Dorka interjúja

Érdekes

+5 extra kérdés

Hallottatok már Rimaszombatról?

B: Igen

V: Igen

K: Igen

Milyen jegyetek volt matematikából?

B: 5

V: 5

K: 5 (ötödik osztályig, utána exponenciálisan csökkent )

Mi a kedvenc ételetek?

B: túrós csusza

V: rántott sajt

K: shaksuka

Milyen zenéket hallgattok a turnébuszban?

B: Bëlga - Benzinkút

V: Néha kérem, hogy rakjanak be egy kis Beton Hofit, de mostanában a Reptér is mindig felcsendül.

K: Schnappi das kleine Krokodil

Melyik könyvet olvastátok el utoljára?

B: Dan Buettner - A hosszú élet titkai - Kék Zónák ahol az emberek a legtovább élnek

V: Vámos Miklós: A csillagok világa, Ethan Kross: A belső hang

K: Dr. Máté Gábor: A sóvárgás démona, lényegében a függőségek valódi okait/hátterét kutatja.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/41. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?