Pihenő

Az önkéntesmunka hatása az életünkre

Amikor a bőségre gondolunk, általában az anyagiak jutnak legelőször eszünkbe. Pedig az élet számos más területén is létrejöhet olyan hiány, ami kibillent minket az ideális egyensúlyi állapotból.
author
Vasárnap

2021. július 13. 08:59

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Például, az érzelmi bőség hiányállapotáról gondolkodva az életünk egyéb területei is válságba kerülhetnek, többek között az anyagi helyzetünk, de a társas kapcsolataink sem működhetnek úgy, ahogyan az számunkra megfelelő volna. Bőséget csak bőségtudatos gondolkodásból érhetünk el. Amikor azt érezzük, hogy hiányzik valami az életünkből, akkor a hiányalapú gondolkodásból hiányalapú kommunikációt és cselekvéseket hozunk létre, s ezzel tulajdonképpen megteremtjük azt, ami már amúgy is hiányzik az életünkből. Ez egy ördögi kör, és egészen addig tarthat minket fogva, ameddig nem kezdünk el a vágyott bőség állapotából gondolni az életünkre.

Soha ne a jelenlegi valóságban, hanem a vágyott valóságból gondolkodj, amikor valami többet szeretnél annál, mint amivel épp rendelkezel.


 

Ha kapni akarsz, adj többet

Amikor jobbat, szebbet, mást vagy többet szeretnél kapni, az első lépés mindig az, hogy kezdj el többet adni. Válj azzá a bőséggé, amit kapni szeretnél. A kölcsönös, egyenrangú adás-kapás akadálymentesen áradó folyamatában tud a támogató energia visszatérni hozzád. Táplálni mindazzal, amit szeretnél, de csak abban az esetben, ha nem arra figyelsz, ami nincs. A fókuszod a bőségen kell tartanod, és amikor adsz, cserébe nem várj el semmit. Ne kösd feltételhez a segítséget, válassz le róla minden elvárást, ítélkezést, vágyat és dualisztikus érzést, úgy is mondhatnám, tisztítsd meg a tudati szennyeződésektől az elméd. Ez a legtisztább, legjobb energia, amivel az adás folyamatát feltöltheted. Az így végzett munka, segítségnyújtás az Univerzum részéről minden esetben hálával jár. Nem biztos, hogy attól kapod vissza, akinek adtad, sőt, sok esetben valahonnan egészen máshonnan és más embertől érkezik vissza hozzád a feltétel nélküli, szeretettel végzett munka, mint ahonnan ezt vártad volna. Mindez azért van, mert amíg ellenszolgáltatást vársz azért, amit adsz, legyen az akárcsak egy köszönet, addig az adás nem tiszta folyamat, mert még ott van benne az a vágy, amelyben a munkádért, idődért, energiádért hálát vagy mást vársz. Vagyis elvárások mentén adsz. Esetleg figyelemért, elismerésért teszed, azért, hogy mások jó és igaz embernek gondoljanak, és szeressenek téged. E mögött pedig önbizalomhiány, kínzó szégyenérzet és megfelelési kényszerek egész sora áll.


 

Ami furcsa, arra mondhatsz nemet

Amikor úgy érzed, hogy te már nagyon sokat adtál valakinek, és semmit nem kaptál vissza, érdemes megvizsgálni, hogyan és miért, milyen szándékból adtál, mert a szándék akkor is ott van az elmében, ha szavakkal soha nem mondtad ki, mit szeretnél. Ha pedig többszöri kritikus önvizsgálat és önismereti tudatosság után is úgy értékeled, hogy az adás folyamata a részedről tiszta volt, akkor elképzelhető, hogy az, akinek adsz, kihasználja az altruista éned jótékony, áldozatkész és együttérző tulajdonságait, visszaél az energiáddal, szereteteddel, időddel, és nem tisztel téged. Ilyenkor érdemes feltenni a kérdést, mi segíthet és mi támogathat téged abban, hogy saját magadat jobban vagy máshogyan szeresd, tiszteld, és ne elégedj meg annál kevesebbel, mint ami a te igazi értéked és fényed. Mindenre, ami számodra furcsa, mondhatsz nemet.

Az adás folyamata akkor tiszta, ha célja az, hogy az egyén másnak vagy másoknak minden nyílt vagy rejtett ellenszolgáltatás, elvárás nélkül segítsen, tápláljon, emeljen, tanítson és fejlesszen.


 

A karma törvénye

Az univerzum és a karma törvénye úgy működik, hogy minden gondolatnak, kommunikációnak, érzésnek és tettnek következménye van. Az életben semmi sem marad viszonzatlan, amit teszel, vagy amit veled tettek. Az univerzum minden számlát kiegyenlít, akkor is így van ez, ha te erről soha nem szerzel tudomást, nem látod, hogyan és mikor történik. A jó hír az, hogy a karma (vagyis a tett és annak a következménye) megváltoztatható. Bármikor elkezdhetsz egy rossz karmát jóvá átalakítani. Ez a folyamat mindig az elméből indul. Ott születik meg először egy új elmeprogram, amivel már nemcsak az ismerős dolgokra fókuszálsz, hanem megengeded magadnak azt a bátorságot is, hogy arra figyelj, ami még nem ismerős neked. Az elme szintjén kilépsz a számodra komfortos gondolati spirálból, ami végül is mindig ugyanoda vitt. Ezt pedig további változások egész sora követi. Megváltozik a kommunikáció, a beszédstílus, a szóhasználat, a hanglejtés, és ennek megfelelően változik az érzelmi attitűd is. Ezek a változások pedig újabb változást fognak létrehozni a mindennapi tettekben, cselekvésekben. A magasabb szintre emelt tudatosságból pedig új szokások, életedet támogató és fejlesztő rutinok jönnek létre.

Minden önkéntes, anyagi és egyéb haszon nélküli, jó szándékú segítségnyújtásból végzett munka nemcsak a másik lelkét emeli, hanem annak a lelkét is gazdagítja, aki ad. Érdek és haszon nélkül adni annyit jelent, hogy az „énség” és „vanság”, azaz az ego, a hamis énkép és a birtoklás, uralkodás béklyói nélkül szabadon cselekszem a legmagasabb, legfőbb jó szándéka szerint. Alázattal a nagy egész része leszek, eggyé válok a tiszta, érdek nélküli szándék magas energiájával, és megkülönböztetés, ítélkezés nélkül adok.


 

Mit tehet hozzá az életünkhöz a karitatív tevékenység?

Minden olyan feladat, tett, rendszeres vagy alkalmi cselekedet, amit mások javára végzünk, segíthet önmagunkat is jobban megismerni. Segíthet az érzéseink kusza világában eligazodni, különbséget tenni vágy, igény és szükséglet között. Segíthet az ego és a szívünk szükségtelen védelmi blokádjait ledönteni és közelebb kerülni önvalónkhoz, lebontva a hamis énképünk valamennyi rétegét. Segíthet abban, hogy több nézőpontból is ráláthassunk egy adott kérdésre, és segít annak rugalmas és szeretetteljes megoldásában. Segíthet változni és változtatni magunkon és mindenkin, akivel a segítségnyújtás során kapcsolatba kerülünk.

Felbecsülhetetlen értéke van minden olyan munkának, mind egyéni, mind közösségi szinten, ami úgy szolgál, úgy ad segítséget, hogy nem vár érte jutalmat, és nem kapcsolódik hozzá semmilyen egyéni vagy társadalmi érdek.

Montorffy Letti fejlesztő coach


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

30 év alatt hétszeresére nőtt az átlagfizetés Szlovákiában

rendelő

Kiürülhetnek az orvosi rendelők

4200 eurót dobott ki az ablakon egy kelet-szlovákiai nyugdíjas – csalók áldozata lett

Hatalmas összegekkel húzták le idén a csalók a szlovák nyugdíjasokat

A megfigyelések leállítását, Snowden védelmét követelik Hongkongban

Hűséget fogadott Putyinnak Edward Snowden

sör k

Elképesztő mértékben drágult a sör

Az Európai Unió a Nobel-békedíj idei kitüntetettje

Az EU szerint fel kell gyorsítani az orosz gázfüggőségtől való elszakadást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.