A status quo mögött – Ma van a kontroverzális művészek világnapja

A status quo mögött – Ma van a kontroverzális művészek világnapja

A művészek gyakran „pukkasztanak polgárt” és kérdőjelezik meg a társadalmi konvenciókat, január 19-én pedig ezen tulajdonságukat ünnepeljük.

A művészet és a törvényen kívüliség a történelem során gyakran egybeestek. A művészekre gyakran tekintettek a társadalom peremén álló, rebellis különcökként, akik minden lépésükkel megkérdőjelezik a törvényt és a rendet. Bár napjainkban a művészet egyre inkább összeforr a szórakoztatóiparral, néha nem árt emlékezni arra, hogy a művelődés elsődleges célja nem a könnyed kikapcsolódás, hanem hogy gondolkodásra és értékítélet-alkotásra bírjon, a művészeknek pedig nem behódolni kell a közönség akaratának, hanem próbára tenni azt a status quóval együtt.

Vannak kultúrák és történelmi időszakok, amikor a törvényen kívüliséget és az ellenállást romantizálták, mint például a vadnyugaton vagy Európa forradalmi időszakaiban. Január 19-e arra emlékeztet minket, hogy néha nem árt egy kissé tényleg megkérdőjelezni a megszokott berendezkedést és társadalmi konvenciókat, erre pedig remek alkalmat biztosít a művészet, akár műveljük, akár megfigyeljük. A mai napon, ha tehetjük, fogadjuk be mi is olyan művészek munkáit, legyen az akár képzőművészet, zene vagy film, akik valamilyen módon szembementek az árral, és igazán próbára tették a világról alkotott képünket!

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?