A magyar sellő. Gőgh Szilvia James Cameron Avatarjában

Vasárnap

Minden idők legnagyobb mozisikere James Cameron Avatarja. A víz útja alcímmel nemrég bemutatott második részben, amely két és fél évig készült, biztosító búvárként vállalt komoly feladatot a Budapesten született, gútai és komáromi felmenőkkel büszkélkedő, huszonkét éve Los Angelesben élő Gőgh Szilvia.

Megfogott a vezetékneve. Valami azt súgta, köze van ehhez a tájhoz. El is kezdtem azonnal búvárkodni. Napokon át, a világhálón. Kapcsolatot kerestem vele. Rögtön az első válasz e-mailjéből kiderült: nem tévedtem. A több mint egy tucat hollywoodi produkcióban részt vevő „magyar sellő”, a Women Divers Hall of Fame 2017-es kitüntetettje Európa szívéből indult mélytengeri útjaira.

De még előtte… „Mindig kreatív voltam – meséli. – Szerettem kerámiázni, ötvösködni. A gimnázium után nem vettek fel a jogi egyetemre. Elmentem egy aranyműves iskolába, ahol megtanultam nemesfémekkel dolgozni. Addigra ugyanis rájöttem, hogy nem akarok sem ügyvéd, sem jogász lenni. Jelentkeztem a műszaki főiskolára. Ott tanultam műszaki menedzser szakon. Az utolsó szemeszterben el kellett menni dolgozni, és arról diplomamunkát írni. Kitaláltam, hogy Máltán írom meg a szezonális cégek pénzügyi tervezéséről. Ott végeztem el a búvároktatói tanfolyamot. De ennek is van előzménye. Egy évvel korábban egy barátom, aki szakácsként dolgozott Máltán, meghívott, hogy töltsem kint a nyári szünetet, van egy lakása. Szerzett nekem munkát. Felszolgáló lettem. Tizennégy éves korom óta a búvárkodás szerelmese vagyok, nem csoda hát, hogy betévedtem egy búvárboltba. Roppant drága szórakozásnak tűnt a merülés. Napi száz dollárt kértek érte, ami nekem rengeteg pénz volt. Felötlött bennem, hogy megkérdezem a cég vezetőjét, asszisztensként ledolgozhatnám-e a búvárkodás árát. Felmosnám a boltot, kimosnám a búvárruhákat, rendet raknék a polcokon, palackokat töltenék, ki-be csekkolnám a búvárokat, s ennek fejében mennék búvárkodni. A vége az lett, hogy annyira megszerettek, hogy visszahívtak a következő nyárra. Kérték, hogy végezzem el a búvároktatói tanfolyamot, és szeretnék, ha utána nekik dolgoznék. Lediplomáztam Budapesten, és visszautaztam Máltára.”

Los Angelesbe két hétre utazott, legalábbis így tervezte. Aztán ott ragadt. De még előtte… „Akkoriban Thaiföldön dolgoztam, ahol a szezon általában szeptembertől márciusig tart, de mielőtt hazautaztam volna Magyarországra, hátizsákkal elmentem Ausztráliába, az ottani tengerpartra. A következő évben mentem el Amerikába. Eszembe jutott ugyanis, hogy meglátogatom az unokatestvéremet Floridában. De akkoriban nem volt túl sok járat Thaiföldről arrafelé. Viszont volt Bangkokból Kaliforniába, és lakik itt egy tanítványom. Hívott, hogy nála ellakhatok pár hétig. Teljesen másra számítottam, amikor megérkeztem. Azt hittem, mindenki az a tipikus butácska amerikai, de nem! Megtetszett a hely is, tele pálmafával, az emberek értelmesek, imponáltak a lehetőségek.

Azt mondtam, ha alkalmaz az első búvárbolt, amelyiket felhívom, akkor maradok.

Telefonkönyvből ki is választottam egyet, az Aqua Adventurest. Olyan Piszkos Fred hangú ember tárgyalt velem a vonal túlsó végén. Azt mondta, hogy a lányok nem tudnak búvárkodni. De ha olyan nagyon akarom, küldjem el az életrajzomat. Megírtam, hol mindenütt merültem, és visszahívott, hogy hétfőn kezdhetek. Hét-nyolc évig nála dolgoztam.”

Vasárnap

Ez már a célszakasz volt. Hollywood összes stúdiója ott van a közelben, ennek következtében lett a magyar sellőből amerikai búvárkaszkadőr. „Oda, abba a boltba jártak be a filmstúdiók kaszkadőrei, ahol én dolgoztam. Nem sok hozzám hasonló alkatú lány van a szakmában, aki olyanokat csinál, mint én. Egyenes út vezetett a filmhez. Az egyik produkcióban például Drew Barrymore dublőre voltam. Bálnákat mentettem.

Igazából azért szeretek búvárkodni, mert lent, a mélyben nem beszél hozzám senki. Nem egzecíroztatnak. Ott, a csendben az lehetek, aki vagyok, a saját gondolataimmal. Nekem a tenger meditációs hely. Ott vár rám a legnagyobb nyugalom.

Ez a fő oka a búvárkodásomnak. Plusz a társaság. Csupa remek ember. Nem utolsósorban pedig az élőlények. Imádom nézegetni őket. Nem vagyok tengerbiológus, de meg tudom különböztetni a halakat. Az érzést szeretem, hogy a víz alatt szabadon, súlytalanul létezhetek.”

Színésznő nem akart lenni soha, de még arról sem álmodozott, hogy bekerüljön valamilyen filmbe, vagy hogy híres legyen. Kaszkadőrként érdekes dolgokat csinálni, az igen, az vonzotta. „Kerestek valakit, aki barlangba fog merülni. Egy másik filmben a jég alatt úszkáltam. Vízi biztosítást is vállalok. Színészeket, kaszkadőröket tanítok búvárkodni. Ott vagyok a közelükben, hogy ne történjen baj. Az Avatarban is ez volt a feladatom. Nekem a víz biztonságot jelent. Ez a szakterületem. A biztonságos búvárkodás. Azért hívnak. A precizitás, a zárt ruhában merülés. Pusztán a szép technika nem elég. Ötezer merülés után jobban tudok búvárkodni, mint a színészek. A kaszkadőrségnek köszönhetően sok helyre eljutok. Nemrég Bostonba repítettek el egy film miatt. Biztosító búvár voltam ott is. Csuda jó helyekre visznek. De amióta megszületett a kisfiam, leginkább az ékszercégemet viszem. Mivel online árulok, akármikor becsukhatom a boltot, ha Európába megyek egy hónapra. A filmes világ kiszámíthatatlan. Bármikor hívhatnak. Ha nem mész, találnak mást helyetted, és ha jól csinálja, a következő alkalommal már őt hívják elsőként, nem téged. Aki főállásban filmekben dolgozik, annak állandó stressz az élete. Én ezt nem akartam. Soha nem volt ilyen vágyam. Az utazásoktól, a természettől, a tengertől sok inspirációt kapok. A búvárkodás eljuttat olyan helyekre, ahol kristályokat is gyűjthetek. Az egész életem az inspirációról szól. Arra biztatom az embereket, hogy azt csinálják, ami örömet jelent nekik. Bármiből meg lehet élni. Még gyöngyfűzésből is. Csak meg kell találni a módját.”

Ékszerkészítés közben legfeljebb aprócska sebet ejt az ujján. Búvárkodás közben életveszélyes helyzetekbe is kerülhet. Mondom én. Erre ő: „Nagyon szerettem volna cápákat látni. Amikor hirtelen megjelent előttem egy óriási cápa, nagyon megijedtem. Azzal nyugtattam magam, hogy de hiszen ezért vagyok itt! Hogy közelről lássam őt. A cápák pedig nem emberhúsra éheznek. Nem vagyunk rajta a legjobb falatokból álló étlapjukon. Ha valamelyik fajnál netán mégis, akkor messze legalul. A legtöbb cápatámadást az elővigyázatlanság szüli. Ha megkóstolja a cápa az embert, azonnal ki is köpi, mert rájön, hogy nem fóka. A jó hájas kis fókákat szereti. Mindig mindent átgondolok, mielőtt merülnék. Ha elviszek egy csoportot búvárkodni, megnézem, kire kell a leginkább vigyáznom, kivel milyen baj eshet. Ennek tükrében tervezem meg a dolgokat.”

Galéria

Fontos filmes munkák vezették el az Avatar második részéig. Született feleségek, Eufória, Bűnös Chicago, Nincs baj, drágám, Álomország, Piranha-3D, A gyászoló asszony átka, A tenger alatt játszó kölyök és más érdekes alkotások. A lista élén mostantól természetesen A víz útja áll. „Az Avatar nagyot lök most azon, hogy engem válasszanak egy újabb filmhez. Nagyon jó kártya ez a továbbiakban. Most, hogy láttam a kész produkciót, már a jelenetek felénél libabőrös voltam. Mindenre emlékeztem, amit csináltam. Pláne a bálnás jelenetre. Azon rengeteget dolgoztunk. Ami nekem a legjobban tetszik a filmben: a spirituális üzenete. Amellett, hogy gyönyörű az összes vízi jelenet, szívesen laknék a filmbeli faluban, a tengerparton. Tönkretettük a földet, leégettük az erdőket, öljük a bálnákat, pusztítjuk a világot, keressük a helyet, hova mehetnénk lakni. Talán a Marsra? Remélem, ez mind átjön a nézőknek. Rá kellene ébrednünk végre, hogy ha harmóniában élnénk a természettel, akkor mindenki sokkal boldogabb és nyugodtabb lenne.”

A forgatások során Sigourney Weawerrel és Kate Winslettel dolgozott a legtöbbet, miközben James Cameronnal, a film megálmodójával és rendezőjével is folyamatos kapcsolatban állt. Voltaképpen ő irányította a víz alatt. „Cameron egyszerűen zseni. Mérnök. A víz megszállottja. Nem véletlenül csapott le a Titanicra. Elképesztő víz alatti szerkezeteket talált ki. Sigourney Weawerrel is nagyon szerettem dolgozni. Emberség sugárzik belőle. Mindenkit úgy kezelt a stábban, hogy fontosnak érezze magát. Kate Winslet annyira beleszeretett a búvárkodásba, hogy a forgatás után elment bálnákkal úszkálni.”

Végül az az út, amelyben nem a kilométerek száma a fontos. Egy család útja a történelem viharában. „A nagyszülők részéről az egyik ág, az apai, gútai. Magyar Komáromban lakik egy unokatestvérem, ő vetette fel, hogy menjünk el Gútára, kirándulni, megnézni, honnan indultak el a felmenőink. Ez pár évvel ezelőtt volt. Békés, kedves kisváros képét őrzöm magamban. Dédnagyapámnak, Gőgh Péternek gazdag tanyája volt Gútán. Elsőként telepítették ki őket. Mindent elkoboztak tőlük, mindent elveszítettek. A nagyszüleim nem igazán meséltek erről. Kemény nő volt a nagyanyám, de mindig énekelt, és sok mindenre megtanított. Kondorosról kerültek később Komáromba. Anyai ágról az Osztrák–Magyar Monarchia éreztette hatását a családban. Még nemesi levelünk is volt. Apám a Műszaki Egyetemre járt, anyám külkerre. Egy buliban találkoztak Budapesten. Az én férjem amerikai. Ő is búvár. Bejött a boltba, ahol annak idején dolgoztam, és a tanítványom lett. Így indult a kapcsolatunk. Operatőr. Sokat forgatunk együtt. Úszkálok a kamerája előtt, miközben különböző desztinációkat mutatunk be. Kilencéves a fiunk. Búvármanó. Ő is imádja a vizet. Ha kettesben vagyunk, magyarul beszélek vele. Otthon, a rokonokkal remekül kommunikál magyarul. Harminchét éves voltam, amikor született, a férjem tíz évvel idősebb nálam. Nekünk most ő a legfontosabb. Talpraesett embert akarunk nevelni belőle. Jószívűt, kedveset.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?