211 éve született Charles Dickens angol regényíró

211 éve született Charles Dickens angol regényíró

211 éve ezen a napon született Charles Dickens ikonikus angol regényíró, akit többek közt olyan művekről ismerhetünk, mint a Karácsonyi ének vagy a Twist Olivér.

Charles Dickens legendás regényíró, a viktoriánus kori irodalom legnagyobb alakja 1812. február 7-én született az angliai Portsmouth-ban. Élete meghatározó eseményét 12 évesen élte át. Apja ekkor adozási okokból börtönbe került, Dickenst pedig kivették az iskolából, és arra kötelezték, hogy egy gyárban dolgozzon. Az elmény megviselte a fiút, és bár később visszatérhetett az iskolába, 15 évesen befejezte formális tanulmányait. Először riporterként talált állást, majd később fikciót is írni kezdett. Hamar népszerűvé vált mint író, aki bármilyen alaphelyzetből szórakoztató történetet tud keríteni, A Pickwick Klub című, periodikusan megjelent, komikus regénye pedig kora legnépszerűbb angol írójává tette.

A meghatározó művet olyanok követték, mint például a Twist Olivér, majd egy amerikai utazás után Dickens megírta a Karácsonyi éneket is. A Dombey és fia című művel a szerző egyre gyakrabban mutatta ki ellenérzéseit a korabeli, viktoriánus Anglia iparosodásával szemben, amely hozzáállás leginkább az önéletrajzi ihletésű David Copperfieldben érhető tetten. Dickens szintén nagy hírnévre tett szert saját művei nyilvános felolvasójaként, többek közt a Kis Dorritot is eképpen népszerűsítette. Életművét legtöbbször London már-már enciklopédikus ismeretével azonosítják, valamint az író sajátos prózai stílusával, mely gyakran jóindulatú, pozitív üzeneteket hivatott közvetíteni. Charles Dickens végül agyvézésben halt meg 1870-ben.

(britannica)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?