Így segítünk a korona idején

téma

Tavasszal, a járvány első hulláma idején szinte minden önkormányzat gondolt a magányos, elszigetelten élő vagy karanténba kényszerült emberekre, és felajánlotta a bevásárlás, a gyógyszerkiváltás lehetőségét. Most kevesebb településen van erre lehetőség – a polgármesterek szerint azért, mert igény sincs.

Az emberek megtanultak a koronavírussal élni, állítja Balkó Róbert koloni polgármester. „Tavasszal sem maszkot, sem fertőtlenítő szereket nem lehetett kapni, az emberek ki sem mertek mozdulni otthonaikból. Most már mindez elérhető, az idősebbek is megtanulták, hogyan védekezzenek. Falun pedig mindenkinek akad rokona, ismerőse, aki szükséghelyzetben bevásárol neki, úgyhogy én tulajdonképpen jó jelnek tekintem, hogy senki nem szorul az önkormányzat segítségére. Ha volna érdeklődés, természetesen segítenénk, de egyelőre senki nem kérte” – árulta el Balkó.

Házhoz szállít a helyi bolt

Vannak települések, ahol kérni is nehéz volna, mert az önkormányzati hivatalok is bezártak, az alkalmazottak szintén otthonról dolgoznak. De mivel az emberek találékonyak, és minden helyzetben meglátják a lehetőséget, ezekben a falvakban általában a helyi boltok tulajdonosai ajánlották fel, hogy szükség esetén házhoz szállítják az árut. Amint Porubský Beátától, a Köbölkúti Önkormányzati Hivatal vezetőjétől megtudtuk, náluk is a helyi élelmiszerbolt gondoskodik igény esetén a bevásárlás hazaszállításáról. „A faluban van szociális gondozói hálózat, az alkalmazottak kihordják az ebédet, és ebből most valamivel több a megrendelés. Egyébként azt tapasztaljuk, hogy az ügyei intézését mindenki inkább a családtagjaira bízza.”

Ezt tapasztalták a keleti végeken, Mátyócvajkócon is, ahol a téli karantén idején egyetlen család szorult segítségre – ők is inkább szociális helyzetük, mint a járványügyi intézkedések okán. „Tüzelőre gyűjtöttünk egy rászoruló családnak, és valóban megmozdult az egész falu. Más nem fordult segítségért hozzánk, mert ha valakinek bevásárlásra van szüksége, közvetlenül a helyi boltot hívhatja. A tulajdonos ki is hirdette, hogy fogad megrendeléseket, és házhoz viszi, senki nem marad az alapvető élelmiszerek nélkül” – állítja Czap Lýdia polgármester.

Fontos az emberi szó

Az alapvető létszükségletekhez azonban nemcsak a betevő falat, a megértő, vigasztaló emberi szó is hozzátartozik. Farkas Iván muzslai polgármester szerint ezért is nagyon fontos a helyi gondozói szolgálat, mert a falubeli alkalmazottak ismerik az idős embereket, mindennap benéznek hozzájuk, és nemcsak az ebédet hordják ki, hanem a hogylétük felől is érdeklődnek.

„Ez a mostani bezártságban mindennél fontosabb. Harminchét nyugdíjas gondozottunk van, az óvoda felújított konyháján főznek nekik. De aki csak időnként gondolja úgy, hogy nem főz, inkább megveszi az aznapi ebédet, az a helyi Fehér Ló vendéglőben is megteheti, mert ételkiadással már az is üzemel. Ha valakinek bevásárlásra, gyógyszerkiváltásra van szüksége, azt az alkalmazottaink szintén elintézik Párkányban. De nálunk is kisebb az érdeklődés, mint tavasszal, az emberek többsége ebben a karantén-életformában is kialakított egyfajta rendszert” – mondja Farkas.

Bevásárol a város

Tornalján szintén arról tájékoztattak, hogy az érdeklődés minimális. Nagy László, a városi hivatal elöljárója szerint ennek most a fokozott óvatosság lehet az oka. „Főleg az első szakaszban vettünk nagyon aktívan részt a segítségnyújtásban, ugyanis ebben az időszakban nehezen voltak hozzáférhetők a szájmaszkok. A városi alkalmazottak személyesen hordták szét kb. 1500 háztartásba a 60 éven felülieknek és a rászorulóknak, például daganatos betegeknek. A vásárlásokat, a gyógyszerek kiváltását ugyancsak a városi alkalmazottak biztosították telefonos felkérések alapján naponta többszöri alkalommal, gyakran nyolc-tíz kiszállással. Az ügyintézést is próbáltuk az idősebb lakosoknak biztosítani, a hivatalnokok szükség esetén helyszínen intézték a hivatali eljárást –hitelesítés, kérvények, ilyesmi” – sorolta Nagy. A jelenlegi helyzet szerinte annyiban más, hogy a személyes védőeszközök aránylag olcsón hozzáférhetők, ezekre nincs igény. „Ez a helyzet a vásárlásokkal is, az idősek számára az idősávok működnek, tehát jelenleg elvétve kapunk felkéréseket. Tornalján most is folyamatos a tesztelés, két helyen mobil tesztelőállomás működik. A város weboldalán telefonos és elektronikus kommunikációval nyújtunk segítséget a rászorulóknak, de az igény jelenleg minimális. A városi alkalmazottak a járványhelyzet idején aktívan és feltételek nélkül kivették részüket a segítő munkából. Hálásak vagyunk hozzáállásukért, hiszen úgyszintén van családjuk, gyermekeik, szüleik” – teszi hozzá az elöljáró.

Nincs akciós válogatás

A fentieket annak is érdemes figyelembe vennie, aki segítséget kér, mert nem csak önmagára kell vigyáznia, hanem arra is tekintettel kell lennie, aki házhoz viszi neki az élelmiszert, gyógyszert. A legrosszabb helyzetben lévő Nyitrán ezért is fontolgatják, hogyan tudnák megoldani, hogy a nyugdíjasok ne készpénzben fizessenek az áruért. „Az első hullám idején még így fizettek, de most sokkal rosszabb a helyzet, mindenki fél. Gondolom, ezért is nem volt mostanáig érdeklődés, de az utóbbi napokban már többen is jelentkeztek. A városi hivatal szociális osztályának munkatársai intézik a bevásárlásokat, ők is viszik ki, tavasszal naponta vagy harminc megrendelés akadt, most is ennyire számítunk” – mondta Tomáš Holúbek, a nyitrai polgármester szóvivője.

A városi hivatal létrehozta az idősek tanácsát, és együttműködik a helyi nyugdíjas-szövetkezettel is, a nyugdíjasok ezeken a szervezeteken keresztül tájékozódhatnak, hol, milyen segítséget kérhetnek. Egy nagyvárosban azonban az erők és lehetőségek végességét is figyelembe kell venni, az alapvető létszükségletek biztosítása nem arról szól, hogy mindenki kiválogatja a kereskedelmi láncok szórólapjairól a neki tetsző akciós árut, és a városi hivatal alkalmazottai ezt mind beszerzik. „Összeállítottunk egy listát, amelyen harminc fontos tétel van, kenyér, tej, zöldség, gyümölcs, szappan, fogkrém stb., és ebből választhat a megrendelő, valamint további hármat hozzáírhat. Egy üzletlánccal van szerződésünk, az alkalmazottaink kétnaponta ott vásárolnak be. Azt veszik, ami épp van, előfordult már, hogy valakinek nem tetszett az alma, vagy túl drágának találta a tejet, de mindenkinek tudatosítania kell, hogy ez segítségnyújtás, nem pedig fizetett szolgáltatás. Mivel az utóbbi napokban újra egyre többen kérnek bevásárlást, viszont a városban még mindig nagyon sok a fertőzött is, ezért készpénzes vagy kártyás fizetés helyett a város valószínűleg számlázni fog. A házhoz vitt áru árát bizonyos határidőn belül befizethetik a postán, vagy utalhatják a bankból, ezzel elkerülhetjük a személyes kontaktust. A lényeg, hogy senki ne maradjon ellátatlanul azért, mert nem tud vagy nem mer elmenni a boltba” – hangsúlyozta Holúbek.

Arra biztosan megtanítottak bennünket az elmúlt hónapok, hogy ahol akarat és jó szándék van, ott a megoldást is megtalálják. Azt is sokan megtapasztalhatták, hogy sokkal több segítőkész, jó ember él a környezetükben, mint gondolták volna, és hogy a helyi közösség akkor is képes gyorsan és jól reagálni, megszervezni önmagát, amikor az állam csak káoszt teremt. Ezt ne felejtsük el, akkor sem, amikor majd jobb napok jönnek.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?