Lagom, a boldogság svéd titka. GALÉRIA

háztartás

Számos szakirodalom tartja úgy, hogy Svédország a szélsőségek hazája. Akár jártunk ebben az országban, akár nem, olyan érzésünk lehet, hogy valahonnét mégis ismerős.

A végeérhetetlen, örökkévalóságba nyúló sötétség, a ritkán megélt napsütés mind-mind táplálja azt a külső képet, amit a skandináv országról gondolni vélünk. A VasárnapHáztartás októberi mellékletében a dánok titkát, a hygge lényegét mutattuk be, most a svédek szélsőségekben megnyilvánuló egyensúlyát vesszük górcső alá. A hidegebb napokon is biztosan találunk olyan ünneplésre való pillanatot az életben, amely kedvesebbé, elfogadhatóbbá teszi az őszt.

Mi a lagom?

A lagom titka a mértékletességben rejlik. Akár azt is mondhatnánk, hogy a svéd boldogság pontosan azt jelenti, hogy pont jól, pont úgy, ahogy épp nekünk és a környezetünknek jó, kellemes. A lagom nemcsak az életterünk elrendezésében jelenik meg, hanem mindenben, ami bennünket körülvesz. Ez a felfogás a környezetvédelemben, a kultúrában, valamint az egyszerű hétköznapokban is maradéktalanul megállja a helyét. A legfőbb hangsúly azon a bizonyos arany középúton van, amitől teljesebbnek látjuk a világot.

A svéd kultúra nyugalmat és harmóniát áraszt, ritkán találunk nem odaillő tárgyakat, amelyek megzavarhatják a teljes képet. A káosz, a rendetlenség egyáltalán nem jellemző a svéd otthonokra, hiszen azok, akik aktívan megélik és követik ezt az irányzatot, a jelen megélésére összpontosítanak. Egy lagom stílusú otthonban mindennek megvan a helye, minden eszköz valamilyen célt szolgál. A lakberendezésben kulcsfontosságú szerep hárul a vonalak és formák egyszerűségére, a fényre, a nyitott és természetes térre, a meghittségre, valamint az időtlen formatervezésre.

Lagom és a környezettudatosság

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lagom mint életstílus a tudatosságra és az egyensúlyra törekszik. A környezetről kialakított felfogásban az éltető erőt keresi, éppen ezért nem olyan meglepő, hogy a svéd mindennapokhoz szervesen hozzátartozik a külvilág, a környezet, az otthonunkat körülölelő külső tér. A szabadban töltött idő értékként jelenik meg a skandináv kultúrában. Környezettudatosság tekintetében mindenben a fenntarthatóság elvét követik. Fontos megjegyeznünk, hogy a ruhatárunknak is van környezetre gyakorolt lábnyoma, éppen ezért a tudatos svédek igyekeznek mellőzni minden olyan ruhadarabot, amely előállításához rengeteg vízre és egyéb nyersanyag-forrásra van szükségük. A ruhatár kérdéséhez álljunk mi is lagom módon: mellőzzük a sokadik farmer megvásárlását, így legalább 8000 liter vizet takarítunk meg!

Mennyiség helyett válasszuk a minőséget!

A tárgyak felhalmozása helyett a minőséget részesítsük előnyben. A hozzáállásunk megváltoztatásával nemcsak magunknak és a kiskereskedőknek teszünk jót, hanem a környezetünknek is. A tömegtermelés támogatása helyett próbáljuk meg a kézműves, minőségi, hazai termékeket választani!

Galéria

Az belterek fontossága

A meghittséget legkönnyebben az otthonunkban tudjuk előidézni. A svéd dizájn nemcsak a kényelmet tükrözi, hanem az otthonosság, a hasznosság elve is visszaköszön egy-egy darabban. A nagyobb tereket természetes fénnyel, világos elemekkel érik el. Az otthonosság kialakításában segítenek a téli mintákat követő lakástextíliák és bútortok.

Lagom a munkában

A népszerű svéd életérzés és irányzat nemcsak a lakberendezésre, az otthon dekorálására jellemző, hanem élénken visszaköszön a mindennapokban, így a munkában, a szakmában is. A szabadság fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: ez a szempont legalább olyan fontos szervezőelvként említhető, mint a szigorú napirend. A svédek könnyen megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet (beleértve a szabadidő) között. Azt tartják, hogy szükségszerű megtalálni az egyensúlyt a lagom mennyiségű munka és a lagom mennyiségű kikapcsolódás között. Mindez hogy érhető el? A svéd mentalitással rendelkező egyén a pihenés megbecsülésével összpontosít az aznapi teendőire, tevékenységeire.

Étel és ital

A svéd nyelvben leggyakrabban az étel és az ital kapcsán használják a lagom kifejezést. Leginkább talán azért, mert a mértéktartó adagokra törekszenek. Arra a kérdésre, hogy mennyi sót, borsot használjunk, a legideálisabb válasz a következő: lagom mennyiségűt. A svéd konyha néhány alapösszetevőn nyugszik, kerüli a túlzást, az extravaganciát. Az egészséges ételek mellett a szezonalitás kérdése is rendkívül fontos szempont.

(Anna Brones: Lagom – a boldogság svéd titka)

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?