5 kortalan klímaaktivista

David

A klímaváltozás napjaink nagy problémája, s valahogy mégsem azok foglalkoznak vele leginkább, akik igazán tehetnének ellene

Érdekes
David Attenborough

1. David Attenborough

A 93 éves természettudós neve leginkább a dokumentumfilmek világából lehet ismerős. Bár filmeket már nem forgat – nyolcvanas éveiben még aktívan járta a világot érdekes témák után –, narrátori és produceri munkát még most is vállal egyes természetfilmekben. Egyik utolsó munkája a tavaly megjelent Our Planet – A mi bolygónk című dokumentumsorozat, melyet a 2020/4. számban már ajánlottunk.

Érdekes
Jane Fonda

2. Jane Fonda

Az Oscar-díjas amerikai színésznő 82 éves. Mostanában többet láthatjuk a hírekben, mint a filmekben. Elszánt klímaaktivista. Résztvevője és vezetője volt a tavalyi tüntetéseknek Washingtonban, fel is szólalt, és le is tartóztatták kétszer. Ez azonban nem tántorította el őt: ahol lehet, szót emel a klímavédelem mellett. Büntetné azokat, akik nem tesznek a természeti környezet fennmaradásáért, a klímakatasztrófa megelőzéséért.

Érdekes
Mark Bekoff

3. Mark Bekoff

A 74 éves természettudós egész életében az állatok viselkedését kutatta, eredményeit a szakma is díjazta. Természetkedvelőként és -védőként vegán életmódot folytat, tehát semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt. Felemeli hangját az egzotikus állatok otthoni birtoklása ellen, és szerinte fel kellene mérnünk, hogy a világot miként osszuk meg az állatvilággal.

Érdekes
Jane Goodall

4. Jane Goodall

Sokáig közös kutatásai voltak Mark Bekoff-fal. Az etnográfus 85 éves kora ellenére most is járja a világot, előadásokat tart, és interjúkat ad, kutatási területe a csimpánzok élete. Már 1977-ben megalapította a nonprofit Jane Goodall Intézetet, amely 23 országban van jelen. Az intézet célja nemcsak az állatvilág kutatása, hanem a természetvédelem és az oktatás is.

Érdekes

5. Bálint György

Mindenki Bálint gazdája a múlt évben volt 100 éves, a Vasárnap is köszöntötte őt Vrabec Mária interjújával. A kertészmérnök talán semmilyen felkérésnek nem mond nemet, a Facebookon is meglehetősen aktív, követőivel sok-sok hasznos kertészkedési, természetvédelemmel kapcsolatos tanácsot oszt meg. Érdemes őt követni, hiszen sugárzik belőle a világ iránti szeretet.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/13. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?