Nézet

Petárdaridó

Nálam ez már csak így van. Örökké loholok az események után, vagy épp megelőzöm őket, magukat az eseményeket.
author
Cs. Liszka Györgyi

2022. január 12. 16:21

Vasárnap
- Canva

A heti lapzárta kötelez, mi több, megköt. Szilveszter előtt már az új év szépségeiben kellett gondolkodnom, most, hogy utána vagyunk, s elkezdődött ez a sok ketteses, reményekkel kecsegtető esztendő, én még mindig a forduló éjszakájánál vagyok leragadva. És nem győzök csodálkozni magamon, hogy én, a mindig pesszimistának hitt realista, hogyan lehetek ennyi megélt évvel a hátam mögött ennyire idealista, hogyan is gondolhattam, hogy ez idén majd másképp lesz. Talán mert a fészen is jöttek sorban az év utolsó napjaiban a meghatóbbnál meghatóbb üzenetek, felhívások, állatmenhelyek, állat- és emberbarátok tanácsai, hogy mit kell tenni a petárdákra fordítandó pénzzel, hogy aki trendi és modern, az állateledelt vásárol rajta, és odaajándékozza egy-egy ilyen szervezetnek. Aztán én meg itten ebben a buborékomban jól el is hittem, hogy eztán már így lesz, hiszen ki is ne szeretne trendi meg modern lenni, főleg azok, akik feszt fészbúkoznak és trendi képeket töltenek fel magukról, hogy szüntelen képben maradjanak.

De már délután robbant itt-ott a szilveszteri csend, még nem vészesen, a készülődésben talán észre sem veszem, hanem a kutya, a Királyhelmeczy Cs. Liszka Samu kezdett furán viselkedni, szaladgált ajtótól ablakig, szedte szaporán a lábát, kapkodta a fejét, mint aki veszélyt sejt, s kémleli, honnan érheti támadás. Érdekes, asztal, ágy s egyéb bútornak látszó tárgy fedezékébe most nem vonult, mint tette eddig minden évben, életének hét esztendeje alatt. Most, hogy belelépett a nyolcadikba, mintha felelős felnőttként, igazi házőrző harcosként kezdett volna viselkedni, szembenézett a bajjal.

No, és ahogy elütötte az óra az éjfelet, s rákezdett az égnek zengése, csillagok hullása, repkedése, a nagy ünnepi ropogás, a mi Samu kutyánk támadóállásban olyan vehemens ugatásba kezdett szemben az erkélyajtóval, háta mögé terelve bennünket mindnyájunkat, mint aki azt mondja, majd én megvédelek, egyet se féljetek, hogy nemhogy a himnuszt nem hallottuk, meg Áder János beszédét (most segített volna a szövegértésben, ha ismerjük a siketjelnyelvet), úgyhogy fogalmunk sincs, mit kívánt és kinek, hanem még a petárdák dáridóját is túlugatta, így aztán mi is hozzájárultunk a zajszennyezéshez.

Bár tudom, nem új keletű babona, évszázadok óta csörömpöléssel, kerepeléssel, dobolással próbálja meg elűzni az ember a gonoszt, kiskoromtól értetlenül álltam e hiedelem felett, mert azt tudtam mindig is, hogy én jó vagyok, aztʼ mégis én félek, míg az ördög vígan gonoszkodhat éppen e dáridó leple mögött. Mert a gonosz, ugye, ki semmi gonoszságtól nem retten meg, miért éppen a kereplők s petárdák hangjától iszkolna? Ezt gondolhatta a kutyánk is, s végre minden bátorságát összeszedve, semmi nyüszítés meg sunyítás, szembeszállt vele. Egy óráig tarthatott ez a csata, s úgy tűnt, Samu nyert, mert egyszer csak csönd lett. Diadalittasan körbejárta a lakást: Örüljetek, győztünk!, majd ledőlt a párnájára, s mozdulatlanul aludt reggelig.

Amikoris én egészen emberi időben ébredvén az új évben, elhatároztam, új szokásokat vezetek be testi s lelki épségem érdekében, első mozdulatommal az erkélyajtót nyitottam ki, hogy mélyet, nagyot belelélegezzek az új év friss levegőjébe, hogy járja át tüdőmet, véremet a 2022-es oxigén, de amilyen határozottan mentem, olyan gyorsan jöttem is be rögvest, s még mindig érzem orromban, torkomban azt a puskaporos levegőt, mármint a szagát, az ízét. Borzalom.

De mi lehet a madarakkal?

Azon a reggelen minden jellemezte az Oktogont, csak éppen a sürgés nem. Olyan volt, mintha VASÁRNAP lett volna, úgy hajnali hat körül. A leghangosabb a villamos volt…

Kondor Vilmos: Budapest noir

 

Akinek módjában áll segíteni, hogy még évekig olvashassuk a Vasárnapot, kérjük, tegye meg, minden egyes euró számít. Mi pedig továbbra is megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Matovič különadót vetne ki a Slovnaftra: drágább lesz a benzin?

fd

Videó: Súlyos baleset történt Galánta és Diószeg között – autóbusz és kamion ütköztek

zelenszkij

Zelenszkij: Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik

sportatvben

El-döntő, hoki vb, és kézi BL a tévében

fokhagyma k

Így a legegészségesebb a fokhagyma

Sikerült vérig sérteniük a muszlimokat az Afganisztánban szolgáló amerikaiaknak

Az amerikai kivonulásnak kulcsszerepe volt Afganisztán összeomlásában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.