Legyünk a békesség húsvéti emberei!

Vasárnap

Háború és béke. „Vojna i mir” – olvasható Tolsztoj egyik fő művének címeként is a két ellentétes fogalom

Ha beírjuk a világhálón elérhető ellentétszótárba a „béke” szót, hosszú lista jelenik meg: „bajvívás, balhé, csata, csatározás, csetepaté, forradalom, forrongás, fölkelés, háború, hadjárat, hadviselés, harc, konfliktus, küzdelem, lázadás, mérkőzés, nézeteltérés, párbaj, párviadal, rebellió, tusa, tusakodás, verekedés, viadal, viszály, vívás, vívódás, ütközet, összecsapás, összetűzés, összeütközés, zendülés”. Míg a „háború” szót beírva, s annak ellentétére kérdezve, a virtuális válaszoló csupán egy szót dob ki: „béke”. A háború egyetlen ellenpólusa a béke!

Felmenőink, akik átélték s túlélték valamelyik, esetleg mindkét világháborút, vagy elődjeink, akik megjárták a frontot, esetleg azok a kedves Olvasók, akik maguk is éltek már háborús időkben, talán mindannyiunknál jobban azonosulni tudnak Babits Mihály Húsvét előtt című költeményének záró soraival, ismerve a béke utáni sóvárgás érzését: „Ó béke! béke! / legyen béke már! / Legyen vége már! / Aki halott, megbocsát, / ragyog az ég sátra, / Testvérek, ha tul leszünk, / sohse nézünk hátra! / Ki a bünös, ne kérdjük, / ültessünk virágot, / szeressük és megértsük / az egész világot: / egyik rész a munkára, / másik temetésre: / adjon Isten bort, buzát, / bort a feledésre!” Talán sokan voltak, vannak, akik a háború szörnyű élményeiről legszívesebben megfeledkezve, a múltat maguk mögött hagyva akartak s akarnak békés jelenben élve békés jövőt remélni. Bárcsak béke lenne az egész világon! S milyen jó lenne, ha még a háborúkat kiváltó feszültségek, igazságtalanságok is világszerte kivesznének!

Békesség nektek!” Belépett, megállt középen és köszöntötte őket. Megmutatta nekik kezét s oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat, Jézus pedig megismételte: „Békesség nektek!” – olvassuk a Szentírásban. A feltámadt Jézus húsvéti ajándékaként nyújtotta tanítványainak a békességet, s akarja nyújtani nekünk is, az idei, 2023-as esztendő húsvétját ünneplőknek. Azoknak is, akik bárhol a nagyvilágban, a közelünkben vagy tőlünk távol, a feltámadás ünnepén is békétlenséget, háborút élnek meg. Azoknak is, akik bár nem fegyveres harcok részeseiként, de szívükben érzik dúlni a legkülönfélébb háborúkat. Jézus békességet kíván nekünk, Jézus békességet kínál nekünk, az Ő békéjét. Bárcsak öröm töltene el emiatt mindannyiunkat, mint a tanítványokat! Mert még annál is többet kíván és kínál nekünk, minthogy csak ne érezzük magunkat háborúban, hiszen a béke nem csupán a háború hiányát jelenti. A békesség külön ajándék, boldogságot magával hozó ajándék. „Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket” – jelenti ki Jézus hegyi beszéde elején, a nyolc boldogságot felsorakoztatva. De már ennek a békességről tanító Jézusnak a születésekor, az angyali szózat is békességet hirdetett nekünk: „Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakarat embereinek”, akik közé mindannyian tartozni akarunk. A békesség embereiként nem szeretnénk háborúban élni. Sőt, annyi egyébnek ellenpólusaként inkább a békére vágyik a szívünk. Tudatosítva vagy akár tudatalatti módon, ösztönösen is a Feltámadott ajándékát óhajtjuk. Ő pedig valóban kínálja: „Békesség nektek!”, legyen béke a szívekben. Most, ezen a húsvéton, később is, legyen lelki békességünk az utolsó földi szívdobbanásig.

Nem valószínű, hogy mindannyian Nobel-békedíjat kapunk egyszer. Ám a békéért fáradozni mindannyiunk nemes feladata. Ferenc pápa április végére bejelentett budapesti látogatására készülve a magyarországi püspökök egy imát fogalmaztak meg, melyet hetek óta Felvidék-szerte is rendszeresen imádkozunk templomainkban. „Hogy hitünkben növekedve, egymással és a többi nemzettel békességben éljünk” – fohászkodjuk. Az ima erejében bízva tegyük meg a tőlünk telhetőt a béke ügyében a saját környezetünkben. Ha mindennapjaink kisebb-nagyobb háborúi, háborúzgatásai közepette is megpróbálunk inkább a békesség embereivé válni, már egy kis feltámadást élünk meg itt a földön. Ha emberi kapcsolatainkban a háború helyett a békét fogjuk választani, jobb lesz a világ. Annyi háborús hírről olvasva, hallva, s háború helyett a világnak békét óhajtva hagyjuk magunkat megérinteni a húsvéti ajándékkal, a feltámadt Jézustól kapott békességgel, s szívből kívánjuk ezt a világ minden emberének!

A szerző római katolikus lelkipásztor, egyházjogász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?