Politikusok nem telefonálnak nekem - Hamran István országos rendőrfőkapitány

Vasárnap

Szokatlan nyíltsággal beszél a rendőrség munkájáról és kemény határozottsággal áll ki beosztottjai mellett. Az eredményei olyan meggyőzőek, hogy a politikai irányítást szorgalmazó belügyminiszterrel szemben is csatát nyert. De vajon tartható a rendőrség függetlensége akkor is, ha Fico alakít majd kormányt a választás után? Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal ezekről is beszélgettünk.

Az elmúlt hetekben a titkosszolgálat megdöbbentő tevékenységére derült fény, és az igazgatója ellen korrupció miatt vádat emeltek. Az, hogy a titkosszolgálat kompromittáló anyagokat gyűjt és konstruál politikusok ellen, önmagában is borzasztó, de arra a világon nincs példa, hogy három éven belül már a második SIS-igazgatót vádolják korrupcióval. Mi folyik itt?
Úgy néz ki, hogy amint szabad kezet kaptak a nyomozótisztjeink, elkezdtek úgy nyomozni, ahogy azt kell és illik. Nem voltak politikai ellenőrzés alatt, ezért eljuthattak azokra a szintekre, a politikusok, magas beosztású állami hivatalnokok, ügyészek, bírák, oligarchák világába, ahol a volt belügyminiszter szerint nincs korrupció. Amint közelebbről megnéztük, kiderült, hogy mégiscsak van, és teljesen egyértelmű, hogy vannak olyan erők a társadalomban, amelyek ezeket a vizsgálatokat meg szeretnék állítani. A titkosszolgálat pedig ezeknek az erőknek dolgozott.

A speciális ügyészség indokoltnak tartja a vádat, de ez még csak a kezdet. Ön tart attól, hogy a főügyész ismét előveszi varázspálcáját, vagyis a 363-as paragrafust?
Ez benne van a pakliban. Az ügyészség szerint indokolt az eljárás, és a Vladimír Pčolinský elleni előző eljárás is jogos volt. Azokkal a komoly ügyekkel, amiket ezek a nyomozótisztek göngyölítettek fel a Tisztítótűz akción belül, több bíróság is foglalkozott, és ezek is minden esetben megalapozottnak tartották az eljárást. Talán feltételezhetjük, hogy nem most felejtettek el nyomozni a tisztjeink.

Van egy védett tanú ebben az ügyben. Az ő vallomása volt a kulcs, amely az egészet feltárta?
Nem olvastam az ügyiratot, nem tudom, mekkora súlya volt az ő vallomásának, de azt tudom, hogy több mint húsz tanút kihallgattak, és más bizonyítékok is vannak.

Ott, ahol a titkosszolgálat így működik, ki lehet mondani, hogy az állam biztonságban van, és vezetői, az államfő és a miniszterelnök biztosak lehetnek abban, hogy hiteles információkat kaptak, nem váltak játszmák áldozataivá?
Én ezt nem merném kijelenteni. Az ország érdekeit tekintve elszomorító, hogy a nyomozó és az ügyész is úgy látja, a titkosszolgálat manipulált. És ez már a második vizsgálat, egészen más nyomozókkal, ügyészekkel. Ami a szlovák titkosszolgálat renoméját illeti, arról beszélni is felesleges.

Sokan mondják, hogy az egész titkosszolgálatot meg kellene szüntetni, és újból felépíteni, mert az alapokkal is gond van. Egyetért ezzel?
A hagyományra sem lehetünk büszkék, de elsősorban emberfüggő az egész. Ma, amikor a Smer által kiépített „Mi Embereink Rendszere” romjaiban hever, már látjuk, hogyan volt az egész felépítve. Ha valamire büszke vagyok, akkor az az, hogy ebből a zárt körből több embert jogerősen elítéltek.

Közülük többen együttműködtek a rendőrséggel. Vagyis nem csak önök állítják, hogy ez egy velejéig korrupt rendszer volt…
Hanem szó szerint az ő embereik. Többen részletesen beszámoltak arról, hogyan működött az egész, nem mi állítjuk, hogy ez így zajlott, hanem azok a magas beosztású tisztségviselők, akiket ők jelöltek a posztjukra, és akik ennek a részesei voltak. Tizenkét évig építették ezt a rendszert, elég szilárd alapokon állt, de sikerült megingatnunk.

Mégis hatalmas ellenszélben kell dolgozniuk, a Smer elnöke, Robert Fico folyamatosan politikai indíttatású üldözésekről beszél, hazugságokkal hergeli a választókat a rendőrség ellen. Hogyan lehet például Gašpar, Stahl és Bödör szabadon engedését úgy értelmezni, hogy ez az ártatlanságuk bizonyítéka?
Szándékos hazugságokkal. Az ügyészség a vádat indokoltnak találta, de úgy vélte, hogy a bizonyítékok alapján nincs szükség az előzetes letartóztatásra. Azt ellenőrizte és hagyta jóvá, hogy a bűncselekmény a bizonyítékok alapján megtörtént, valóban bűncselekményről van szó, és azt a vádlott követhette el. Innen kezdve csak annyi a különbség, hogy a vádlott őrizetből vagy szabadlábon védekezik, minden további a bíróság dolga.

Amikor ön kiállt a nyilvánosság elé, és ezt így elmagyarázta, azzal vádolták, hogy ezzel beszállt a politikai harcba, és Fico malmára hajtja a vizet.

Ez nem lehet szempont egy nyomozásnál. Mi nem politikai naptár szerint dolgozunk, nem mérlegelhetjük, hány héttel vagy hónappal a választások előtt lehet vagy nem lehet eljárást indítani. Ezt sokan nem értik, úgy látom, a politikusaink nagy része nincs felkészülve arra, mit jelent, amikor a rendőrség valóban szabad kezet kap, és minden befolyástól függetlenül végzi a dolgát.

Vasárnap

Lehet tudni, melyik újságírók, ügyészek, bírák álltak készenlétben, hogy a kijelölt személyeket lejárassák?
Ezzel kapcsolatban szintén folyik a nyomozás. Én sem tudom, hol tart, a nyomozótisztek nagyon zárkózottak, ami érthető, mert nagy a tét. Amit a sajtótájékoztatókon elmondok, azt kizárólag az ő beleegyezésük alapján és a nyomozási taktika figyelembevételével teszem.

Ön minden nyilvános szereplésén nagyon nyíltan és határozottan beszél. Lehet, hogy sokakat ez lep meg, mert az elődjei inkább kitértek a kérdések elől.
Nem is tehettek mást, mert haszonélvezői, sőt irányítói voltak annak a rendszernek, amely a korrupcióra épült. Én próbálom nevükön nevezni a dolgokat, mert az egyenes beszédből értenek az emberek. Itt óriási méretű, állami szintű korrupcióról van szó, mit kellene ezen szépítenem?

Nem sokkal a hivatalba lépését követően azt nyilatkozta, hogy olyan rendőrséget szeretne felépíteni, amely azt követően is, hogy már nem ön lesz az országos rendőrfőkapitány, tisztességgel végzi a munkáját. Ez sikerült? És lehetséges egyáltalán?
Akkor nem gondoltam, hogy valaki képes olyan mélyre süllyedni, hogy megkérdőjelezi a nyomozók és ügyészek bizonyítékokkal alátámasztott szakmai munkáját, megpróbálja őket nevetség tárgyává tenni, megtorlással fenyegetni. Az ilyen nyilatkozatok meggyőztek arról, hogy mindent képesek lennének leállítani, két hét alatt ott találhatjuk magunkat, ahol 2020 előtt voltunk. Hiába a szakmailag megalapozott döntések, szerintem minden nagyon könnyen és gyorsan visszafordítható, ha megváltozik a politikai kurzus.

Elképzelhető, hogy ügyek tucatjait egyik napról a másikra lezárják azzal az indoklással, hogy nem történt bűncselekmény?
Ez biztosan így történne, hiszen naponta azt halljuk, hogy a speciális ügyészséget és bíróságot felszámolják, a nyomozótisztek ellen bűnvádi eljárásokat indítanak, megvonják a szolgálati nyugdíjukat. Itt már határozott körvonalat nyer a bosszú terve.

Hogy bírják ezt az állandó fenyegetettséget a nyomozók? Voltak, akik emiatt felmondtak?
Voltak, és én megértem, hogy valaki kisgyerekkel, családdal nem bírja a nyomást. De én mindig azt vallottam, hogy ha valódi demokráciában akarunk élni, annak ára van.

Mint ahogy ára van annak is, hogy a demokráciát rombolják. Az említett titkosszolgálati ügyben is több százezer eurós tételek cseréltek gazdát, tudja a rendőrség, ki finanszírozta ezt?
Ezt próbálják a kollégák felgöngyölíteni. Az egyik kulcsfontosságú tanú, Michal Suchoba elmondta, hogy amikor szeretett volna az egyik rendkívül jövedelmező pályázatba beszállni, a cége ötven százalékát oda kellett ajándékoznia Jozef Brhelnek. Még csak fel sem háborodott, úgy számolt be az egészről, hogy hát ez így működött, én is jól jártam, ők is jól jártak, a nyertes pályázaton kerestem annyit, hogy megérte. Aki tudta, hogyan kell mozognia ebben a rendszerben, az nagyon jól élt a közpénzekből, és nyilván vissza is forgatott valamennyit.

Telefonálnak önnek olykor a politikusok, hogy ezt vagy azt így vagy úgy kellene intézni?
Nem. Azt hiszem, már az elején megértették, hogy ezek hiábavaló próbálkozások lennének. Kezdetben próbáltak velem úgymond megismerkedni, ebédre, rendezvényekre hívtak. Mindenkinek nemet mondtam, szerintem ennek köszönhető, hogy ma már azok is megkérdőjelezik a munkánkat, akik kezdetben támogattak. Mintha nem felelne meg nekik, hogy a rendőrség ennyire szabad kezet kapott. De ez csak azért annyira feltűnő, mert az előző rendszerben azokat a nyomozókat, akik képesek lettek volna a nagy horderejű ügyeket megoldani, félreállították, és a munkát azokra bízták, akik jó pénzért megtalálták a módját, hogyan tussolják el. Úgy is fel lehet őrölni a tisztességes rendőrök ellenállását, hogy csak tyúkpereket, orvosok által elfogadott kenőpénzeket bíznak rájuk.

A politikusok által irányított rendőrség idejéből kaptunk ízelítőt Ivan Šimko belügyminisztersége idején is. Mi volt az utolsó csepp a pohárban, amikor ön azt mondta: vagy ő marad, vagy én?
Két mentális világ ütközött: a 90-es évek és a 2020-as évek világa. Ő úgy vélte, minden információhoz joga van, az sem zavarta, hogy Čurilláékat koholt vádak alapján akarják elítélni. Úgy vélte, nincs azzal semmi gond, ha a politikusok és rendőrség között feszültség van. Én pedig azt gondolom, hogy ha a cél közös, nem lehetnek nézeteltérések, és ha vannak, ott már valamilyen játszma folyik, ami elfogadhatatlan. Lehet, hogy számára teljesen természetes volt, hogy a rendőrségnek politikai ellenőrzés alatt kell állnia, számunkra viszont nem, mert láttuk, hogy ez a múltban mit okozott.

Megfordult a fejében, hogy kétesélyes a dolog, vagy a kezdetektől biztos volt abban, hogy az elnök asszony és a miniszterelnök önt támogatja?
Úgy voltam vele, hogy az eredményeim kell, hogy beszéljenek helyettem. Ivan Šimko azt hitte, hogy ez egy előre megtervezett stratégiai játszma, de számomra elvi kérdés volt. Több mint húsz, a Fico-kormányhoz köthető személyt ítéltek el jogerősen a rendőrség munkájának köszönhetően. Senki sem számíthat arra, hogy majd a rendőrségen eltussolják az ügyét. Ez nem elég? Ha ezek után egy belügyminiszter nem áll ki a rendőrség mellett, ott nincs miről beszélni.

Kezdetben próbáltak velem úgymond megismerkedni, ebédre, rendezvényekre hívtak. Mindenkinek nemet mondtam...

A magyar pártok sem álltak ki ön mellett soha.
Nem is vártam mást, hiszen egymás mellett sem tudtak kiállni.

A polgároknál viszont nagyot nőtt a rendőrség népszerűsége: a 2020-as 24 százalékról 41 százalékra.
Csak remélni tudom, hogy ez megmutatkozik a választási eredményekben is, mert nem lehet a rendőrségben bízni, közben pedig azokra szavazni, akiknek a választási listáján egymás után sorakoznak a vádlottak.

Az ország legismertebb nyomozói biztosan Ján Čurilla és Pavel Ďurka, akik a Tisztítótűz akción belül Tibor Gašpar és Norbert Bödör viselt dolgait feltárták. Végül mégis ellenük emeltek vádat a tanúvallomások manipulációja miatt. Számít arra, hogy elítélik őket?
Itt minden lehetséges. A bíróság kimondta, hogy jogellenes az ellenük folytatott eljárás, mégis folytatódik. Két évig nem történt semmi, mert a főügyész jogtalanul leállította az ügyben folytatott eljárást. Nem a bírósági tárgyalás a lényeg, csak az, hogy a kampányrendezvényeken lehessen arról beszélni, hogy vádat emeltek ellenük.

Az, hogy Fico mit mond, érthető. De hogy a magyar külügyminiszter védelmébe veszi Tibor Gašpart, mint a konzervatív értékek védelmezőjét és a liberális hajtóvadászat áldozatát, az felfoghatatlan. Mi volt az első gondolata, amikor erről értesült?
Megdöbbentem. Nem tudtam, hogy a korrupció és a hatalommal való visszaélés konzervatív érték, s hogy újabban a külügyminiszterek más országok rendőrségének a munkáját kommentálják. Hamarabb vártam volna, hogy Malina Hedvig ügye érdekli majd, akinek Szlovákiából Magyarországra kellett menekülnie, hogy elkerülje az államhatalom zaklatását és a célzott büntetőeljárást.

Biztos abban, hogy a rendőrségről most már senki nem szivárogtat ki információkat?
Szerintem nem. A volt háromszoros miniszterelnök is találgat, mert több olyan akciót is előre jelzett, amelyekre nem került sor, és nem is terveztük.

Egyre gyakrabban vádolják önt azzal, hogy politizál. Még egy öt éve készült fotóval is megpróbálták kompromittálni, amelyen a Progresszív Szlovákia akkori elnökével, Michal Trubannal látható.
Ez a felvétel Komáromban, egy lakossági gyűlésen készült. Mint komáromi lakos mentem oda, ahogy más helyi rendezvényekre is jártam. Milan Lučanský akkoriban akart eltávolítani, kaptam ajánlatot Miroslav Beblavý Spolu pártjától, és ott, a rendezvényen közöltem vele, hogy maradok a rendőrségnél. Ez botrány? Miközben a volt országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar, aki ellen már másodszor emeltek vádat, a 9. a Smer listáján? Nem vele kapcsolatban merülhet fel inkább a gyanú, hogy a hivatalában a Smer érdekei alapján, politikai megrendelésre dolgozott? Michal Truban nem toxikus személy, nem értem, miért ne lehetnék vele egy fotón. Inkább azon lepődtem meg, hogy az a politikus bírált, aki a múltban a szervezett bűnözés oszlopos tagjaival, sőt annak vezetőjével fényképezkedett.

Mihez kezd a választás után, ha a Smer alakít kormányt? Mert az biztos, hogy bosszúhadjárat indul majd ön ellen.
A rendőrségből kilépek, és ezt nagyon hamar megteszem. De optimista vagyok, bízom abban, hogy az emberek értékelik a munkánkat, és ez hatással lesz a döntésükre. Az országot nem szeretném elhagyni, mert ez az otthonom.

Ha két évvel ezelőtt tudta volna, mi vár önre, vállalta volna ezt a posztot?
Igen, mert szeretem a kihívásokat. Valakinek el kellett végeznie ezt a munkát, számomra megtisztelő, hogy részem volt benne. És még mindig nincs vége.

Vasárnap

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023/36-os számában jelent meg, szeptember 5-én

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?