A kétkezi munka dicsérete

Szabó Gyula

Európa-szerte használják a mindennapi életet egyszerűsítő találmányait, díjnyertes kalapácsgépét Amerikában is vásárolják. Soha nem tanult gépészetet vagy formatervezést, mégis a világ legjobb tervezői között tartják számon. Szabó Gyula nádszegi műhelye a kétkezi munka dicsérete. Alkotóműhelye gyerekek számára is nyitva áll, akik élnek a kínálkozó lehetőséggel.

Gyerekként öccsével édesapja műhelyében barkácsolgatott, az egyetem után egy nemzetközi vállalatnál kapott munkát. Hiányzott neki a fizikai tevékenység, és nem kellett sokat várni a kézzel fogható eredményekre. Az egyszerűbb eszközök után bonyolultabb szerkezetek következtek, amelyekkel nemzetközi elismerést is szerzett. Mégsem ez viszi előre. „Nekem ez elismerés, hogy használható az általam tervezett eszköz, és megkönnyíti valaki életét” – vallja a formatervező, akivel nádszegi műhelyében beszélgetünk.

 

Szabó Gyula

Műhely az erdőben

A családi ház kertjében, fenyőfacsemeték mögött található a saját kézzel épített műhely, erre a legbüszkébb az eddigi projektek közül. „Mindig szerettem volna fenyőerdőn keresztül besétálni a munkahelyemre. Ha megnőnek a fák, ezt is megtehetem majd” – jegyzi meg Gyula, akit a közelmúltban a tizenhatodik helyre soroltak a világ legjobb gépipari formatervezői között. Pedig magyar-latin szakos diplomával messze helyezkedett el a pályától. Szellemi munkája mellett vágyott a látható eredményekre.

A családi ház és a hozzá tartozó építmények befejezése után kezdődhetett a kedvtelés, előbb lámpák készültek. Azért, mert nem talált olyat az üzletek kínálatában, ami igazán megtetszett volna neki. Az első nagy projektnek a faágból készült kulcstartó, amelyen egy vékony rézlemezből különleges technikával kimaratott feketerigó ül. A kulcscsomókat mágnesek tartják a helyükön, és még egy trükkös üzenő is helyet kapott benne. Gyula azt mondja, hogy szereti, ha a tárgyaknak valódi funkciójuk van, létező problémákra kínálnak megoldást, és van bennük valami csavar.

Szabóo Gyula

Az út maga a cél

Egy-egy eszköz megtervezése hosszú folyamat. „Már fejben építem” – mondja Gyula utalva arra, hogy az eredmény számára már csak ráadás, élvezi az alkotási folyamatot. Egymásra épülő ötletek adják a végső eredményt. Majd egy találmány önálló életre kel. Jó példa erre az Øssed gyümölcs- és levélgyűjtő. A fa törzsére erősíthető hálószerkezettel szülei életét akarta megkönnyíteni, hogy ne kelljen sokat gereblyézni a lehulló faleveleket ősszel. Németországban, Hollandiában, Csehországban, Ausztriában is van már a fákon, de leginkább Franciaországban és Olaszországban népszerű, ahol olívabogyó gyűjtésére is használják. A napokban Nádszegen is egyre több helyen láthatják majd, a faluval együttműködve több fára is felszereli a község közterein, ezzel gondoskodva a közterület-fenntartásról.

Szabó Gyula

Díjnyertes kalapács

Nem kellett azonban sokat várni az elismerésre, 2019-ben elkészült a különleges kalapácsgép, ami megkönnyíti a fémmegmunkálók munkáját, elvégzi helyettük a folyamatos kalapálást. Legutóbb egy lévai kovácsműhelybe került, de az Egyesült Államokban van igazán nagy piaca. A tervező leleményességének köszönhetően lett a létező gépből egy sokkal ügyfélbarátabb eszköz. Mindez bronzérmet ért a világ egyik legnevesebb formatervezői versenyén, az olaszországi Comóban rendezett A’Design Awardon. A Buchar nevű kalapács tervét is közzétette, így akinek szüksége van rá, az otthon is megépítheti.

Szabó Gyula

Alkotóműhely gyerekeknek

Tavaly alapiskolás diákoknak indított alkotóműhelyt. Már három csoportban dolgoznak a 12 és 14 év közötti gyerekek, akik hétről hétre új eszközökkel és feladatokkal szembesülnek. Az alapoktól, az anyagok és a szerszámok ismeretétől indulnak, és fokozatosan dolgoznak a projekten, gyakorlatban is érvényesítve a metametika- és fizikaórán megszerzett tudást.

„Mindig új projekteket találok ki, ami nekem is kihívás” – jegyzi meg Gyula,

kezében tartva a gyerekek által készített fejhallgatótartót, de raktak már össze saját székeket, készült fogaskerék és mobiltartó is. Közben egy fésűkészítőgépen is dolgozik megrendelésre. Az egykor nagy hagyományokkal bíró mesterséget már alig űzik Szlovákiában, és csak két, nagyon hiányos fésűkészítő eszköz maradt. Ezek alapján próbál innovatív módon új gépet összerakni.

Gyula laikusként lépett be a szakmába, de akkora odaadással beszél az alkotásról, hogy bárki kedvet kap a kétkezi munkához. Egyszerű megoldásaival megkönnyíti az emberek életét, legyen szó akár kerti feladatokról vagy komoly mesterségekről. Művészete is az egyszerűségben és a megoldások iránti nyitottságban rejlik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?