Magyarország elitiskolája volt, ma Közép-Európa legnagyobb történelmi iskolakönyvtára. GALÉRIA

kesmarki liceum

A késmárki líceum egykoron Magyarország elitiskolája volt, jelenleg Közép-Európa legnagyobb történelmi iskolakönyvtára – csupa latin, német és magyar kötettel

150 ezer kötetet őriz az az iskolai könyvtár, amelynek legrégebbi és legértékesebb köteteit az 1500-as évek derekán kezdték gyűjteni a helyi evangélikus iskola tanárai. A páratlan könyvtár gyűjteményének része 55 darab ősnyomtatvány, azaz olyan olyan nyomtatvány, amely Európában a könyvnyomtatás feltalálásától, az az 1450-es évektől kezdve 1500. december 31-ig szedésnyomással készült, valamint csaknem háromezer a 16. században nyomtatott könyv.

A trianoni döntésig Magyarország egyik legjobb tanintézményének, a késmárki evangélikus líeumnak az elődje a reformáció térhódítását követően, 1531-ben alakult.

1787-1852 között a középiskolai osztályok mellett akadémiai évfolyamokat is indíthatott az iskola, ami így felsőfokú tanintézetnek számított önálló jogi és teológiai tanszékkel.
Fénykorában a késmárki líceumban Közép-Európa különféle országaiból érkezett, elismert tudósok oktatták diákjaikat. A líceum oktatói és diákjai komoly szerepet játszottak a közeli Magas-Tátra megismerésében, meghódításában és kutatásában.

 

Jelenleg Közép-Európa legnagyobb történelmi iskolakönyvtára – csupa latin, német és magyar kötettel. Az alábbi galériában betekintést adunk a falai mögé is:

Galéria

 

Az intézményből számos ismert német, magyar és szlovák személyiség került ki, tudósok, pedagógusok, művészek, politikusok. Közülük a leghíresebb magyar személyiségek Thököly Imre, Kazinczy Ferenc, Hunfalvy János és Pál, Görgey Artur, Berzeviczy Gergely és Mednyánszky László voltak, a szlovákok közül P. J. Šafárik, P. Országh Hviezdoslav, Janko Kráľ említhetők meg.

A késmárki líceum ma­gyar szel­lem­ben való mű­kö­dése Trianon után sza­kadt meg, amikor a Szepesség Csehszlovákiához került . Az evan­gé­li­kus, ma­gyar gim­ná­zi­um­ párt­fo­gói a meg­vál­to­zott po­li­ti­kai vi­szo­nyok el­le­né­re em­lék­ira­tot fo­gal­ma­ztak, mely­ben kérték a ma­gyar nyelv­nek leg­alább mint tan­tárgy­nak a meg­ha­gyá­sát, a fe­le­ke­ze­ti jel­leg meg­tar­tá­sát és a német nyelv ál­ta­lá­nos­sá té­te­lét. Ennek meg­va­ló­sí­tá­sa ér­de­ké­ben az igaz­ga­tó, Bruck­ner Ká­roly még Masaryk elnöknél is közbenjárt, kevés sikerrel.

Bruck­ner Ká­roly. Forrás: www.borda.hu

Végül a szlo­vák nem­ze­ti szem­pon­tok ér­vé­nye­sül­tek, és a líceumban 1945-ig már csak a délutánonként szülői kérésre tartottak magyar órákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?