Egy választás Magyarországon

Vasárnap

A címben nem véletlenül utalok Mikszáth Kálmán szatírájára, melyben görbe tükröt állított kora politikai viszonyainak – a korrupciónak, a választási visszaéléseknek.

Ha netalán eddig azt hittem, hogy a Két választásban Mikszáth fantáziája elszabadult, és eltúlozta a valóságot, ennek a Hont megyei választásnak a történetét olvasva rá kellett jönnöm, hogy Mikszáth csupán egy realista író volt.

Az egész úgy kezdődött, hogy a dualizmus kori politikai párbajokról akartam írni egy tanulmányt, amelyek Magyarországon ugyancsak gyakoriak voltak. Különösen állt ez Hont vármegyére. Nem véletlenül írta egy korabeli lap, hogy úgy látszik, Hont megyében a politikai viták elintézési módja nem a bíróság, hanem a párbaj.


Az Ivánka–Luka párbaj előzménye

1884-ben Paczolay János halálával az Ipolysági kerület megürült, aminek a betöltésére időközi választást írtak ki. Az ellenzék jelöltje Ivánka Zsigmond volt, és kezdetben még Majthényi László főispán is elfogadta, hogy a kormánypárt nem indít ellene senkit – mivel az elődje is az ellenzéket képviselte. A megállapodás ellenére Majthényi a kormányzó Szabadelvű Párt jelöltjeként mégis báró Nyáry Bélát indította Ivánka ellen, és ezen a ponton durvult el a kampány. Olyannyira, hogy már az országos lapok is foglalkoztak az ipolysági választással, sőt a képviselőházban Horánszky Nándor számos visszaélést sorolt föl, és vádolta a megyei tisztviselőket, hogy hivatalosan beavatkoztak a választásba.

A BUDAPESTI HÍRLAP november 22-i száma idéz a választási visszaéléseket vizsgáló bizottság jegyzőkönyvéből:

Kihallgattatik Czapp Farkas, őrsvezető a csalomjai csendőrségnél. Előadja, hogy Hodossy Imre szolgabíró megkeresése folytán tartóztatta le Bendik Anzelmet s ennek öt társát, jelen volt, mikor Bendik kihallgattatott és éjjeli csendzavarásért tíz napi elzárásra ítéltetett. Az elfogatás esti szürkületkor, a kihallgatás Kőkesziben késő este történt; utána Bendik ugyanott elzárva tartatott, másnap a tanú gyalog vitte Bendiket Ipolyságra. Bendik az ítéletet aláírni vonakodott s azt felelte, hogy majd talál ő ez ellen segítséget valahol. Elnök azt a kérdést, hogy Bendik ügyében tanuk hallgattattak-e ki nem engedi feltétetni.”

A választás keltette hullámok ugyanis az eredmény kihirdetése után se csitultak. Sőt, igazából csak ekkor indult el a feljelentések, párbajok, vizsgálatok, perek sorozata.

Ivánka Zsigmond elsősorban Luka Pál hont megyei tiszti ügyészt okolta a választási kudarcáért, ezért őellene folytatott hadjáratot. Egy 1885-ös, a belügyminiszterhez címzett levélben egyenesen korrupcióval vádolja:

L u k a Pál hontmegyei tiszti ügyész a hontmegyei árvatár képviseletében Mikola Mihály, Müller Mátyás és Zsirai Viktor nagymarosi lakosok, mint az árvatár adósai ellen végrehajtást vezetvén, a nagymarosi 144. sz. tjkvben 4-1 sorszám alatt felvett zsellérház fele részét, melynek kikiáltási és illetőleg becsára 250 frt volt, az 1880. évi február hó 17-én az árvatár javára megtartott bírói árverésen tiszti ügyészi minőségben megvette 50 forintért; ugyanezen árverésen + 3 sorsz. alatti szőlőt, melynek kikiáltási és illetőleg becsára 32 forint volt, tiszti ügyészi minőségében megvette 19 frt 50 krért; végre ugyanezen alkalommal a + 1 sorsz. a. szőlő fele részét, melynek kikiáltási és illetőleg becsára 31 forint volt, tiszti ügyészi minőségében megvette 1 frt 50 krért; mely tiszti ügyészi eljárásokat bizonyítja az Ipolysági kir. törvényszék, mint telekkönyvi hatóságnál 1535/880. szám alatt fekvő árverési jegyzőkönyv, mint közokirat.”


 

Találva vagyok”

Amint a bevezetőben is írtam, Hont megyében a politikai viták bevett elintézési módja a párbaj volt. Ezt a választást is párbajok sorozata követte. Az Ivánka–Luka párbajjal kapcsolatban a BUDAPESTI HÍRLAP 1886. március 25-i számából idézünk:

Ivánka Zsigmondot múlt hét közepén felkeresték, Luka Pál Hont vármegye tiszti ügyésze nevében ennek megbízottjai: Batthyányi Elemér gr. és Uechtritz Zsigmond báró urak, hogy tőle elégtételt kérjenek ama följelentésben foglalt vádakért, melyeknek folytán ellene fegyelmi eljárás tartatott, mely azonban úgy a megyei fegyelmi bizottságnál, mint a belügyminisztériumba Luka Pál felmentésével végződött. Ivánka Zsigmond segédeiül megnevezte Ugrón Gábor képviselő és Keczer Miklós urakat. Ezek becsületbíróságra appelláltak, mely múlt pénteken ülésezett, s Dessewffy Aurél gróf elnöklete alatt Károlyi Tibor gr. és Ernuszt Kelemen urakból állott: ez a párbaj megtartása mellett döntött.

(…)

Egy órakor a felek segédeikkel, Lisznyai Elemér és Farkas László orvosokkal pontosan megjelentek a régi lóverseny téren. A békítő kísérlet után a párbaj kezdetét vette. Ivánka és Luka elfoglalták helyüket. Ivánka egyet előre lépett, pisztolyát elsütötte és nem talált. Ekkor Luka előre ment öt lépéssel s e szerint 19 lépés távolságból lőtt és talált. Ivánka állva maradt s igy szólt: „Találva vagyok.” Az orvosok oda siettek, kabát, mellény és nadrág át volt lyukasztva a jobb has felett, a mint oldalt volt fordulva Ivánka, de vér nem folyt. A hason csak erős ütődés és horzsolás nyomai mutatkoztak.”

A párbajnak azonban utóélete is volt, ami már a bíróság előtt játszódott, hiszen a magyar állam mégsem tűrhette, hogy a politikai élete köznevetség tárgyává váljon Európában. A bíróság végül Luka Pált háromhavi, Ivánka Zsigmondot háromnapi elzárásra ítélte. Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett.

Hát nem olyan, mint egy Mikszáth regény?


 

Érdekes

Párbajjal a becsületért

Bár a párbaj intézményét a legtöbb polgári társadalom a 19. század második felében már tiltotta és büntette, társadalmilag részben elfogadottnak számított. Az érintettek becsületéről volt ugyanis szó, amely az elmúlt évszázadok közvélekedése szerint nem lehetett vita tárgya. Katonák mellett politikusok és kultúremberek is részt vettek időnként a párbajokban, például a dualizmus kori Magyarországon, de még a két világháború között is. Jókai Mór is sebesített meg embert párbaj során, Herczeg Ferenc írónak pedig 1886-ban kardpárbaja volt a vajdasági Versecen egy katonatiszttel. A tiszt sebesülés következtében a párbaj helyszínén meghalt. Herczeget jogerősen négy hónapnyi fogságra ítélték, 1889-ben három hónapot töltött Vácott. Itt írta meg Fenn és lenn címmel első regényét.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/8. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?